Πλήρης ικανοποίηση Προέδρου Δημοκρατίας για το έργο της ΡΑΕΚ

Την πλήρη ικανοποίηση του για το έργο που επιτελείται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παραλαμβάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο την ετήσια έκθεση της Αρχής για το 2017 από τον Πρόεδρο της Ανδρέα Πουλλικκά.

Επιδίδοντας την ετήσια ο κ. Πουλλικκάς αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της ΡΑΕΚ,

σημειώνοντας αρχικά πως η Αρχή συνεχίζει με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα προς όλους τους αρμόδιους φορείς αναφορικά με την ενεργειακή μεταρρύθμιση της Κύπρου στο πλαίσιο που καθορίζει η ΕΕ και η ενεργειακή ένωση.

Όπως είπε το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο αφορά την αγορά ηλεκτρισμού για την πλήρη εμπορική λειτουργία του νέου μοντέλου αγοράς, το οποίο είναι πλήρως συμβατό με το νέους στόχους της ΕΕ και επίσης το δεύτερο σημείο αφορά τη δημιουργία πλαισίου για την αγορά ΦΑ στην Κύπρο, καθώς η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου προχωρά με την εισαγωγή ΦΑ

Όσον αφορά την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού, ο κ. Πουλλικκάς ανέφερε ότι η ΡΑΕΚ έχει θέσει αυστηρά χρονοδιαγράμματα προς τους διαχειριστές, με καταληκτική ημερομηνία για έναρξη νέας αγοράς την 1η Ιουλίου 2019. Πρόσθεσε ότι αυτό αφορά τη δημιουργία λογισμικών από τους διαχειριστές για να ελέγχουν την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού. Είπε πως η ΡΑΕΚ παρακολουθεί την πρόοδο των δύο διαχειριστών σε μηνιαία βάση και οι εκθέσεις που έχει πάρει η Αρχή πρόσφατα είναι κάπως ανησυχητικές καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις έως και μήνες.

Σημείωσε ωστόσο ότι η Αρχή έχει εκδώσει τους κανονισμούς μεταβατικής ρύθμισης με βάση τους οποίους έχουν αδειοδοτηθεί εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για αντιμετώπιση καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο.

Σε σχέση με τον λειτουργικό διαχωρισμό, η ΡΑΕΚ όπως είπε, έχει κάνει δύο ελέγχους και αναμένεται ο τρίτος και τελευταίος στο τέλος του 2018. Αφού ολοκληρωθεί και αυτός, συνέχισε, η ΡΑΕΚ θα ενημερώσει την Πολιτεία για τον βαθμό συμμόρφωσης της ΑΗΚ ως προς τον λειτουργικό διαχωρισμό.

Στο θέμα των ρυθμιζόμενων βασικών διατιμήσεων της ΑΗΚ, ο κ. Πουλικκάς είπε ότι πέρσι η ΡΑΕΚ ενέκρινε σοβαρές μειώσεις στις βασικές διατιμήσεις της ΑΗΚ, της τάξης του 6%, προσθέτοντας ότι οποιεσδήποτε αυξήσεις υπήρξαν μέχρι το 2018 οφείλονται εξ ολοκλήρου στη διεθνή τιμή του πετρελαίου.

Επίσης, ο κ. Πουλλικκάς αναφέρθηκε στις κοινές αποφάσεις που έλαβε η ΡΑΕΚ με την Αρχή στην Ελλάδα για δύο έργα κοινού ενδιαφέροντος, την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη και την Αττική και το αρχικό στάδιο για την εισαγωγή υγροποιημένου ΦΑ στην Κύπρο.

Ανέφερε ακόμη ότι η ΡΑΕΚ έχει εκδώσει πρόσφατα ρυθμιστική απόφαση για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε όλους τους καταναλωτές, κάτι που θα βοηθήσει τους νέους προμηθευτές αλλά και τους καταναλωτές να πληρώνουν τους λογαρισμούς τους ανά μήνα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Αρχής ανέφερε ακόμη ότι η ΡΑΕΚ έχει ζητήσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την αναδιάρθρωση του Γραφείου της, κάτι που στηρίζεται σε μελέτες του εξωτερικού.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συνεχάρη τη ΡΑΕΚ για το έργο της, είπε ότι έχει εξετάσει και την πρόοδο που παρατηρείται, την ακεραιότητα και την άψογη επιτέλεση των καθηκόντων τους, αλλά και την αυστηρότητα που τους διακρίνει στις οδηγίες που εκδίδει και τις προσπάθειες για βελτίωση του συστήματος. «Συνεπώς είμαι ικανοποιημένος από το έργο επιτελείτε».

Όσον αφορά το θέμα του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως εκεί που επιβάλλεται πρέπει και να καταβάλλονται τα χρήματα για να βελτιώνεται συνεχώς το σύστημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα