To Mέλλον της Ευρώπης συζητήθηκε στο Παν. Λευκωσίας

Ανοιχτός Διάλογος Πολιτών με τίτλο: «240 Μέρες Πριν τις Ευρωεκλογές του 2019»

Περίπου 240 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές του 2019, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, με την στήριξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, διοργάνωσε Διάλογο με τους Πολίτες στο Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου.

Στην εκδήλωση μίλησαν η κύπρια Θέμις Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού

της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο φινλανδός Τίμο Πέσονεν, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης για την Επικοινωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κάλεσαν τους παρευρισκόμενους να τοποθετηθούν ανοιχτά σε έναν διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, κάνοντας παράλληλα έκκληση για μαζική συμμετοχή στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

«Οι επόμενες γενεές δε θα μας συγχωρήσουν αν αποτύχουμε να τους δώσουμε ένα πιο λαμπρό μέλλον. Κανείς δε θα μας συγχωρήσει αν αποδειχθούμε παθητικοί σε αυτό το στόχο και δεν επιδοθούμε σε έναν συλλογικό διάλογο για τα δημόσια ζητήματα που μας απασχολούν», υπέδειξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, καλωσορίζοντας τους δύο κεντρικούς ομιλητές, καθώς επίσης τους πολυάριθμους επισήμους, φοιτητές και καλεσμένους.

Ο Καθηγητής Πουγιούτας μίλησε για την ανάγκη ενός ευρέως διαλόγου ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες και τους εκπροσώπους του στα διάφορα πολιτικά φόρα, τονίζοντας πως «έχουμε ήδη εισέλθει στον 21ο αιώνα, όπου η 4η Βιομηχανική Επανάσταση καθορίζει τον τρόπο της ζωής και της επικοινωνίας μας, παρέχοντας μας παράλληλα όλα τα μέσα και τους τρόπους για να ακούγεται η φωνή μας». Τόνισε επίσης τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στις Ευρωεκλογές.

Η κυρία Χριστοφίδου, αναφέρθηκε εκτενώς στο Πρόγραμμα Erasmus και κυρίως στο Erasmus+ for Africa, επισημαίνοντας τη σημασία που δίνει η ΕΕ στην εκπαίδευση των πολιτών της Αφρικής. «Υπολογίζουμε πως το 2050 ένας στους τέσσερις κατοίκους της Γης θα είναι Αφρικανός. Από τώρα λοιπόν πρέπει να ετοιμαζόμαστε, ώστε οι Αφρικανοί να έχουν καλή εκπαίδευση. Έτσι θα αποφύγουμε ακόμα μαζικότερο κύμα μεταναστών», υπέδειξε, προσθέτοντας πως «η μετακίνηση των ανθρώπων είναι η παγκοσμιοποίηση». Μίλησε για τα όσα έχουν επιτευχθεί ως τώρα από την ΕΕ, είπε πως «θέλουμε περισσότερη Ευρώπη», εξέφρασε την άποψη πως «δεν πρέπει οι ηγέτες να αποφασίζουν για μας», καλώντας τους Κύπριους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, ώστε να ακουστεί η φωνή τους.

Ο κ. Πέσονεν, υπενθύμισε πως η πατρίδα του (Φινλανδία) και η Κύπρος, βρίσκονται στα δύο άκρα των συνόρων της ΕΕ, αλλά χάρη στην ένταξη τους στην Ένωση έχουν πολλά κοινά, ενώ εστίασε στα επιτεύγματα της ΕΕ, όπως για παράδειγμα τη στενή συνεργασία της Γαλλίας και της Γερμανίας, ύστερα από δύο παγκόσμιους πολέμους. Αναφέρθηκε στην εδραίωση της δημοκρατίας σε χώρες που δοκιμάστηκαν από δικτατορίες, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, τόνισε τη σημασία που έχουν τα Βαλκάνια για την ΕΕ, εξήγησε τους λόγους που η ΕΕ δεν έκλεισε την πόρτα στην Τουρκία, ενώ ολοκληρώνοντας ομολόγησε πως «εγώ ήμουν δειλός και διάλεξα να γίνω γραφειοκράτης, εσείς όμως οι νέοι να μη διστάσετε να αναμιχθείτε ενεργά στην πολιτική και, γιατί όχι; Να γίνετε Ευρωβουλευτές».

Ακολούθησε ευρύτατος ελεύθερος διάλογος με το κοινό, κατά τη διάρκεια του οποίου υποβλήθηκαν δεκάδες ερωτήσεις, όπως για τη στάση της ΕΕ σχετικά με την προκλητική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, χώρα μέλους της ΕΕ, η οποία δεν αναγνωρίζεται από την Άγκυρα, την εκπαίδευση και τα σχολεία για τους μετανάστες (Χριστοφίδου: «στην Κύπρο τα πανεπιστήμια έχουν κάνει τεράστια πρόοδο»), τα επαγγέλματα του μέλλοντος, που σήμερα δεν υπάρχουν, και τα όσα διδάσκοντα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, καθώς και τα πλεονεκτήματα του Προγράμματος Erasmus.

Επίσης διεξήχθη ψηφοφορία με ηλεκτρονική μορφή ανάμεσα στους παρευρισκόμενους σχετικά με την πρόθεση τους να ψηφίσουν στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, με τα εξής αποτελέσματα: ΝΑΙ 70%, ΟΧΙ 19%, ΙΣΩΣ 9% και ΔΕΝ ΞΕΡΩ 2%.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Δρ Χριστίνα Ιωάννου, Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα