Κλυδωνισμούς προκαλεί η απόφαση για τις εκποιήσεις ακινήτων

Εξαπίνης πιάστηκαν οι τράπεζες από την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, σύμφωνα με την οποία ουσιαστικά μπαίνει φραγμός στις εκποιήσεις ακινήτων βάσει του νέου νόμου, όταν έχει προηγηθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση με την παλαιά νομοθεσία για την πώληση του ενυπόθηκου ακινήτου.

Επί της ουσίας, ο προγραμματισμός που είχε γίνει έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι εκποιήσεις ακινήτων ανατρέπεται, καθώς πλέον δημιουργείται δεδικασμένο

το οποίο θέτει σοβαρά νομικά εμπόδια στις διαδικασίες.

Συγκεκριμένα για την Τράπεζα Κύπρου την οποία αφορά η εν λόγω υπόθεση, βάσει της πρώτης ανάγνωσης που έχει γίνει από τους νομικούς συμβούλους, η σημερινή απόφαση δημιουργεί ένα παράδοξο. Από τη μια, αν υπάρχει δικαστική απόφαση υπέρ της με βάση την παλαιά νομοθεσία και η τράπεζα συνεχίσει τις διαδικασίες, παραβιάζει τον περί εκποιήσεων νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Από την άλλη, αν η διαδικασία δεν συνεχιστεί βάσει του παλαιού, αλλά βάσει του νέου νόμου με την τράπεζα να αποστέλλει τις σχετικές επιστολές και ειδοποιήσεις προς τον δανειολήπτη, παραβιάζει το δεδικασμένο που μόλις δημιουργήθηκε.

Ανώτατοι κύκλοι της Τράπεζας Κύπρου, μιλώντας στο SigmaLive, αναφέρουν ότι επί της ουσίας δεν πρόκειται για μια υπόθεση που έχει να κάνει με την Τράπεζα, αλλά για μια σύγκρουση ισχύος ανάμεσα στη Δικαστική και στη Νομοθετική Εξουσία, καθώς το δικαστήριο με την απόφασή του απορρίπτει έναν νόμο.

«Στεκόμαστε στο γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν έπραξε κάτι λάθος και δεν παραβίασε καμία νομοθεσία», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι προσθέτοντας ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νέος νόμος.

«Με αυτή την εξέλιξη, ουσιαστικά η τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εκποιήσεις αν υπάρχει δικαστική απόφαση…υπέρ τους», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι και συμπληρώνουν ότι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όπου δεν έχει τελεσιδικήσει σχετική απόφαση κατά το παρελθόν, οι διαδικασίες θα συνεχιστούν κανονικά με το νέο νόμο.

Έτσι, ενώ οι τράπεζες είχαν προσανατολιστεί στο να ολοκληρώσουν τις «εύκολες» υποθέσεις, για τις οποίες δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για την έκβασή τους, πλέον ωθούνται στο να ασχοληθούν πρωτίστως με τις επισφαλείς, αφήνοντας πίσω τις υπόλοιπες που αποτελούν το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό.

«Πρόκειται για μια απόφαση που έθεσε το ερώτημα κατά πόσον ο νόμος υπερισχύει έναντι της δικαστικής απόφασης», επισημαίνουν και προσθέτουν με νόημα ότι πρόκειται για μια ιδιαιτέρως «περίεργη απόφαση» του δικαστηρίου.

Αυτή τη στιγμή στην Τράπεζα συνεχίζεται η εξέταση του εν λόγω θέματος που έχει προκύψει.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα