Στην Κύπρο ο Ιταλός ΥΠΕΞ- Ενημερώθηκε για κυπριακό και αέριο

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Paolo Genitloni, στο πλαίσιο επίσκεψης του Ιταλού Υπουργού στην Κύπρο. Ο κ. Gentiloni έγινε, επίσης, δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και ακολούθως προήδρευσαν των επίσημων διαβουλεύσεων των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και προέβησαν σε δηλώσεις στα

ΜΜΕ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, ζητήματα ενέργειας, οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, τρόποι κοινής δράσης για αντιμετώπιση των φαινομένων της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, καθώς και η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά από το δημοψήφισμα για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε τον Ιταλό ομόλογό του και εξέφρασε τη συμπάθεια και τα συλλυπητήρια της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία τον περασμένο Αύγουστο. Ευχαρίστησε, επίσης, τον ομόλογό του για τη βοήθεια που παρείχε η Ιταλία στην Κύπρο για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην οροσειρά του Τροόδους το καλοκαίρι.

Διεύρυνση διμερών σχέσεων - Κυπριακό και αέριο βρέθηκαν στην ατζέντα

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Gentiloni είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για τις πρόσφατες εξελίξεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, οι δύο Υπουργοί εξέτασαν τις σχέσεις Κύπρου - Ιταλίας και συμφώνησαν ότι παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε παραδειγματικό επίπεδο, θα εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση και την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας.

Επιπρόσθετα, οι κ.κ. Κασουλίδης και Gentiloni εξέτασαν τις εξελίξεις όσον αφορά στα ζητήματα ενέργειας στην περιοχή. «Μετέφερα στον συνάδελφό μου την πεποίθησή μας ότι με την παρουσία των ιταλικών εταιρειών ENI και EDISSON στην ανατολική Μεσόγειο, η Ιταλία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας και να συμβάλει στην πολιτική συνεργασίας και συνεργειών, που επιδιώκει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών.

Όσον αφορά στο Brexit, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τον αριθμό των αλλαγών που θα επιφέρει η απόφαση τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Κύπρος θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πιστωθεί με χρόνο για να καθορίσει πώς οραματίζεται τη μελλοντική του σχέση με την ΕΕ το συντομότερο δυνατό, καθότι η αβεβαιότητα έχει συνέπειες και για τις δύο πλευρές», τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Κύπρου, ότι δηλαδή εναπόκειται στην Τουρκία να αντιδράσει θετικά, ώστε να σημειωθεί απτή πρόοδος στην ενταξιακή της πορεία, ειδικότερα στα διαπραγματευτικά κεφάλαια. Πρόσθεσε ότι «η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη διατήρηση της χώρας πιο κοντά στα δημοκρατικά πρότυπα της ΕΕ, μέσα από την εφαρμογή των σχετικών μεταρρυθμίσεων». Εντούτοις, η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, συμπλήρωσε ο κ. Υπουργός.

Μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή συζήτησαν οι δυο άνδρες

Σε σχέση με τη μεταναστευτική κρίση, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρόκληση των υψηλών μεταναστευτικών πιέσεων, η ΕΕ πρέπει να δείξει αλληλεγγύη. «Οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, τα οποία δεν πρέπει να αφεθούν να αντιμετωπίσουν μόνα τις συνέπειες της μαζικής ροής προσφύγων», είπε.

«Μοιραστήκαμε, ακόμη, τις ανησυχίες μας σχετικά με την τρομοκρατία και συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες για αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης καθώς και των βαθύτερων αιτίων της. Καμία χώρα δεν είναι απρόσβλητη από αυτήν την απειλή· πρέπει να δράσουμε μαζί, ως ΕΕ και ως διεθνής κοινότητα, για να καταπολεμήσουμε αυτήν τη μάστιγα», τόνισε κ. Κασουλίδης.

Τέλος, οι κ.κ. Κασουλίδης και Gentiloni είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερη έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία. «Όσον αφορά στη Συρία, χαιρετίζουμε την απόφαση των Υπουργών Kerry και Lavrov και ελπίζουμε αυτή να αποτελέσει ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, για χάριν του λαού που υποφέρει, των χωρών στην περιοχή, οι οποίες δέχονται πολλούς πρόσφυγες από τη Συρία, και, εν κατακλείδι, για χάριν της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα