Τίτλοι τέλους για τις Κυπριακές Αερογραμμές

Κρίσιμη μέρα για τις Κυπριακές Αερογραμμές. Το απόγευμα αναμένεται η απόφαση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις των €102 εκατομμυρίων, που δόθηκαν το 2012 στις Κυπριακές Αερογραμμές ως αύξηση κεφαλαίου και ως ενίσχυση διάσωσης.

Αν η Κομισιόν κρίνει παράνομες τις κρατικές ενισχύσεις, η εταιρεία θα κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα στο κράτος.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές, όμως, όπως είναι γνωστό, δεν έχουν

την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν, με αποτέλεσμα η εταιρεία να καταστεί και τυπικά αφερέγγυα, να τις αφαιρεθεί η άδεια πραγματοποίησης πτήσεων.

‘Όλα συγκλίνουν ότι η απόφαση θα είναι καταδικαστική, με αποτέλεσμα ο πάλαι ποτέ κρατικός αερομεταφορέας να υποχρεωθεί να βάλει λουκέτο, ύστερα από 69 χρόνια ιστορίας.

ΚΕ: Οι πρώτες πληροφορίες δεν είναι θετικές

Σήμερα θα δημοσιοποιηθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Οι πρώτες πληροφορίες δεν είναι θετικές δήλωσε, συστήνοντας υπομονή μέχρι τη δημοσιοποίηση της απόφασης.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι υπάρχει σχεδιασμός για κάθε σενάριο, τόσο όσον αφορά την εταιρεία, όσο και για τους εργαζόμενους και για όσους έχουν προμηθευτεί εισιτήρια από τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Στους σχεδιασμούς, είπε, σε περίπτωση που η απόφαση είναι καταδικαστική, είναι και η δημιουργία, σύντομα, άλλης εταιρείας, σε συνεργασία, ενδεχομένως, με τον ιδιωτικό τομέα.

Επιμένει σε σκοπιμότητες η ΠΑΣΥΠΙ

Στο χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙ, Πέτρος Σουππουρής, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Σίγμα.

Ο κ. Σουππουρής εξέφρασε θλίψη για τις εξελίξεις και καταλόγισε στον Υπουργό Συγκοινωνιών σκοπιμότητα και εύνοια στις εταιρείες Aegean Airways και Ryan Air, οι οποίες, όπως είπε, θα καταστούν, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, ολιγοπώλιο.

Οι συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών, είπε, θα συνέλθουν για να εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους.

Eτοιμη η Κυβέρνηση

Έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο είναι η Κυβέρνηση, εν αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Υπουργός Συγκοινωνιών, Μάριος Δημητριάδης, συνέστησε, πάντως, υπομονή μέχρι τη δημοσιοποίηση της απόφασης.

Διαβεβαίωσε ότι, σε περίπτωση αρνητικής απόφασης, η Κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για κάλυψη του κενού συνδεσιμότητας της χώρας, αλλά και για κάλυψη των επιβατών και των εργαζομένων στην εταιρεία. Ο Υπουργός Συγκοινωνιών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε περίπτωση κλεισίματος των Κυπριακών Αερογραμμών, η Κυβέρνηση να δημιουργήσει στο μέλλον άλλη εταιρεία κυπριακών συμφερόντων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών συνήλθε χθες και εξέτασε την κατάσταση και τα πιθανά σενάρια. Όπως τονίσθηκε, σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα για συνέχιση της λειτουργίας χωρίς επιστροφή των ενισχύσεων, τότε οι Κ.Α. έχουν τέσσερις μήνες περιθώριο να βρουν και να επιστρέψουν στο κράτος τα 102 εκατομμύρια.

Επειδή όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας, τότε θα γίνουν όλα όσα πρέπει για να σταματήσει με τον πιο ομαλό τρόπο η λειτουργία της.

Τι θα γίνει με τα εκδοθέντα εισιτήρια

Μέλος του ΔΣ της εταιρείας δήλωσε στην εφημερίδα «Σ» ότι στους επιβάτες, που έχουν αγοράσει εισιτήρια για να ταξιδέψουν με τις Κ.Α., θα επιστραφούν τα χρήματα, που πλήρωσαν ή θα μεταφερθούν στον προορισμό τους και θα επιστρέψουν με άλλες εταιρείες.

Για τους βαθμούς, τους οποίους αρκετοί πελάτες των Κ.Α. έχουν μαζέψει και με τους οποίους δικαιούνται να ταξιδέψουν δωρεάν στους προορισμούς, που πετά η εταιρεία, ανέφερε πως αυτοί, δυστυχώς, χάνονται, αν η εταιρεία κλείσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα