Θάνατος από ιατρική αμέλεια;

Δριμύ κατηγορώ εναντίον γιατρών από συγγενείς 30χρονης, η οποία πέθανε «μυστηριωδώς»
Το μέχρι στιγμής πόρισμα της νεκροψίας συγκρούεται με τη διάγνωση των γιατρών

Στο φως της επικαιρότητας επανέρχεται, για ακόμη μια φορά, το σοβαρό ζήτημα των ιατρικών αμελειών στα δημόσια νοσηλευτήρια. Το πρόβλημα επανέφερε στο προσκήνιο η καταγγελία στην Αστυνομία από τον σύζυγο τριαντάχρονης γυναίκας για ενδεχόμενη ιατρική αμέλεια, η οποία απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Δριμύ

κατηγορώ εξαπέλυσαν και οι συγγενείς της άτυχης κοπέλας, οι οποίοι έκαναν λόγο για λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης από τους γιατρούς, καθώς και ανεπαρκείς εξετάσεις. Επισημαίνεται ότι η κηδεία της 30χρονης θα τελεστεί σήμερα.

Μίλησε η «νεκροψία»
Χθες, κατόπιν σχετικού αιτήματος της οικογένειας, διενεργήθηκε νεκροψία επί της σορού της αποθανούσας από κυβερνητικό ιατροδικαστή, στην παρουσία και του ιατροδικαστού Μάριου Ματσάκη. Η νεκροψία, αν και δεν κατέδειξε την ακριβή αιτία του θανάτου της 30χρονης κοπέλας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, απέκλεισε το ενδεχόμενο του καρκίνου, κάτι που συγκρούεται με τη διάγνωση των γιατρών, καθ' ότι την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από χειρουργείο, γιατροί είπαν στην οικογένεια της άτυχης κοπέλας ότι εντόπισαν στον εγκέφαλο δύο κακοήθεις όγκους.

Σε έξι βδομάδες
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ματσάκης, λήφθηκαν δείγματα τόσο από τον εγκέφαλο όσο και από άλλα όργανα της 30χρονης, τα οποία εστάλησαν για επιστημονική εξέταση και τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι έτοιμα σε έξι βδομάδες.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες της οικογένειας για πιθανή μολυσματική μεταδοτική ασθένεια και συγκεκριμένα τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια (νόσος των «τρελών αγελάδων»), ο κ. Ματσάκης απάντησε ότι αυτό το ενδεχόμενο θεωρείται εξαιρετικά απομακρυσμένο. «Μέχρις ότου όμως έχουμε τα επίσημα αποτελέσματα, είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε προληπτικά μέτρα προστασίας», εξήγησε καταληκτικά.

Τα γεγονότα
Βάσει της μαρτυρίας του συζύγου της άτυχης κοπέλας, η τριαντάχρονη, η οποία επισημαίνεται ότι είναι μητέρα δύο παιδιών, μπαινόβγαινε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας τους τελευταίους μήνες, με συμπτώματα που εστιάζονταν κυρίως σε πόνους στο κεφάλι, υπνηλία και κόπωση.

Μερικές μέρες πριν από το Πάσχα, κι αφού τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν, η γυναίκα εισήχθη στο παθολογικό τμήμα του Νοσοκομείου για περαιτέρω διερεύνηση της κατάστασής της, ενώ υποβλήθηκε και σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένου και του αξονικού τομογράφου, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι συγκεκριμένο.

Αφού οι μέρες περνούσαν, κι ενώ η κατάσταση χειροτέρευε και τα συμπτώματα εντείνονταν, η κοπέλα ξεκίνησε να μην έχει πλήρη αντίληψη του τι γινόταν γύρω της. Μετά την επιδείνωση, οι γιατροί που την παρακολουθούσαν αποφάνθηκαν ότι ενδεχομένως να υπήρχε υγρό στον εγκέφαλό της, με αποτέλεσμα την περασμένη Τετάρτη να τοποθετηθεί ειδικός καθετήρας στον εγκέφαλο για αναρρόφηση του υγρού, ενώ διευκρινίζεται ότι, την ίδια ημέρα, η οικογένεια ενημερώθηκε ότι είχαν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες, ούτως ώστε η τριαντάχρονη να μεταφερόταν εντός των επόμενων ημερών σε εξειδικευμένο κέντρο στη Γερμανία.

«Δεν πρόλαβαν»
Μια μέρα μετά, και συγκεκριμένα το πρωί της περασμένης Πέμπτης, αφού έγινε προσπάθεια για αφαίρεση του καθετήρα που είχε τοποθετηθεί, η κοπέλα έχασε κάθε επικοινωνία με το περιβάλλον και μεταφέρθηκε αμέσως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου σε σοβαρή κατάσταση.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας εισήχθη ξανά στο χειρουργείο, ενώ στις 4 το πρωί ο γιατρός βγήκε από το χειρουργείο και ενημέρωσε τους συγγενείς ότι στο κέντρο του εγκεφάλου υπήρχε κακοήθης όγκος. Από την Παρασκευή το πρωί, η οικογένεια ενημερώθηκε ότι η οικεία τους ήταν εγκεφαλικά νεκρή.

Λάθος τεστ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μια πρωτόγνωρη υπόθεση για τα κυπριακά δεδομένα, η οποία αφορά αμέλειες στα δημόσια νοσηλευτήρια, βλέπει το φως της δημοσιότητας, έπειτα από σχετική δημοσίευση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Το δημοσίευμα αναφερόταν σε αυξημένα σάκχαρα που παρουσιάζονταν στο αίμα ασθενών, λόγω ακατάλληλων αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνταν για τη διεκπεραίωση βιοχημικών αναλύσεων στα κρατικά νοσοκομειακά εργαστήρια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το θέμα αυτό προέκυψε στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων κατά την εξέταση θέματος που έθεσε το Υπουργείο Υγείας για αλλαγή κωδικού του είδους του αντιδραστηρίου αυτόματης μεθόδου γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που χρησιμοποιούν τα κρατικά χημεία.

Βάσει της ενημέρωσης που έτυχε η ΚΕΑΑ, από την τεχνολόγο του νοσοκομειακού εργαστηρίου ζητήθηκε η αλλαγή του προϊόντος, χωρίς να επηρεάζεται η τιμή. Κατά τη συζήτηση ζητήθηκαν διευκρινίσεις για την αλλαγή και φάνηκε ότι δεν ήταν απλή αλλαγή κωδικού, αλλά και αλλαγή του εργοστασίου προμήθειας των συγκεκριμένων αντιδραστηρίων για προσδιορισμό της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, λόγω προβληματικής παρτίδας αντιδραστηρίων από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Ζήτησε εξηγήσεις ο Σύνδεσμος Διαβητικών
Εξηγήσεις από το Υπουργείο Υγείας, κατά πόσο αληθεύει το δημοσίευμα περί αυξημένων σακχάρων που παρουσιάζονταν στο αίμα ασθενών λόγω ακατάλληλων αντιδραστηρίων, αναμένει ο Σύνδεσμος Διαβητικών Κύπρου, ο οποίος απέστειλε χθες επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό, από τον οποίο ζητούν να μάθουν την πραγματικότητα.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Διαβητικών Μιχάλης Μέζος δεν ήταν σε θέση να ξεκαθαρίσει αν το πρόβλημα εντοπίζεται στα αναλώσιμα ή σε ανθρώπινο λάθος. «Έχουμε ετοιμάσει μια επιστολή, η οποία στάληκε στο Υπουργείο και αναμένουμε τις εξηγήσεις», ανέφερε ο κ. Μέζος, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή αυτό το λάθος να γινόταν για λίγο χρονικό διάστημα.

Εκτός αυτού, ο κ. Μέζος κάλεσε το Υπουργείο Υγείας όπως επιληφθεί του θέματος και κάνει άμεσα τις κινήσεις που πρέπει για να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι το Υπουργείο οφείλει να ενημερώσει τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί το τελευταίο διάστημα σε ανάλυση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, ώστε να επαναλάβουν την εξέταση και να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα

Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
Σημειώνεται ότι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μία εξέταση αίματος που δείχνει τον μέσο όρο του σακχάρου τους τελευταίους τρεις μήνες. Ο μέσος όρος του σακχάρου στο αίμα τους τελευταίους 3 μήνες αντιστοιχεί σε μία τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Την εξέταση πρέπει να την κάνουν όσοι έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη, δηλαδή όλοι οι άνω των 45, οι υπέρβαροι, όσοι έχουν αυξημένη πίεση, χοληστερίνη, πολυκυστικές ωοθήκες, έπαθαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό και όσοι έχουν γονείς ή αδέλφια με σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, την εξέταση πρέπει να κάνουν τα άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη, για να δουν αν η θεραπεία που παίρνουν ρυθμίζει το ζάχαρο.

Keywords
Αναζητήσεις
νεα του σιγμα gia thanato triantsxronis
Τυχαία Θέματα