Αποζημιώνονται οι καταθέτες της FBME

Ανακοίνωση του ΣΕΚ με διευκρινίσεις για την καταβολή των 100.000 ευρώ
Διοικητικό Δικαστήριο απεφάνθη ότι «η Κεντρική Τράπεζα εύλογα κατέληξε στην απόφασή της για ανάκληση της άδειας της FBME».

Με χθεσινή ανακοίνωσή της η Διαχειριστική Επιτροπή του Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων και Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων («ΣΕΚ») διευκρινίζει τα

εξής σε σχέση με τους καταθέτες της FBME Bank Ltd:

- Οι δηλώσεις στοιχείων από τους καταθέτες του υποκαταστήματος της FBME Bank Ltd στην Κύπρο προς τη Διαχειριστική Επιτροπή του ΣΕΚ είναι απαραίτητες, ώστε να δίδονται οι λεπτομέρειες του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο επιθυμούν οι καταθέτες να αποσταλεί η αποζημίωση από το ΣΕΚ.

- Το δικαίωμα, τίτλος και συμφέρον που εκχωρούνται στο ΣΕΚ από τον καταθέτη δικαιούχο είναι μόνο μέχρι του ποσού που θα πληρώσει το ΣΕΚ στον καταθέτη ως αποζημίωση. Η εκχώρηση προκύπτει από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/49/ΕΕ, όπως έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και έχει ως αποτέλεσμα την υποκατάσταση της απαίτησης που θα είχε ο καταθέτης για το ποσό αυτό κατά την εκκαθάριση της FBME με ισόποση απαίτηση του ΣΕΚ.

- Καλυπτόμενες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες από το ΣΕΚ και καταβάλλονται από το ΣΕΚ σύμφωνα με το ισχύον εθνικό δίκαιο και, συγκεκριμένα, τον περί Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων Νόμο του 2016 και τους δυνάμει αυτού Κανονισμούς («Νόμος»).

- Σε περίπτωση καλυπτόμενων καταθέσεων που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, ο καταθέτης διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα να απαιτήσει οποιοδήποτε ποσό πέραν των 100.000 ευρώ με βάση τη διαδικασία και τη σειρά κατάταξης που προβλέπονται στο εθνικό δίκαιο.

- Το ΣΕΚ αποτελεί ξεχωριστή νομική οντότητα, η οποία συστάθηκε με ειδική νομοθεσία. Οποιεσδήποτε αποφάσεις αναφορικά με τη διαχείριση του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων Τραπεζών λαμβάνονται από τη Διαχειριστική Επιτροπή του ΣΕΚ. Τα ποσά τα οποία διατίθενται από το ΣΕΚ για αποζημίωση καταθετών της FBME Bank Ltd - Cyprus Branch βρίσκονται στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων Τραπεζών και αποτελούνται κατά κύριο λόγο από εκ των προτέρων εισφορές τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία είναι μέλη του ΣΕΚ, σύμφωνα με τον Νόμο.

Απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου
Χθες, εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα σχολίασε την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τη μονομερή αίτηση για την ανάκληση της άδειας της FBME Bank Ltd της Τανζανίας για λειτουργία υποκαταστήματος στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Αλίκη Στυλιανού ανέφερε τα εξής:

«Mε απόφαση που εξέδωσε στις 19/05/2016, το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε τη μονομερή αίτηση που υποβλήθηκε στις 22/12/2015 από την FBME Bank Ltd (FBME) για έκδοση προσωρινού διατάγματος, με το οποίο να αναστέλλεται η εφαρμογή της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ημερομηνίας 21/12/2015 για ανάκληση της άδειας που είχε χορηγηθεί στην FBME για λειτουργία υποκαταστήματος στην Κύπρο».

Η κ. Στυλιανού σημειώνει ότι τo Δικαστήριο στην απόφασή του αναφέρει ότι «η FBME απέτυχε να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της για αναστολή της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου», ενώ παράλληλα διαπιστώνει ότι, «για σκοπούς εξέτασης της μονομερούς αίτησης, η Κεντρική Τράπεζα εύλογα κατέληξε στην απόφασή της για ανάκληση της άδειας της FBME».

Keywords
Τυχαία Θέματα