Στην «εντατική», αντί εντατικοποίηση

Την παρέμβαση του Μπάιντεν επικαλείται ο Έιντε για άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες
Να μην υποτιμούν τη νοημοσύνη της ε/κ πλευράς τα Ηνωμένα Έθνη και να δώσουν πειστικές απαντήσεις, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για προσωρινή διακοπή των συνομιλιών

Με άμεση παρέμβαση και συστάσεις των ΗΠΑ έγινε τις τελευταίες ημέρες προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της ε/κ πλευράς, του ΟΗΕ και του Μουσταφά Ακιντζί, με σκοπό την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν είχε διαδοχικά την Τετάρτη μακρά συζήτηση τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον κατοχικό ηγέτη αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για να τον συγχαρεί για τις επιτυχείς βουλευτικές εκλογές, «να επιβεβαιώσει ότι η πολιτική των ΗΠΑ προς την Κύπρο παραμένει αμετάβλητη και να ενθαρρύνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αδράξει την ευκαιρία και να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση που θα επανενώνει την Κύπρο ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Επιπλέον σημειώνεται πως «ο Αντιπρόεδρος κάλεσε τους δύο ηγέτες να επαναλάβουν τις συναντήσεις, το συντομότερο δυνατόν». Την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Έθνη επιμένουν στον ισχυρισμό τους ότι δεν υπήρξε επίσημη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί στην Κωνσταντινούπολη, αλλά μια σύντομη επαφή με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα επαναφοράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Έιντε επανέλαβε τις προτροπές του κ. Μπάιντεν προς τους Αναστασιάδη-Ακιντζί. Ο κ. Ακιντζί, από την πλευρά του, εξέφρασε λύπη για τη ματαίωση της συνάντησης.

«Αγχωμένος» ο Αναστασιάδης
Σχετικά με τη συνομιλία Ακιντζί - Έιντε, ο τ/κ Τύπος αναφέρει πως, αν και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης μετά τις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο συζήτησαν και το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες.

Εντύπωση προκαλεί ο ισχυρισμός της «Κίπρις» ότι, αναλύοντας τα αίτια της αντίδρασης εκ μέρους της ε/κ πλευράς, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτή συμπεριφορά του κ. Αναστασιάδη πηγάζει πιθανόν από το άγχος που προκάλεσε στον Ε/κ ηγέτη η εικόνα που προέκυψε μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Δεν πείθει ο ΟΗΕ
Σε δηλώσεις του για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως για να λυθεί το Κυπριακό εντός του 2016 «χρειάζονται δύο να χορέψουν το τανγκό», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι δεν αλλάζει η επιθυμία της ε/κ πλευράς για λύση.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης είπε εξάλλου ότι οι νέες εξηγήσεις από πλευράς του Βοηθού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα δείχνουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν κατάλαβαν πού είναι το πρόβλημα και ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση δεν προσωποποιεί το θέμα και δεν είναι επιδίωξή της η δημόσια απολογία.

Προσωρινή αναβολή
Όσον αφορά τη σημερινή αναβολή της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η αναβολή είναι προσωρινή, εντούτοις «με αυτά που έχουν προηγηθεί, δεν θεωρείται πρόσφορο να βρεθούν εκεί οι ηγέτες, καθώς δεν θα είναι εποικοδομητική ή ευχάριστη η συνάντηση».

Παράλληλα κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και «να εξηγήσουν επακριβώς και πειστικά και όχι με τον τρόπο που εξηγούν, που υποτιμά τη νοημοσύνη, τι ακριβώς έχει συμβεί. Μέχρις ότου ξεκαθαρίσει αυτό, δεν θα ήταν καλό να γίνει η αυριανή συνάντηση», πρόσθεσε.

Αναπάντητα ερωτήματα
Απαντώντας στους ισχυρισμούς του ΟΗΕ ότι η επίσκεψη δεν ήταν προγραμματισμένη, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως ο Ακιντζί δεν θα πήγαινε στην Κωνσταντινούπολη, αν πρώτα δεν έκλεινε ραντεβού με τον Γενικό Γραμματέα, και διερωτήθηκε παράλληλα γιατί ακόμα δεν διαψεύστηκε ο ισχυρισμός της τουρκικής πλευράς ότι ο Ερντογάν έστειλε αεροπλάνο να παραλάβει τον κ. Ακιντζί μόλις καθορίστηκε η συνάντηση.

«Η υπαιτιότητα των Η.Ε. και όσων συμβουλεύουν τον Γ.Γ. εντοπίζεται στο ότι όφειλαν να μην προβαίνουν σε ασχεδίαστες, πρόχειρες και αβίαστες κινήσεις, οι οποίες χαλούν το κλίμα των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Υπουργός. Αν ήταν ανεπίσημη και τυχαία η συνάντηση, συνέχισε, «όφειλαν να διαψεύσουν πρώτα την τουρκική πλευρά, η οποία παρουσίαζε ξεκάθαρα ότι ήταν το θέμα μιας κανονικής συνάντησης με τον Γ.Γ.», είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι «η φωτογραφία αυτό λέει».

Προσδοκίες από Συμβούλιο Ασφαλείας
Όσον αφορά τον ρόλο του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ., Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «δεν προσωποποιούμε τις ενέργειες», καθώς «το αντικείμενο της προσοχής μας είναι η ενέργεια αυτή καθαυτή». Σε άλλη ερώτηση για τις προσδοκίες ενόψει της μετάβασής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «σε αυτήν τη φάση θέλουμε μόνο τη στήριξη των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ και όχι την ανάμειξη». Δεν απέκλεισε μάλιστα για το θέμα της ασφάλειας να υπάρξουν και πιέσεις προς την Άγκυρα.

Προβληματισμένος ο Έιντε
Από την πλευρά του ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, έπειτα από δίωρη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη, εξέφρασε την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν είναι έτοιμος (Αναστασιάδης) γι' αυτό. «Πιστεύω ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση αυτήν τη στιγμή δεν είναι η ιδανικότερη», είπε. Σαφώς προβληματισμένος, ο κ. Έιντε δήλωσε πως πρέπει να καταβληθεί από κοινού προσπάθεια, προκειμένου να ξεπεραστεί η υφιστάμενη κατάσταση, «την οποία ούτε θέλω υπερβολικά να δραματοποιήσω, αλλά ούτε και να μειώσω, επειδή πρέπει να ασχοληθούμε με τα σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει. Είμαι όμως βαθύτατα πεπεισμένος ότι οι δύο ηγέτες δεν θα επιτρέψουν στις δυσκολίες των τελευταίων δύο ημερών να επισκιάσουν την αξιοσημείωτη πρόοδο του τελευταίου έτους», πρόσθεσε.

Παραπέμπει σε Μπάιντεν
Τις τελευταίες ημέρες, συνέχισε, άκουσε και διάβασε τη δέσμευση και των δύο ηγετών να βρουν έναν τρόπο «να πάμε πίσω στο σημείο όπου ήμασταν. Υπάρχει τώρα μια πολύ θετική ευκαιρία. Η διεθνής υποστήριξη είναι μεγάλη», είπε, υπενθυμίζοντας την προτροπή του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προς τους Αναστασιάδη-Ακιντζί, να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς καμία καθυστέρηση και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Ανησυχία για θρησκευτικούς χώρους
Ο Νορβηγός διπλωμάτης εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος πρόσβασης σε θρησκευτικούς χώρους στα κατεχόμενα.

Μετά από πολλά χρόνια μιας πολύ θετικής βελτίωσης στη δυνατότητα πρόσβασης στις εκκλησίες στο «βορρά», όπως ανέφερε, έμαθε τώρα για τη νέα πολιτική που φαίνεται ότι είναι πιο περιοριστική και προέτρεψε τον κ. Ακιντζί «να κάνει ό,τι μπορεί». «Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό δεν προέρχεται από αυτό το γραφείο, αλλά εγώ τον προέτρεψα να κάνει ό,τι μπορεί για να διορθωθεί αυτό, επειδή αντιβαίνει ευθέως στο δικοινοτικό πνεύμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια».

«Δεν τους αναγκάζω»
Ερωτηθείς με ποιο τρόπο προτίθεται να πείσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μιλήσει μαζί του και να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ανέφερε: «Δεν τους αναγκάζω να συναντηθούν, είμαι εκεί για να βοηθήσω όταν συναντηθούν, όταν θελήσουν να συναντηθούν. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να θέλει την ειρήνη περισσότερο απ' ό,τι οι ίδιοι οι Κύπριοι θέλουν. Έχω ήδη αναφέρει στη δήλωσή μου ότι γνωρίζοντας τόσο τον κ. Αναστασιάδη όσο και τον κ. Ακιντζί, είναι εξαιρετικά δυνατοί και αφοσιωμένοι ηγέτες και θα τους περιέγραφα ως καλούς φίλους».

Η διεθνής στήριξη
Μεταξύ άλλων ο κ. Έιντε δήλωσε πως η ομάδα του, η διεθνής κοινότητα, ενωμένα όλα τα μέλη του ΣΑ, του ΟΗΕ, η Ε.Ε., η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, στηρίζουν ενωμένοι τη διαδικασία. «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε μια πολύ ενθαρρυντική ομιλία στην Κωνσταντινούπολη για την οποία τον συνεχάρη, επαναλαμβάνοντας τέλος ότι η διεθνής υποστήριξη δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή, αλλά οι ηγέτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν το μομέντουμ και πιστεύω ότι θα το κάνουν», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα