Συνέστησε… ευελιξία

Δεν αναζητούμε ειδικό ρόλο για το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών του
Ο Γ. Κασουλίδης επεσήμανε, μετά τη συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον, πως όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο τουρκικός στρατός ή οποιοσδήποτε στρατός δεν μπορεί να αποσυρθεί από την πρώτη ημέρα (της λύσης)

Δεν υπάρχει παρεκτροπή από τη σταθερή γραμμή της Βρετανίας σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων στην Κύπρο,

δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, απαντώντας σε ερώτηση ύστερα από τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Συζητήσαμε εκτενώς το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ανέφερε, προσθέτοντας πως «η ισχυρή άποψή μας είναι ότι αυτή είναι μια κυπριακής καθοδήγησης διαδικασία και εναπόκειται στις δυο πλευρές να αποφασίσουν ποιες διευθετήσεις θέλουν για μια ενωμένη Κύπρο».

Υπογράμμισε πως «δεν αναζητούμε έναν ειδικό ρόλο για το Ηνωμένο Βασίλειο». O Βρετανός ΥΠΕΞ είπε πως είναι πεπεισμένος ότι με περαιτέρω ευελιξία και δημιουργικότητα και στις δυο πλευρές μπορεί να εξευρεθεί μια λύση και οι εναπομείνασες δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν. Υπογράμμισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να προσφέρει υποστήριξη με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί.

Δεν αποσύρεται αμέσως
Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως κατά τις συνομιλίες συζήτησαν για την παραπέρα πορεία της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού, τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών και το ζήτημα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit). O Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης ευχαριστίες για την προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον χρόνο που θα χρειαστεί για αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί μετά τη λύση, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε πως όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο τουρκικός στρατός ή οποιοσδήποτε στρατός δεν μπορεί να αποσυρθεί από την πρώτη ημέρα (της λύσης), για να προσθέσει πως τα υπόλοιπα είναι θέμα των διαπραγματεύσεων.

Έτοιμοι να βοηθήσουν
Οι δυο Υπουργοί Εξωτερικών είχαν κατ' αρχάς κατ' ιδίαν συνάντηση. Ακολούθησαν επίσημες συνομιλίες αντιπροσωπιών των δυο χωρών υπό τους δυο Υπουργούς. Στις δηλώσεις του, ο κ. Τζόνσον ανέφερε πως είχε μια εξαιρετική συνάντηση με τον κ. Κασουλίδη, μετά τις εποικοδομητικές, όπως τις χαρακτήρισε, συζητήσεις που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ανέφερε πως συζήτησαν για την πρόοδο που έχει γίνει στην προσπάθεια διευθέτησης διαφόρων ζητημάτων κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό και καλωσόρισε την πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, χαιρέτισε την αποφασιστικότητα και το κουράγιο που, όπως ανέφερε, επιδεικνύουν οι ηγέτες και των δυο πλευρών.

Υπογράμμισε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να βοηθήσει», σημειώνοντας πως έχει ήδη γίνει πολλή δουλειά γεμάτη προκλήσεις, προκειμένου να φθάσουν οι διαπραγματεύσεις σε αυτό το σημείο. Πρόσθεσε, παράλληλα, πως καθώς πλησιάζει η κατάληξη οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων τότε αρχίζουν τα δύσκολα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως με περαιτέρω ευελιξία και δημιουργικότητα και από τις δυο πλευρές μπορεί να εξευρεθεί μια λύση και οι εναπομείνασες δυσκολίες να ξεπεραστούν. «Και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί», σημείωσε.

Δεν εγκαταλείπουν τη δέσμευση
Σε ό,τι αφορά το θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ο κ. Τζόνσον επεσήμανε πως μπορεί η χώρα του να φεύγει από τις Συνθήκες της ΕΕ, αλλά δεν φεύγει από την Ευρώπη. «Δεν εγκαταλείπουμε τη δέσμευσή μας προς τους φίλους μας στην Ευρώπη και σίγουρα προς την Κύπρο», ανέφερε, προσθέτοντας πως η εξωτερική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου αφορά τώρα την εντατικοποίηση του εξωστρεφούς του ρόλου στον κόσμο. Σημείωσε πως επιθυμούν να οικοδομήσουν τους ισχυρότερους δυνατόν δεσμούς τόσο με την Κύπρο όσο και με τους άλλους Ευρωπαίους γείτονές τους, καθώς και με την Κοινοπολιτεία.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου θα ενδυναμώνονται ολοένα και περισσότερο, επισημαίνοντας πως ένα εκατομμύριο άτομα επισκέπτονται (κάθε χρόνο) την Κύπρο από το Ηνωμένο Βασίλειο και πως οι δυο χώρες έχουν ισχυρές και στενές ιστορικές σχέσεις. «Πρόκειται να κτίσουμε πάνω σε αυτό», ανέφερε, ενώ χαριτολογώντας επεσήμανε πως «φαίνεται ότι σήμερα φέραμε τον καιρό του Λονδίνου στην Κύπρο», για να εκφράσει την πεποίθηση πως η βροχή μπορεί να προμηνύει την αισιοδοξία και την πρόοδο.

Δεν υπάρχει παρεκτροπή
Ερωτηθείς σε σχέση με αναφορά του σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» για το θέμα της ασφάλειας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη «η μεγάλη εικόνα» και σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως αυτό μπορεί να εκληφθεί ως παρεκτροπή από τη σταθερή γραμμή του Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα αυτό, ο κ. Τζόνσον είπε πως «δεν υπάρχει παρεκτροπή από τη σταθερή γραμμή της Βρετανίας».

Είπε πως συζήτησαν για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια εκτενώς σήμερα το πρωί και πως η ισχυρή άποψη της χώρας του είναι ότι αυτή είναι μιας κυπριακής καθοδήγησης διαδικασία και εναπόκειται στις δυο πλευρές να αποφασίσουν ποιες διευθετήσεις επιθυμούν για μια ενωμένη Κύπρο. Πρόσθεσε πως «δεν αναζητούμε έναν ειδικό ρόλο για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ερωτηθείς για το ακριβές καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο όταν η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα αποτελεί μια πραγματικότητα, ο κ. Τζόνσον ανέφερε πως δεν βλέπει να υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση του καθεστώτος των Βρετανικών Βάσεων ως αποτέλεσμα του Brexit. Ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό «να εργαστούμε με τους φίλους μας στην Κύπρο για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε χρήσιμοι στο να εγγυόμαστε και να βοηθούμε την ασφάλεια της περιοχής», για να προσθέσει πως καθόσον οι Βάσεις παίζουν ρόλο σε αυτό «τότε αυτό θεωρώ ότι είναι πολύτιμο».

Στρατηγικός συνεταιρισμός
Στις δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης αφού καλωσόρισε τον Βρετανό Υπουργό σημείωσε ότι ο κ. Τζόνσον «είχε νωρίτερα σήμερα (σ.σ. χθες) συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συνομιλιών στην Ελβετία και τις προκλήσεις που εξακολουθούν να βρίσκονται ενώπιόν μας».

Σημείωσε, επίσης, ότι κατά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών συνέχισαν τη συζήτηση για την περαιτέρω πορεία της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού και για την προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει, για την οποία εξέφρασε ευχαριστίες. Πρόσθεσε πως συζήτησαν και για τις διμερείς σχέσεις και τον στρατηγικό συνεταιρισμό Κύπρου - Ηνωμένου Βασιλείου που έχει γίνει, όπως είπε, πιο ισχυρός και έχει βαθύνει κατά τα τελευταία δυο χρόνια.

Ανέφερε ότι «η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη συνεργάζονται σε ό,τι αφορά τη διαχείριση κρίσεων, τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, καθώς και για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των αυξανόμενων ασύμμετρων απειλών. Η διμερής μας συνεργασία είναι δυναμική και συνεχώς αναπτυσσόμενη και χαίρομαι να παρατηρήσω ότι υπάρχει συντονισμός σε πολλαπλά μέτωπα», ανέφερε. Είπε επίσης πως συζήτησαν για το Brexit και τα θέματα που αφορούν τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για την εφαρμογή της συμφωνίας για μη στρατιωτική ανάπτυξη των Βρετανικών Βάσεων, όπως και άλλα σχετικά ζητήματα.

Διατηρεί ενδιαφέρον
Για τη συνάντησή του με τον Βρετανό ΥΠΕΞ και την αναφορά του ότι δεν θα εγκαταλείψει η Βρετανία τις δεσμεύσεις της έναντι της Κύπρου μίλησε και ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος είπε ότι «εννοεί το ενδιαφέρον που διατηρεί η Βρετανία προκειμένου να βρεθεί μια λύση αποδεκτή, πάντα βεβαίως και μέσα στα πλαίσια των αρχών του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ.».

Είπε ότι ενημέρωσε τον Βρετανό Υπουργό εκτενώς και επανέλαβε την ετοιμότητά μας να αρχίσουμε από αύριο αν είναι τις συνομιλίες για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένου πάντοτε και του εδαφικού, και αν και εφόσον καταλήξουμε στα κριτήρια του εδαφικού, όπως ήταν η συμφωνία προ του Μον Πελεράν, «είμαστε έτοιμοι και για συνάντηση πολυμερούς διάσκεψης, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις». Ερωτηθείς αν η προϋπόθεση για αποτύπωση των κριτηρίων στον χάρτη ισχύει, ο Πρόεδρος είπε ότι «πάντοτε ίσχυε και ισχύει».

Συνεχάρη τον Ακιντζί
Στο μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε και με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε αλλά και τον εγκάθετο της κατοχής. Είναι φανερό ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν αλλά είναι πολύ σημαντικό να είμαστε αισιόδοξοι, δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος συνεχάρη τον Μουσταφά Ακιντζί για την ηγεσία που επιδεικνύει.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, μετά τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη, ο κ. Τζόνσον επανέλαβε ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι αφοσιωμένη στην Κύπρο, «αφοσιωμένη στο να βοηθήσουμε όσο μπορούμε να βρεθεί μια λύση. Βεβαίως αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τον λαό της Κύπρου».

Στη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα, συμμετείχαν ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού, ο σύμβουλος διπλωματίας και θεμάτων ΕΕ Ερχάν Ερτσίν και η Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί, ειδική σύμβουλος πολιτικών υποθέσεων και ιστορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα