Αρραγές το μέτωπο

Η λύση θα πρέπει να σέβεται την έννοια της κυριαρχίας, δήλωσε ο Παυλόπουλος
Αν συμφωνηθεί η αποχώρηση του στρατού κατοχής, η Ελλάδα θα λάβει μέρος σε πολυμερή, επανέλαβε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, τονίζοντας ότι πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών φέρεται να ξεκαθάρισε σε κλειστή συνεδρίαση της Βουλής

πως η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων αποτελεί προϋπόθεση έναρξης της πολυμερούς. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης των μελών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης:

«Σύγχρονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και κοινοβουλευτική διπλωματία», επανέλαβε το αίτημα της απομάκρυνσης των δυνάμεων κατοχής. Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως επιδιώκονται οι μέγιστες δυνατές διασφαλίσεις για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και προσέθεσε ότι πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων.

Παράλληλα, διέψευσε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έντονες συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Αναφορικά με την Αλβανία, επισήμανε πως στο κείμενο της προσυμφωνίας για την ένταξή της στην Ε.Ε. υπάρχουν ρητές αναφορές ότι η χώρα οφείλει να τηρεί τους όρους καλής γειτονίας και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ευρωπαϊκό ζήτημα
Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, δεδομένης της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλους της Ε.Ε., δήλωσε χθες ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι είναι αρραγές το μέτωπο Ελλάδας - Κύπρου.

Ο κ. Παυλόπουλος, σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, σε ομιλία του στην τελετή ορκωμοσίας των νέων ακολούθων, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει λύση του Κυπριακού δίκαιη και βιώσιμη, στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Λύση που πρέπει να σέβεται την έννοια της κυριαρχίας, η οποία δεν αποδέχεται ούτε στρατεύματα κατοχής ούτε εγγυήσεις, συνέχισε και τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος, υπερασπιζόμενες την κυριαρχία της Κύπρου, υπερασπίζονται την κυριαρχία των κρατών της Ε.Ε.

Όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και ότι πρόκειται επίσης για ευρωπαϊκό ζήτημα, ότι είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου και ότι δεν αμφισβητείται, συμπληρώνοντας ότι όταν αμφισβητείται, αμφισβητούνται τα ευρωπαϊκά σύνορα, όχι μόνο τα ελληνικά.
Πηγές: ΚΥΠΕ, «Πρώτο Θέμα»

Keywords
Τυχαία Θέματα