Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες

Συναντώνται αύριο στη Μόσχα οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Συρίας
Στοιχεία των Αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών αναφέρουν ότι η χημική επίθεση εξαπολύθηκε με ένα συριακό Su-22, το οποίο απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Σαϊράτ

Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να προστατεύσει την κυβέρνηση της Συρίας από τις κατηγορίες για τη χημική επίθεση που φέρεται να εξαπέλυσε

την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Τραμπ, που αντιμετωπίζει επικρίσεις επειδή δεν φαίνεται να διαθέτει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, τόνισε ότι δεν σχεδιάζει «να επέμβει» στη χώρα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση Άσαντ εξαπέλυσε τη χημική επίθεση της 4ης Απριλίου με αέριο σαρίν στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας από την οποία σκοτώθηκαν 87 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, για να πιέσει τους αντάρτες που σημείωναν προόδους στο πεδίο της μάχης.

Η Ρωσία υπερασπίζεται τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ενάντια στις αμερικανικές κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ευθύνεται ο συριακός στρατός για την επίθεση. Η Μόσχα κατηγορεί τους Σύρους αντάρτες. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να καλύψουν όσα συνέβησαν εκεί», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Αντικρουόμενες εκδοχές;
Σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, η Ρωσία συχνά παρουσιάζει πολλές, αντικρουόμενες εκδοχές για την επίθεση της συριακής κυβέρνησης, και για την επίθεση στη Χαν Σεϊχούν, για να σπείρει αμφιβολίες στη διεθνή κοινότητα.

Στο μεταξύ, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας χθες ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη» και ζήτησε να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση στη Συρία.

«Πρέπει να επιμείνουμε να προχωρήσουμε μπροστά με μια πολιτική λύση για το συριακό θέμα. Είναι πολύ σημαντικό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διατηρήσει την ενότητά του στο συριακό ζήτημα. Ελπίζω το Συμβούλιο Ασφαλείας να μπορέσει να μιλήσει με μία φωνή», υπογράμμισε ο Σι.

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ρωσία γνώριζε εκ των προτέρων για τη χημική επίθεση. «Δεν φάνηκαν να σοκάρονται. Δεν φάνηκαν να εκπλήσσονται. Προσέφεραν άμεσα υπεράσπιση. Και μετά εμφανίζονται τα στοιχεία και βλέπουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται και μαθαίνουμε ακριβώς ποιο ήταν το περιβάλλον. Τότε το συνειδητοποιείς», σημείωσε, μιλώντας στο CNN.

Η έκθεση του Λευκού Οίκου
Στοιχεία των Αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών αναφέρουν ότι η χημική επίθεση εξαπολύθηκε με ένα συριακό Su-22, το οποίο απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Σαϊράτ, όπως αναφέρει η έκθεση του Λευκού Οίκου που δόθηκε στους δημοσιογράφους.

Στο τετρασέλιδο έγγραφο ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να αντικρούσει κάποιους από τους ισχυρισμούς της Μόσχας σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η επίθεση. Αναφέρει ότι συριακά αεροσκάφη βρίσκονταν κοντά στην Χαν Σεϊχούν περίπου 20 λεπτά πριν από την επίθεση και έφυγαν λίγη ώρα αργότερα.

«Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το προσωπικό που συνδέεται με το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας βρισκόταν στη βάση Σαϊράτ στα τέλη Μαρτίου κάνοντας προετοιμασίες για μια επικείμενη επίθεση στη βόρεια Συρία και ήταν παρόντες στην αεροπορική βάση την ημέρα της επίθεσης», τονίζει η έκθεση.

Δείγματα που ελήφθησαν από την περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ όπου διαπράχθηκε η πολύνεκρη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και κατόπιν αναλύθηκαν από Βρετανούς επιστήμονες βγήκαν θετικά στην οργανική ένωση σαρίν ή σε μια ουσία που μοιάζει με το σαρίν, δήλωσε, στο μεταξύ, χθες ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ.

«Συνεπώς η Βρετανία συμμερίζεται την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι είναι πολύ πιθανό το καθεστώς να ευθύνεται για την επίθεση με σαρίν εναντίον της Χαν Σεϊχούν την 4η Απριλίου», σημείωσε ο Ράικροφτ. Σημειώνεται ότι, στη συνεδρία του Σ.Α. που βρισκόταν σε εξέλιξη χθες βράδυ, η Ρωσία προτίθετο να θέσει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν ΗΠΑ, ΗΒ και Γαλλία για τη διεξαγωγή έρευνας για τη χρήση χημικών στη Συρία.

Ζητούν δράση
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αναλάβει στρατιωτική δράση για να κρατήσει καθηλωμένα τα αεροσκάφη της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας και για να εξασφαλίσει τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας για αμάχους, υπέδειξαν χθες με κοινή τους ανακοίνωση οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τζον ΜακΚέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ.

«Ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, καλούμε τον Πρόεδρο να αναλάβει περαιτέρω στρατιωτική δράση για να επιτύχουμε τους στόχους μας, όπως η καθήλωση των αεροσκαφών της συριακής Π.Α. και η εγκαθίδρυση ζωνών ασφαλείας στη συριακή επικράτεια για την προστασία των Σύρων αμάχων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Η στρατηγική μας δεν μπορεί να βασίζεται στον διαχωρισμό της μάχης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος από τη μάχη εναντίον του καθεστώτος του Σύρου Προέδρου Άσαντ», τονίζουν οι γερουσιαστές. «Και τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα», επισημαίνουν.

Και για το Μαυροβούνιο
Πέραν των κατηγοριών που εξαπέλυσε κατά της Ρωσίας για τη Συρία, ο Λευκός Οίκος υποστήριξε χθες ότι έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες, σύμφωνα με την οποίες η Μόσχα στήριζε το πραξικόπημα που επιχειρήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Μαυροβούνιο αλλά απέτυχε.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία γι' αυτήν την απόπειρα πραξικοπήματος που επρόκειτο να εκδηλωθεί στις 16 Οκτωβρίου, ανήμερα τις βουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο.

Η δήλωση αυτή έγινε την ώρα που ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον συνομιλούσε με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, για τη συριακή κρίση και ακριβώς πριν ανακοινωθεί η συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ανησυχούμε πολύ για το θέμα της ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές του Οκτωβρίου στο Μαυροβούνιο», είπε ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχουν «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι η Ρωσία στήριζε το πραξικόπημα.

Ο ειδικός εισαγγελέας του Μαυροβουνίου Μιλίβογιε Κάτνιτς είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι «κρατικά όργανα» της Ρωσίας εμπλέκονταν στη συνωμοσία που είχε ως απώτερο στόχο να αποτραπεί η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Την Τρίτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη του Μαυροβουνίου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, μια ενέργεια που θεωρείται πρόκληση για τη Ρωσία. Αργότερα σήμερα ο Τραμπ θα δεχτεί στον Λευκό Οίκο τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συνάντηση αύριο
Από πλευράς του ρωσικού ΥΠΕΞ, αυτό που ανακοινώθηκε χθες ήταν πως οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Συρίας, Σεργκέι Λαβρόφ, Τζαβάντ Ζαρίφ και Ουαλίντ Μουάλεμ, θα συναντηθούν στη Μόσχα στις 14 Απριλίου. Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, στις συνομιλίες θα κυριαρχήσουν τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στη Συρία.

Η εκπρόσωπος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «στην τριμερή συνάντηση θα συζητήσουν τη λήψη μέτρων συντονισμού, ώστε να μην επιτραπεί επιδείνωση της κατάστασης και να μην υπονομευτούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την πολιτική διευθέτηση στη Συρία σε συνθήκες ένοπλης επίθεσης των ΗΠΑ κατά της Δαμασκού».

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζεται πως αντιρωσικές δυνάμεις στη Δύση προσπαθούν να καταστρέψουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη συνδρομή της Μόσχας.

Οι ναζί στη συζήτηση
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε χθες ότι πικράθηκε σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο από τα σχόλια στα οποία ο ίδιος προέβη, όταν συνέκρινε τις βιαιοπραγίες του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία με τις θηριωδίες του Αδόλφου Χίτλερ, ενώ τόνισε ότι έκανε λάθος και απογοήτευσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Έκανα ένα σφάλμα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πω. Ασχολήθηκα με ένα θέμα που δεν έπρεπε και τα έκανα θάλασσα», σημείωσε ο Σπάισερ κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης σε μουσείο στην Ουάσιγκτον.

«Ελπίζω ότι έδειξα πως κατανοώ τι έκανα και πως ζητάω τη συγχώρεση των πολιτών διότι τα έκανα θάλασσα». Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε επίσης ότι τα σχόλιά του ήταν σε επαγγελματικό επίπεδο λυπηρά διότι ο Πρόεδρος Τραμπ σημείωσε «τις τελευταίες δύο εβδομάδες μιαν απίστευτη επιτυχία» κι ήταν καθήκον του να ενισχύσει αυτό το μήνυμα των όσων επιτεύχθηκαν αλλά «απογοήτευσα τον πρόεδρο».

Ο Σπάισερ προκάλεσε σάλο όταν δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα. Ακόμη κι ένας άνθρωπος τόσο ποταπός όσο ο Χίτλερ δεν έπεσε τόσο χαμηλά ώστε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα».

Στη δήλωση είχε αντιδράσει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Κάθε σύγκριση των σημερινών καταστάσεων με τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλισμού δεν οδηγεί σε τίποτα το θετικό», τόνισε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα