Έλυσε τον γόρδιο δεσμό ο Χαραλαμπίδης

Παρά το αριθμητικό της πλεονέκτημα (2 αποβολές η Ανόρθωση) στο 2ο μέρος, η ΑΕΚ δυσκολεύτηκε εξαιρετικά να κάμψει την αντίσταση της «Κυρίας»

ΑΕΚ 1
84' Χαραλαμπίδης
ΑΝΟΡΘΩΣΗ 0

Τα χρειάστηκε η ΑΕΚ, για να κερδίσει την Ανόρθωση. Χρειάστηκε ένα γκολ στο 84' με τον Χαραλαμπίδη, για να καταβάλει την ομάδα της Αμμοχώστου. Υπό άλλες συνθήκες ένα τέτοιο τέλος σε ντέρμπι της Λάρνακας, θα είχε άλλο τρόπο

περιγραφής, αλλά χθες ήταν παιχνίδι ειδικών συνθηκών.

Η Ανόρθωση έπαιξε όλο το 2ο μέρος με εννέα παίκτες, αμύνθηκε μαζικά, άντεξε σε ένα σφυροκόπημα στα μέσα του ημιχρόνου και δέχτηκε το γκολ εκεί που ο χρόνος ήταν πλέον υπέρ της. Ένα ντέρμπι που είχε τρία σημεία αναφοράς. Το καταπληκτικό ξεκίνημα, το διάστημα των αποβολών (η μία πίσω από την άλλη) και φυσικά το γκολ στο τέλος.

Η ΑΕΚ που κέρδισε απόλυτα δίκαια πέρασε έτσι στη 2η θέση και αναμένει το σημερινό ντέρμπι στη Λεμεσό. Κοιτώντας στη χθεσινή της παρουσία, πρέπει να προβληματιστεί, για δύο πράγματα. Για την αδυναμία της με τεράστιο αριθμητικό πλεονέκτημα να σφραγίσει το ματς πιο νωρίς και για το καθαρό μυαλό που δεν είχε στην αντίπαλη περιοχή σε αυτά τα 40 λεπτά μέχρι το γκολ.

Οι εννέα της Ανόρθωσης υπερέβαλαν εαυτόν μέσα στο γήπεδο και αξίζουν ένα μπράβο. Σίγουρα θα πρέπει να μέμφονται κυρίως τον Γκιγιέρμε (αδικαιολόγητη η κόκκινη) και σαφώς λιγότερο τον Βίκτορ. Άρεσε και πάλι ο Παπαδόπουλος κάτω από τα δοκάρια.

Το 90λεπτο
Δεν είχαν ουσιαστικές εκπλήξεις οι επιλογές 11άδας των δύο ομάδων, που ξεκίνησαν με παρόμοιο σχηματισμό (4-2-3-1). Εξαίρετο το ξεκίνημα, πριν περάσει μία ντουζίνα λεπτά είδαμε τέσσερεις φάσεις (δύο η ΑΕΚ δύο η Ανόρθωση), με την 1η των Λαρνακέων και τη 2η της «Κυρίας» να είναι κραυγαλέες ευκαιρίες (το έχασε από κοντά ο Φλοριάν, βρήκε το δοκάρι ο Καμπρέρα).

Το ταχύτατο τέμπο συνεχίστηκε, σε ένα εξαιρετικό μετά από 20 λεπτά παιχνίδι. Λογικό ήταν σταδιακά να υπάρξει κάποια μείωση ταχύτητας (και στις ευκαιρίες), αλλά οι φίλαθλοι στο γήπεδο ένιωθαν ανά πάσα στιγμή, ότι η ευχέρεια και των δύο ομάδων στην κυκλοφορία της μπάλας θα μπορούσε να φέρει ευκαιρίες.

Δεν ήρθαν, αποτέλεσμα ενός ισοζυγίου δυνάμεων και αλληλοεξουδετέρωσης. Αλλά όλα άλλαξαν στα τελευταία λεπτά. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα η Ανόρθωση έμεινε με 9 παίκτες (δεύτερη κίτρινη ο Βίκτορ, απευθείας κόκκινη ο Γκιγιέρμε). Η ΑΕΚ που ενδιάμεσα έκανε μία μίνι πολιορκία στην αντίπαλη περιοχή, αποκτούσε τεράστιο προβάδισμα για το 2ο μέρος.

Η Ανόρθωση μπήκε με αλλαγή (Γιαννούλης αντί Ράγιος), το γύρισε αναγκαστικά σε 4-3-1, ο Ιδιάκεθ τράβηξε ψηλά τα ακραία του μπακ και έδωσε εντολή για συνεχείς επιθέσεις από τα πλάγια, ενώ με την πάροδο 12 λεπτών έκανε την 1η του κίνηση, βάζοντας τον Μαλόκου αντί του Ορτίθ και ουσιαστικά έπαιξε με δύο εξτρέμ στα δεξιά.

Η ΑΕΚ πίεσε πάρα πολύ και έφτιαξε μαζεμένες ευκαιρίες, με καλύτερη αυτή του Τολμές που βρήκε το δοκάρι. Η Ανόρθωση πάντως κρατούσε καλύτερα από το αναμενόμενο, αλλά είχε να αντιμετωπίσει και την κούραση. Λογικά ο Ιδιάκεθ έριξε και 2ο επιθετικό (Μυτίδης αντί Τομάς), ο Λέβι απέσυρε τον Καμπρέρα και έβαλε τον Καλό, για να κάνει τρεξίματα.

Η μέγγενη πάντως άρχισε να χαλαρώνει με την ΑΕΚ να δυσκολεύεται να δημιουργήσει. Ακόμη πιο επιθετικό σχήμα από Ιδιάκεθ με Χαραλαμπίδη αντί Χαραλάμπους.

Ο χρόνος άρχισε να πιέζει τους παίκτες της ΑΕΚ, που έκαναν φάση (μεγάλη στο 78’), αλλά γενικά δεν έδειχναν να έχουν καθαρό μυαλό, η Ανόρθωση πλησίαζε προς μία μεγάλη υπό τα δεδομένα ισοπαλία, αλλά κάποια στιγμή, ήρθε η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων με τον Χαραλαμπίδη να σκοράρει έξι λεπτά πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας. Από την ώρα που μπήκε γκολ, το παιχνίδι είχε ουσιαστικά τελειώσει.

ΑΕΚ: Γιωργαλλίδης, Ορτίθ (56΄ Μαλόκου), Καταλά, Μοϊσόφ, Χαραλάμπους (74΄ Χαραλαμπίδης), Μπόλιεβιτς, Χέφελ, Τομάς (63΄ Μυτίδης), Ακοράν, Τέτε, Φλοριάν

ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Παπαδόπουλος, Γκάμπριελ, Καλδερόν, Ερέρο, Γκιγιέρμε, Βίκτορ, Σιβού, Μίτροβιτς (90΄+1 Οικονομίδης), Ράγιος (46΄ Γιαννούλης), Ολιβέιρα, Καμπρέρα (68΄ Καρλίτος)

ΤΟ ΦΙΛΜ
4’ Ο Φλοριάν σουτάρει από τη γραμμή της μικρής περιοχής, ακούμπησε την μπάλα ο Παπαδόπουλος, έσωσε το γκολ πάνω στη γραμμή ο Γκάμπριελ.
8' Ο Γιωργαλλίδης απέκρουσε την κοντινή κεφαλιά του Βίκτορ.
9’ Ο Χέφελ σούταρε από καλή θέση, δεν βρήκε στόχο.
11' Δοκάρι για την Ανόρθωση με τον Καμπρέρα που έφυγε μόνος μετά το λάθος του Καταλά, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει.
17’ Συρτό σουτ του Χέφελ, με τις γροθιές διώχνει ο Παπαδόπουλος
39' Δυνατό μαρκάρισμα από τον Βίκτορ στον Ηλία Χαραλάμπους, δέχθηκε τη 2η κίτρινη κάρτα
45’ Σουτ του Τέτε, η μπάλα βρήκε στον Σιβού και πέρασε κόρνερ.
45΄+2 Φάση διαρκείας στην περιοχή της Ανόρθωσης, ο Καταλά, έκανε το σουτ με τον Παπαδόπουλο να αποκρούει.
45+3’ Αψυχολόγητη ενέργεια από τον Γκιγιέρμε που κλώτσησε εκτός φάσης τον Γκαρίδο, δέχθηκε δικαιολογημένα την κόκκινη κάρτα.
49’ Συρτό βολέ του Ορτίθ, σε κόρνερ με τα πόδια ο Παπαδόπουλος.
57’ Κεφαλιά του Ερέρο μετά από κόρνερ λίγο έξω.
58’ Δοκάρι για την ΑΕΚ μετά από κοντινή κεφαλιά του Τολμές.
60’ Ελεύθερος στο ύψος του πέναλτι ο Τετέ σουτάρει πάνω στον Γκάμπριελ.
63' Συρτό σουτ του Τομάς, λίγο έξω από το κάθετο δοκάρι.
66’ Νέα διπλή ευκαιρία για την ΑΕΚ με Μυτίδη και Τέτε να αστοχούν.
77΄ Ο Καλντερόν γλυτώνει το γκολ προ της γραμμής μετά από σουτ του Μπόλιεβιτς.
79΄ Ο Σιβού από τα 35 μέτρα ανάγκασε τον Γεωργαλλίδη σε δύσκολη επέμβαση.
84΄ Γκολ για την ΑΕΚ με πλασέ του Χαραλαμπίδη μετά την πάσα του Φλοριάν

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
ΙΜΑΝΟΛ ΙΔΙΑΚΕΘ: «Ήταν δυο διαφορετικά ημίχρονα. Το πρώτο ήταν ισοζυγισμένο, εμείς είχαμε κάποιες ευκαιρίες και η Ανόρθωση κάποιες καταστάσεις στην περιοχή μας. Ήταν ισοζυγισμένο όπως το περιμέναμε. Στο δεύτερο ήταν διαφορετικό το παιχνίδι. Ξέραμε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να επιτεθείς εναντίον εννέα παικτών.

Είναι δύσκολο να σκοράρεις, γιατί η άλλη ομάδα αμύνεται. Στο τέλος βάλαμε ένα γκολ και είμαστε χαρούμενοι γιατί πήραμε τους τρεις βαθμούς. Η ομάδα μας χτυπήθηκε πολλές φορές από τραυματισμούς, ατυχίες και γκολ στις καθυστερήσεις. Πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω τόσα πολλά σε μια σεζόν για μια ομάδα, μετά από 15 χρόνια σαν παίκτης και άλλα 10 σαν προπονητής. Χάσαμε τον Τομάς, τον Τέτε, τον Μίνιο, χάσαμε βαθμούς στις καθυστερήσεις και πρέπει να είσαι πολύ πολύ πολύ δυνατός, για να συνεχίσεις να παλεύεις. Είμαι πολύ περήφανος γι' αυτήν την ομάδα γιατί παλεύει σε κάθε παιχνίδι».

ΡΟΝΙ ΛΕΒΙ: «Είμαστε απογοητευμένοι. Ήμασταν κοντά στο να σκοράρουμε. Θεωρώ ότι οι παίκτες μας έδωσαν τα πάντα αν και δεν ήταν εύκολο. Αν είχαμε κάποιο στόχο να διεκδικήσουμε κάτι, θα βάζαμε περισσότερη πίεση. Σέβομαι την προσπάθεια των παικτών μου. Ίσως το μυαλό μας να ήταν και λίγο στο κύπελλο. Δεν είναι το παιχνίδι που θα θέλαμε, θέλουμε να παίζουμε 11 εναντίον 11. Καλή συνέχεια στην ΑΕΚ».

Keywords
Τυχαία Θέματα