Στον Εισαγγελέα το πόρισμα για τη διαφθορά στην Αστυνομία

Του παραδόθηκε προ μερικών ημερών με νέες πληροφορίες και μαρτυρικό υλικό
Το συνέταξαν τρεις ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές, οι οποίοι διερεύνησαν το ενδεχόμενο διαπλοκής και διαφθοράς στο αστυνομικό Σώμα μετά το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα

Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που μετέδωσε χθες το ΚΥΠΕ, το νέο μαρτυρικό υλικό, το οποίο συνέλεξαν, με οδηγίες του ιδίου, οι τρεις ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διερευνούν το

ενδεχόμενο διαπλοκής και διαφθοράς στο αστυνομικό Σώμα.

Οι ανακριτές επέδωσαν στις 10 Ιανουαρίου του 2017 το πόρισμά τους στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος, αφού το μελέτησε προσεκτικά, τους ζήτησε να λάβουν κάποιες επιπρόσθετες καταθέσεις προτού πάρει τις τελικές του αποφάσεις ως προς τον παραπέρα χειρισμό του.

Το πόρισμα, το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αποτελείτο αρχικά από 84 σελίδες, πλέον παραρτήματα, και για τη σύνταξή του είχαν ληφθεί αρχικά 330 καταθέσεις. Η απόφαση για διεξαγωγή έρευνας είχε ληφθεί μετά τον τετραπλό φόνο στην Αγία Νάπα πέρσι το καλοκαίρι.

Νέα έρευνα
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, την οποία επικαλείται το ΚΥΠΕ, οι νέες οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα προς τους ανακριτές ήταν να προβούν σε περαιτέρω έρευνα προκειμένου να ριχθεί όσο γίνεται περισσότερο φως σε αρκετές πτυχές που κάλυπταν όλο το φάσμα του πορίσματος. Ο Κώστας Κληρίδης, αφού μελετήσει και το νέο μαρτυρικό υλικό που έχει ενώπιόν του, θα αποφασίσει για τα περαιτέρω.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την περίοδο μετά την επίδοση του αρχικού πορίσματος, φαίνεται να υπάρχουν μαρτυρίες που στοιχειοθετούν ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα, με τον τελικό λόγο να ανήκει φυσικά στον Γενικό Εισαγγελέα.

Μετά το τετραπλό φονικό
Οι τρεις ποινικοί ανακριτές διορίστηκαν στις 9 Αυγούστου του 2016 από τον Γενικό Εισαγγελέα για τη διεξαγωγή της ποινικής ανάκρισης αναφορικά «με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων υπό οποιουδήποτε προσώπου, σχετικά με την ενδεχόμενη εμπλοκή μελών της Αστυνομίας ή άλλων προσώπων σε υποθέσεις διαπλοκής, διαφθοράς και άλλων αδικημάτων στη βάση συγκεκριμένων πληροφοριών που διαβιβάστηκαν στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα με επιστολή του Αρχηγού Αστυνομίας στις 2/8/2016 και με επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης στις 8/8/2016».

Οι οδηγίες που είχαν ήταν να ολοκληρώσουν το έργο τους μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών από την ημέρα του διορισμού τους, ωστόσο μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλαν προς τον Γενικό Εισαγγελέα πήραν παράταση γι' ακόμη δύο μήνες, με το πόρισμα να παραδίδεται εν τέλει στις αρχές του χρόνου.

Οι ανακριτές
Στην τριμελή ανακριτική ομάδα συμμετείχαν ο πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων εναντίον της Αστυνομίας, Ανδρέας Πασχαλίδης, και οι δύο πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας, Παναγιώτης Πελαγίας και Αγαμέμνονας Δημητρίου.

Τον διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή για να εξετάσει το ενδεχόμενο διαπλοκής και διαφθοράς μελών της Αστυνομίας σε σχέση με το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα στις 23 Ιουνίου είχε εισηγηθεί ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο οποίος είχε αποταθεί για τον σκοπό αυτό στον Γενικό Εισαγγελέα.

Εύλογα ερωτήματα
Μιλώντας στο πλαίσιο κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, στις 04/08/2016, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για μέτρα κατά της διαφθοράς στην Αστυνομία, ο κ. Χρυσοστόμου είχε δηλώσει ότι «όσον αφορά τον πρόσφατο τετραπλό φόνο και τα εύλογα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν για τον ρόλο μελών μας, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, παρόλο που πρώτιστος στόχος μας ήταν και είναι η πλήρης εξιχνίασή της, έγιναν παράλληλα εξετάσεις και ως προς το ενδεχόμενο διαπλοκής και διαφθοράς μελών της Αστυνομίας».

Είχε επίσης δηλώσει ότι «εξασφαλίστηκαν κάποιες πληροφορίες αλλά και μαρτυρίες, οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί ποινικά ή και πειθαρχικά αδικήματα από πλευράς μελών της Αστυνομίας. Ως εκ τούτου, έχω αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα με εισήγηση τον διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, γιατί η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται ότι είναι τίμια», όπως είχε αναφέρει.

Ως θέμα αρχής, κατέληγε στη δήλωσή του ο κ. Χρυσοστόμου, «θεωρούμε ότι είναι ορθότερο η περαιτέρω διερεύνηση να ανατεθεί σε ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, ώστε να διασφαλιστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία».

Θα τα μελετήσει ο Ιωνάς
Μετά την επίδοση του αρχικού πορίσματος στον Γενικό Εισαγγελέα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, χαιρέτισε την ολοκλήρωση του πορίσματος, τονίζοντας πως το Υπουργείο θα μελετήσει τα συμπεράσματα της έρευνας των ποινικών ανακριτών, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και καταστολής τέτοιων φαινομένων.

Σε γραπτή του δήλωση, ημερομηνίας 10/01/2017, ο κ. Νικολάου σημείωνε πως, «ανεξάρτητα από τις ποινικές ευθύνες που θα μελετηθούν από τον Γενικό Εισαγγελέα, ως Υπουργείο, σε συνεργασία με την Αστυνομία, θα μελετήσουμε τις πειθαρχικές ευθύνες που προκύπτουν αλλά και οποιαδήποτε άλλα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτό».

«Αναμφίβολα», υπογράμμιζε ο Υπουργός στη δήλωσή του, «οι διαπιστώσεις, οι οποιεσδήποτε ελλείψεις ή παραλείψεις προκύπτουν από τα συμπεράσματα των ποινικών ανακριτών θα αξιοποιηθούν από το Υπουργείο και θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο, σε συνδυασμό με τη χαρτογράφηση του προβλήματος της διαφθοράς μέσα από την εμπειρική μελέτη που διεξήγαγε η Αστυνομία αλλά και τις νομοθεσίες που προωθούνται αυτήν τη στιγμή στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με την πάταξη της διαφθοράς, στο πλαίσιο της πρόληψης, της διερεύνησης και καταστολής του φαινομένου στην Αστυνομία».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης δήλωνε τότε στο ΚΥΠΕ ότι η Αστυνομία θα προέβαινε σε τοποθέτηση επί του πορίσματος των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, αφού πρώτα ενημερωνόταν επίσημα για το περιεχόμενό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα