Πάσχα με… περιστατικά

Στο πόδι Νοσοκομεία, Αστυνομία και Πυροσβεστική Υπηρεσία
Η λαιμαργία οδήγησε πολλούς στα τμήματα Πρώτων Βοηθειών στα Νοσοκομεία όλων των πόλεων

Η Μεγάλη Εβδομάδα πέρασε, οι γιορτές πέρασαν επίσης και ο κόσμος επέστρεψε ήδη στις καθημερινές του ασχολίες και στη ρουτίνα. Όμως το Πάσχα δεν πέρασε χωρίς προβλήματα. Ο καιρός ήταν άστατος όλη την περασμένη εβδομάδα, με ένα κύμα κακοκαιρίας, το οποίο έπληξε ολόκληρη την Κύπρο.

Επιπλέον

οι σούβλες, οι φλαούνες, τα αβγά και γενικά οι πασχαλινές λιχουδιές καθώς και η έλλειψη μέτρου στην κατανάλωση των γιορτινών εδεσμάτων οδήγησαν, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, άλλωστε, πολλούς στις Πρώτες Βοήθειες στα Νοσοκομεία όλου του νησιού.

Σύμφωνα με τον Βοηθό Διευθυντή στο Τμήμα των Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Ανδρέα Ηλιάδη, υπήρξαν 250 με 270 περιστατικά το περασμένο 24ωρο, γι' αυτό και κρίθηκε αναγκαίο να κληθούν στο καθήκον οκτώ γιατροί, τέσσερεις το πρωί και τέσσερεις το απόγευμα.

«Τα περιστατικά πολυφαγίας», είπε ο Βοηθός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, «ήταν στα συνηθισμένα για τις μέρες πλαίσια. Τα υπόλοιπα περιστατικά αφορούσαν γρίπη, γαστρεντερίτιδα και άλλα».

Κλειστά τα εξωτερικά ιατρεία
Επιπλέον, ο κ. Ηλιάδης εξήγησε ότι ένας ακόμη λόγος που παρατηρήθηκε αυξημένη προσέλευση στις Πρώτες Βοήθειες αυτές τις ημέρες ήταν επειδή τα εξωτερικά ιατρεία ήταν κλειστά και πολλοί ιδιώτες γιατροί ήταν με άδεια λόγω των γιορτών.

Τέλος, σημείωσε το γεγονός ότι «κάποιοι πολίτες έρχονται στις Πρώτες Βοήθειες χωρίς να έχουν κάτι σοβαρό, απλώς και μόνο για να τους εξετάσει ένας γιατρός».

Φωτιά πήραν τα τηλέφωνα της Πυροσβεστικής
Παράλληλα, και η Πυροσβεστική Υπηρεσία ήταν σε εγρήγορση τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας, η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε σε 224 κλήσεις για βοήθεια: Για 159 πυρκαγιές, 60 ειδικές εξυπηρετήσεις (26 αφορούσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα) και πέντε ψευδείς κλήσεις, για το πενθήμερο από τις 06:00 της 13ης Απριλίου 2017 μέχρι και τις 06:00 της 18ης Απριλίου 2017.

Στην ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέφερε ότι χθες και προχθές ανταποκρίθηκε σε 24 κλήσεις για βοήθεια, 18 πυρκαγιές και έξι ειδικές εξυπηρετήσεις.

Φωτιά σε ηλεκτρική συσκευή
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά σε ηλεκτρική συσκευή (στεγνωτήριο ρούχων) σε δωμάτιο ισόγειας κατοικίας που χρησιμοποιείται σαν πλυσταριό στην οδό Εγνατίας, στο Πλατύ Αγλαντζιάς.

Ανταποκρίθηκε ο Πυροσβεστικός Σταθμός Ακροπόλεως «Λοχία Σπύρου Τταντή» με δύο οχήματα και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 16:05. Από την πυρκαγιά έπαθαν εκτεταμένες ζημιές το στεγνωτήριο ρούχων και ξύλινος πάγκος, ενώ επηρεάστηκε η βαφή του δωματίου.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς χρησιμοποιήθηκε αυλός τυλικτήρα από το νερό των οχημάτων, τέσσερεις αναπνευστικές συσκευές, καθώς και συσκευή εξαερισμού. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνήθηκαν και διαπιστώθηκε ότι οφείλονταν σε ηλεκτρική βλάβη ηλεκτρικής συσκευής.

Πυρκαγιά σε αυτοκίνητο
Εξάλλου, χθες λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στην οδό Παύλου Λιασίδη στη Μέσα Γειτονιά, στη Λεμεσό. Ανταποκρίθηκε ο Πυροσβεστικός Σταθμός Αγίου Νικολάου με δύο οχήματα και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχον στις 03:50. Το αυτοκίνητο βρισκόταν σταθμευμένο σε πεζοδρόμιο. Από την πυρκαγιά το αυτοκίνητο υπέστη εκτεταμένες ζημίες. Τα αίτια θα διερευνηθούν σήμερα.

Η κακοκαιρία ήταν η αιτία
Τα 26 επεισόδια για ειδικές εξυπηρετήσεις που πρόσφερε η Πυροσβεστική το τελευταίο πενθημέρο αφορούσαν περιπτώσεις προσφοράς βοήθειας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, τα οποία εκδηλώθηκαν στις 14 και 16 Απριλίου. Αφορούσαν άνοιγμα οχετών ομβρίων υδάτων σε δημόσιους δρόμους και αντλήσεις ομβρίων υδάτων από υπόγειους ή ημιυπόγειους χώρους. Τα επεισόδια αφορούσαν κυρίως τις περιοχές Αγλαντζιάς (12), Λατσιών (6), Λακατάμιας (4), Στροβόλου (3) και Παλουριώτισσας (1).

Μειωμένος αριθμός τραυματισμών
Παράλληλα, αποτελεσματική χαρακτηρίζει η Αστυνομία την εκστρατεία που ανέλαβε για πρόληψη και πάταξη του φαινομένου της χρήσης των κροτίδων. Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα μέτρα που λήφθηκαν από τις 15 Μαρτίου ήταν στοχευμένα, αποτελεσματικά και αποτρεπτικά, αφού παρατηρήθηκε μειωμένος αριθμός τραυματισμών από τη χρήση των κροτίδων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Κατά τη φετινή χρονιά σημειώθηκε ένα μόνο περιστατικό τραυματισμού προσώπου ηλικίας 19 ετών, από τη χρήση κροτίδων, ενώ δεύτερο πρόσωπο υπέστη εγκαύματα από τη λανθασμένη χρήση υλικών κατά το άναμμα λαμπρατζιάς. Την περσινή περίοδο υπήρχαν δύο περιστατικά τραυματισμού προσώπων ηλικίας 23 και 31 ετών από τη χρήση κροτίδων, ενώ την περίοδο 2005-2015 καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 11 περιστατικά τραυματισμού τον χρόνο.

Από τη μελέτη των στατιστικών στοιχείων διαπιστώνεται ουσιαστικά σημαντική μείωση στα συγκεκριμένα περιστατικά, λαμβάνοντας υπόψη και την ηλικία των προσώπων που έχουν τραυματιστεί.

Πραγματοποιήθηκαν 500 διαλέξεις
Στο πλαίσιο της εκστρατείας, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις με την ενεργό εμπλοκή και των μελών της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και των Πυροτεχνουργών, σε συνεργασία με τις Τοπικές, Κοινοτικές, Εκκλησιαστικές και Σχολικές Αρχές, ανέλαβαν την προσέγγιση και διαφώτιση των μαθητών και άλλων νεαρών προσώπων σε σχολεία και άλλους χώρους. Τις 500 διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία και οργανωμένα σύνολα, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, παρακολούθησε μεγάλος αριθμός μαθητών, νεαρών προσώπων, αλλά και γονέων (πέραν των 26.000).

Επίσης, η ενημέρωση του κοινού από το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας, το οποίο μέσα από ανακοινώσεις, συμβουλές και φιλμάκια που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνέδραμε σε σημαντικό βαθμό στις προσπάθειες διαφώτισης και ευαισθητοποίησης των νέων και μαθητών στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης αλλά και γενικότερα των χρηστών του διαδικτύου αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση κροτίδων.

Έλεγχος σε διάφορους χώρους
Στο πλαίσιο της πρόληψης και της αποφυγής δυσάρεστων καταστάσεων, με τη σύσταση ομάδων σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, η Αστυνομία ανταποκρίθηκε παγκύπρια σε ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών για ελέγχους σε διάφορους χώρους για τη χρήση κροτίδων και των λαμπρατζιών.

Οι ενέργειες και δράσεις της Αστυνομίας και τα αποτελέσματα της εκστρατείας θα μελετηθούν, και θα καταγραφούν απόψεις και εισηγήσεις με στόχο πάντοτε την περαιτέρω βελτίωση και την αύξηση της αποτελεσματικότητας.

«Έσβησε» ενώ έπαιζε παιχνίδια
Μπορεί το Πάσχα να συνδυάζεται με διασκέδαση και ευχάριστες οικογενειακές στιγμές, όμως άδοξο τέλος είχε το γλέντι στην Αναφωτία για 53χρονο άνδρα, ο οποίος πέθανε ενώ έπαιζε παραδοσιακά παιχνίδια στο χωριό του. Ο 53χρονος Ξενοφών Ξενοφώντος άφησε την τελευταία του πνοή στο γήπεδο του χωριού, εκεί όπου όλοι απολάμβαναν τα παραδοσιακά παιχνίδια της Λαμπρής.

Ο 53χρονος ήταν τεχνικός της ΚΕΟ. Τα αίτια του θανάτου του θα διακριβωθούν σήμερα, με τη νενομισμένη νεκροτομή που θα διενεργήσει επί της σορού του ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Επίσκεψη από Πολιτική Άμυνα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
Στο πλαίσιο του κοινωνικού και ανθρωπιστικού έργου της Πολιτικής Άμυνας, 17 εθελοντές της πρόσφεραν πακέτα αγάπης στους μικρούς ασθενείς του Παιδιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Οι εθελοντές τσούγκρισαν αβγά με τα παιδιά κι ευχήθηκαν καλή ανάρρωση.

Η πρωτοβουλία επίσκεψης σε ευαγή ιδρύματα και ιατρικά κέντρα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των γιορτών, ξεκίνησε από πέρσι από το Τμήμα Έρευνας και Διάσωσης Λεμεσού και από φέτος ο θεσμός αυτός έχει καθιερωθεί να διοργανώνεται με άλλα Τμήματα και Σταθμούς της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχίας Λεμεσού.

Keywords
Τυχαία Θέματα