Έχει η εκπαίδευση του παιδιού σου παγκόσμιο χαρακτήρα;

Με τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές να διαμορφώνουν άρδην τον εργασιακό τομέα, μια εκπαίδευση που ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα είναι πλέον πρωτίστης σημασίας για τους Κύπριους μαθητές ως το θεμέλιο για την επιτυχία.

Σχεδόν 150,000 μαθητές παγκοσμίως έλαβαν μέρος στις εξετάσεις του International Baccalaureate Diploma Programme (IBDP) που πραγματοποιήθηκαν στις 16 Μαΐου 2016, σημειώνοντας αύξηση 32% μέσα στα τελευταία 4 χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού International Baccalaureate Organization (IBO),

οι Ευρωπαϊκές χώρες με τους περισσότερους μαθητές IB για το 2015 είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Γερμανία, με τον αριθμό μαθητών IB να κυμαίνεται από 2000 μέχρι 5000. Αντίθετα, μόλις 50 μαθητές από την Κύπρο έλαβαν μέρος στην εξέταση. Τον τελευταίο χρόνο περισσότερα από 200 σχολεία έχουν εντάξει στο σύστημά τους το πρόγραμμα ΙΒ, ενώ το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόταση για τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας σύμφωνα με το πρότυπο του ΙΒ. Έτσι, τίθεται το εξής ερώτημα - Μήπως θα έπρεπε περισσότεροι Κύπριοι μαθητές να εκμεταλλευτούν το παγκόσμιο φαινόμενο του IB;

Αρχικά, έχει αποδειχθεί ότι το πρόγραμμα του ΙΒ είναι ανώτερο άλλων συστημάτων όπως τα A-Levels ή το Advanced Placement, όχι μόνο για το εύρος του αλλά και στα πλαίσια ενθάρρυνσης των μαθητών να αναπτύξουν ελεύθερη σκέψη, διερευνητικές ικανότητες και να έχουν ανοιχτό πνεύμα.

Σύμφωνα με την Δρ. Michelle Kleiss, πρόεδρο του American International School in Cyprus, το πρώτο σχολείο στην Κύπρο που υιοθέτησε το πρόγραμμα ΙΒ αλλά και το σχολείο με την καλύτερη εδραίωση του IB στο νησί, “Θα θέλαμε οι Κύπριοι μαθητές να καταλάβουν ότι το IBDP αποτελεί μια ανώτερη διεθνή πιστοποίηση. Εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν το IB ως την πιο απαιτητική εξέταση για τους μαθητές σχολείου, ενώ ειδική έρευνα έδειξε ότι μαθητές του IB είναι πολύ πιο πιθανό να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια που βρίσκονται στα καλύτερα 20 του κόσμου, να έχουν καλύτερη μαθητική επίδοση αλλά και περισσότερες πιθανότητες από τους μαθητές των A-Levels να αριστεύσουν ως φοιτητές και μετέπειτα να έχουν υψηλότερο αρχικό μισθό”.

Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή David Wray, του πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας, η μέθοδος αυτόνομης μάθησης του ΙΒ παρακινεί τους μαθητές να αναπτύξουν κριτική και ανεξάρτητη σκέψη, εμφυσώντας τους έτσι πιο θετική προδιάθεση ως προς τη μάθηση συγκριτικά με τους μαθητές των A-Levels, ιδιαίτερα στα πλαίσια της εμπεριστατωμένης και ουσιαστικής γνώσης όπου η κριτική σκέψη προηγείται της αποστήθισης.

Παράλληλα, υπεύθυνοι των γραφείων εισαγωγής μαθητών σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι το IBDP προετοιμάζει καλύτερα τους μαθητές για την περαιτέρω εκπαίδευση τους και την εξέλιξη τους στον επαγγελματικό τους τομέα, προσφέροντάς τους τις κατάλληλες δεξιότητες όπως αυτή της αυτοδιαχείρισης και αναγνώρισης της σημασίας της εργασιακής δεοντολογίας και της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης, δεξιότητες που είναι απαραίτητες τον 21ο αιώνα.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μαθητές IB του AISC είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμη πριν καν ενταχθούν στο πανεπιστήμιο, κάτι στο οποίο βοηθούν οι ειδικευμένοι σύμβουλοι και καθηγητές του σχολείου” δήλωσε η Δρ. Kleiss. “Διεθνώς αναγνωρισμένα κολλέγια της Αμερικής και του Καναδά προσφέρουν βαθμούς προχωρημένου επιπέδου σε μαθητές που κατόρθωσαν καλές βαθμολογίες στα τελευταία προγράμματα του ΙΒ, δίνοντας τους έτσι τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τον πρώτο τους χρόνο σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Τα πανεπιστήμια του Stanford και του Τορόντο αποτελούν τέτοια παραδείγματα, αφού δίνουν μόρια σε μαθητές με βαθμολογία πάνω από 5.”

Ένας αυξανόμενος αριθμός Ευρωπαϊκών χώρων όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Ιρλανδία προσφέρουν πλέον προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλική γλώσσα, κάτι το οποίο πολλοί γονείς βλέπουν ως καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βόρειας Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το IBDP προσφέρει στους μαθητές του τη δυνατότητα της ευρύτερης επιλογής πανεπιστημίων, επιτρέποντάς τους έτσι να διευρύνουν τις ακαδημαϊκές προοπτικές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βοηθώντας παράλληλα στην εξοικονόμηση των διδάκτρων.

Σε γενικές γραμμές, το IBDP προσφέρει τα κατάλληλα θεμέλια για τους μαθητές οι οποίοι αναζητούν παγκόσμια επιτυχία, σε μια εποχή όπου οι εργοδότες και τα πανεπιστήμια γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας στο www.ibo.org, ή στο www.aisc.ac.cy για να κλείσετε ραντεβού με κάποιο σύμβουλο του AISC και για να ενημερωθείτε πώς μπορεί το παιδί σας να επιτύχει τους προσωπικούς του στόχους.

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το ΙΒ

Μια εξαιρετική εναλλακτική των A Levels για μαθητές ηλικίας 16-19Περιλαμβάνει μαθήματα Αγγλικών, Μαθηματικών, Θετικών Επιστημών, Γλώσσας, Ανθρωπιστικών Επιστήμων και Θεάτρου/Αυτοσχεδιασμού και Εικαστικών ΤεχνώνΣυμπεριλαμβάνει πρόγραμμα Γενικών Γνώσεων, που βοηθά την ικανότητα του παιδιού να μαθαίνει μέσω πολλών επιστημονικών κλάδωνΟι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν το πρόγραμμα Creativity Activity Service (CAS), το οποίο αναπτύσσει κοινωνική ευθύνη μέσω κοινωνικής υπηρεσίας.Περιλαμβάνει το πρόγραμμα Extended Essay, παρόμοιο με πτυχιακή εργασία του πανεπιστημίου

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΒΟ, οι μαθητές του ΙΒ αναπτύσσουν:

Σωστή διαχείριση του χρόνου και επιθυμία για αυτενέργειαΕνδιαφέρον για τα κοινωνικά δρώμεναΑξιόλογες ακαδημαϊκές δυνατότητεςΕπιδεξιότητα στον γραπτό λόγο και την έρευναΕπιδεξιότητα στην κριτική σκέψηΣεβασμό και αντίληψη για άλλες κουλτούρες
Keywords
Τυχαία Θέματα