Σε πορεία πτώχευσης η μεγαλύτερη αλυσίδα θαλασσινών των ΗΠΑ

Η Red Lobster, η μεγαλύτερη αλυσίδα θαλασσινών της Αμερικής, γνωστή για τις γαρίδες και τα μπισκότα Cheddar Bay, κήρυξε πτώχευση.

Σχεδόν 580 τοποθεσίες στις ΗΠΑ και τον Καναδά αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, απασχολώντας περίπου 36.000 εργαζόμενους. Την περασμένη εβδομάδα, δεκάδες άλλες τοποθεσίες του

Red Lobster έκλεισαν απότομα. Ολόκληρο το περιεχόμενό τους - συμπεριλαμβανομένων καταψυκτών, φούρνων, θαλάμων και δεξαμενών αστακού - έχει ήδη δημοπρατηθεί.

Η πώληση ήταν ο προάγγελος μιας πολυαναμενόμενης αίτησης πτώχευσης, στην οποία η Red Lobster σχεδιάζει να πουλήσει «ουσιαστικά όλα τα περιουσιακά της στοιχεία». Από τον Μάρτιο, η αλυσίδα διευθύνεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Jonathan Tibus, γνωστό ως ειδικός στην εταιρική αναδιάρθρωση.

Τα προβλήματα του Red Lobster περιλαμβάνουν «ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, ένα φουσκωμένο και χαμηλών επιδόσεων αποτύπωμα εστιατορίου, αποτυχημένες ή άστοχες στρατηγικές πρωτοβουλίες και αυξημένο ανταγωνισμό στον κλάδο των εστιατορίων», έγραψε ο Tibus στα δικαστικά έγγραφα.

Το εστιατόριο ξεκίνησε  το 1968 και άνθησε στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, φιλοξενώντας γενιές Αμερικανών για γιορτές.

Τα τελευταία χρόνια, που χαρακτηρίζονται από αυξανόμενο πληθωρισμό, το Red Lobster έχασε και σε δυο επίπεδα: σε πιο φρέσκα, πιο ωραία, πιο τοπικά εστιατόρια. και στην αυξανόμενη παλίρροια φθηνότερων, πιο γρήγορων σημείων, όπως το Shake Shack ή το Surfside Taco.

Και κατά τη διάρκεια αυτής της πολιτιστικής αλλαγής, τα οικονομικά του Red Lobster άρχισαν να παραπαίουν.

Μια εταιρεία ιδιωτικών μετοχών αγόρασε την αλυσίδα πριν από δέκα χρόνια από τα εστιατόρια Darden, στην οποία ανήκουν οι ανταγωνιστές Olive Garden και LongHorn Steakhouse. Η εταιρεία Golden Gate Capital χρηματοδότησε τη συμφωνία εν μέρει πουλώντας την ακίνητη περιουσία της Red Lobster.

Αυτό σήμαινε ότι η αλυσίδα έπρεπε να αρχίσει να πληρώνει ενοίκιο. Αυτός υπήρξε ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας στην πτώχευση της Red Lobster, η οποία ζητά από το δικαστήριο να απορρίψει 108 μισθώσεις, αφήνοντας την εταιρεία να εγκαταλείψει αυτές τις τοποθεσίες.

Από το 2020, η Red Lobster διοικείται από τον μεγαλύτερο μέτοχό της: την Thai Union Group, έναν προμηθευτή θαλασσινών επίσης πίσω από τη μάρκα Chicken of the Sea. Και η αίτηση πτώχευσης ενοχοποιεί την Thai Union και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Paul Kenny.

Μετά από τεράστιες οικονομικές απώλειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ακολουθούμενες από αυξήσεις στο κόστος των τροφίμων και των μισθών, η Thai Union επιδίωξε εκτεταμένες περικοπές δαπανών στο Red Lobster. Η αλυσίδα  δεν είχε διευθύνοντα σύμβουλο για ένα χρόνο.

Η αίτηση πτώχευσης ισχυρίζεται ότι η Thai Union παρενέβη στις καθημερινές λειτουργίες και μάλιστα απώθησε δύο ανταγωνιστές προμηθευτές παναρισμένης γαρίδας, εξασφαλίζοντας μια πιο δαπανηρή αποκλειστική συμφωνία για τον εαυτό της.

Στη συνέχεια, ήρθε μια ιδέα επανεκκίνησης που μετατράπηκε σε μια καταστροφή: Ultimate Endless Shrimp. Το Red Lobster πήρε την κλασική του προσφορά και την έκανε μόνιμη, με τιμές που ξεκινούσαν αρχικά από 20 $.

Η Thai Union ανέφερε αργότερα αυτό ως την κύρια αιτία της ζημίας 11 εκατομμυρίων δολαρίων εκείνο το τρίμηνο. Ο στόχος ήταν να μπουν περισσότεροι άνθρωποι στην πόρτα, κάτι που συνέβη. Αλλά πολλοί πελάτες έμειναν στη συνέχεια για ώρες, μαζεύοντας πιάτα με γαρίδες και —κυρίως— αγοράζοντας λιγότερα  από τα άλλα προϊόντα.

Τον Ιανουάριο, η Thai Union έπλυνε τα χέρια της από τον Red Lobster. Οι ιδιοκτήτες είπαν ότι ουσιαστικά θα εγκαταλείψουν το μερίδιό τους στην αλυσίδα, θέτοντας την εταιρεία εστιατορίων σε τροχιά χρεοκοπίας.

Στην κατάθεση του Κεφαλαίου 11 αυτής της εβδομάδας, η Red Lobster λέει ότι έχει μια προκαθορισμένη προσφορά από τους δανειστές της για να εξαγοράσει την αλυσίδα, εκτός εάν λάβει υψηλότερη προσφορά ανταγωνιστή.

Keywords
Τυχαία Θέματα