Αναπάντητα ερωτήματα για τα εγκαίνια Ρωσικού Ναού στην Λεμεσό (ΦΩΤΟ)

Mε την «ευλογία» του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου o Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος καθαγίασε ρωσική εκκλησία στη Λεμεσό

Μάλιστα, οι δύο ιεράρχες μαζί τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία με αφορμή τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, που ανήκει στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Μαζί τους συμμετείχε ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το Orthodox Times,  τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά  καθώς

το Πατριαρχείο Μόσχας διέκοψε την επικοινωνία με την Εκκλησία της Κύπρου μετά την αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας

«Το γεγονός ότι οι δύο ιεράρχες τέλεσαν μαζί τη Θεία Λειτουργία εγείρει ερωτήματα, όπως και το ερώτημα εάν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος το γνώριζε (ο Πατριάρχης Μόσχας είχε ήδη δώσει την «ευλογία» του σε αυτή την επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας. στην επίσημη ιστοσελίδα του), αναφέρεται.

Ο Ιερός Ναός κατασκευάστηκε σε χώρο της δικαιοδοσίας του Μητροπολίτη Λεμεσού.

Το Orthodox Times  διερωτάται επίσης αν γνώριζε Ιερά Συνοδος- Αρχιεπίσκοπος για τη συνάντηση του Μητροπολίτη Λεμεσού με τον στενό συνεργάτη του Πατριάρχη Μόσχας με αφορμή τα εγκαίνια του ναού;

«Η συγκεκριμένη Εκκλησία δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Εξαρχία της Ρωσικής Εκκλησίας στην Κύπρο. Εάν η Ρωσική Εκκλησία επιθυμεί να ιδρύσει επίσημη αντιπροσωπεία στην Κύπρο, θα πρέπει να ζητήσει την άδεια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου που να το δικαιολογεί».

Επομένως, ο Μητροπολίτης Αθανάσιος θα πρέπει να μνημονεύεται στις Θείες Ακολουθίες που τελούνται στον εν λόγω Ναό του Αγίου Νικολάου.

Η Μητρόπολη Λεμεσού δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση ή δελτίο τύπου που να εξηγεί τι συνέβη την Κυριακή 19 Μαΐου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

«Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από την Εκκλησία της Κύπρου, τη συγκεκριμένη έκταση (το κτήμα) παραχώρησε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α'.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο orthodoxtimes.com ότι εκείνη την περίοδο η Ρωσική Εκκλησία είχε ασκήσει ισχυρές πιέσεις για τη δημιουργία ενός μετόχιου που θα βρισκόταν απευθείας στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ωστόσο, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε ότι ο ναός, όταν κτιστεί, θα υπάγεται στην τοπική Μητρόπολη Λεμεσού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκτιμάται ότι για το λόγο αυτό παρέστη στον αγιασμό ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και παρέστη ο ίδιος και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος, προκειμένου να φανεί ότι όλα έγιναν βάσει προηγούμενης απόφασης της  Συνόδου και ότι είχε τον  ‘’έλεγχο’’ των γεγονότων».

Ο ιστότοπος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του οποίου πρόεδρος είναι ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, ενημέρωσε τους αναγνώστες του ότι «έγινε ο αγιασμός του ρωσικού ναού του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό».

Σύμφωνα με το mospat.ru, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση «χρόνων εργασιών για την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου».

Ο Μητροπολίτης εξέφρασε επίσης τη βαθιά του ευγνωμοσύνη στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο για το συνεχές ενδιαφέρον του για την κατασκευή αυτή και για την αποστολή της υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τον αγιασμό.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νεόδμητος ναός θα ενώσει τους πιστούς διαφορετικών εθνικοτήτων και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενότητας της Ορθοδοξίας».

Πάντως στο X υπάρχουν διάφορες αναρτήσεις από Ουκρανούς που βλέπουν με αρνητικό πρόσημο την εγκαθίδρυση  νέου ρωσικού ναού στην Κύπρο.

Fugitive Exregional Novinsky opened a "Russian Church"in Cyprus.
The Russian Orthodox Church and Kirill only recently stated that it is necessary to destroy Ukraine in the holy war.
And now the Ukrainian fugitive father Vadim Novinsky, together with the Russian ambassador to… pic.twitter.com/CAaQzacMvW

— Mykhailo Rohoza (@MykhailoRohoza) May 20, 2024

Keywords
Τυχαία Θέματα