Πρόταση για ψηφιακό μετασχηματισμό Κύπρου παρουσίασε ο ΓΓ ΑΚΕΛ

Την πρόταση του ΑΚΕΛ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου, παρουσίασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό η Κύπρος θα καταστεί πιο ανταγωνιστική και θα επέλθει αύξηση στο ΑΕΠ.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Κυπριανού είπε

ότι η Κύπρος οφείλει και μπορεί να αναλάβει άμεσα τις πρέπουσες πρωτοβουλίες, ώστε να αναβαθμίσει τη θέση της μέσα στον ευρωπαϊκό ψηφιακό χάρτη. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι κάτι του μέλλοντος αλλά του παρόντος και δεν αποτελεί επιλογή, αλλά είναι ανάγκη επιβίωσης», ανέφερε.

Όπως είπε, σύμφωνα με τον δείκτη DESI, που αξιολογεί την πρόοδο των χωρών ως προς την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, η Κύπρος παραμένει στις τελευταίες θέσεις (21 από 28) και κατατάσσεται στην ομάδα χωρών με χαμηλές επιδόσεις.

«Ως ΑΚΕΛ έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία να ετοιμάσουμε μια πρόταση η οποία αφορά την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό στην κοινωνία. Θεωρούμε ότι αυτό το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και δεν θα πρέπει να τύχει διαχείρισης μόνο από ένα πολιτικό κόμμα», συνέχισε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι έχουν αποσταλεί επιστολές στους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, στις οποίες κατατίθεται η πρόταση του ΑΚΕΛ, ενώ η πρόταση στάλθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής, με την παράκληση να αναλάβει πρωτοβουλία για να συγκληθεί η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Χρειάζεται να ανταλλαγούν απόψεις για το πώς αυτό το μείζονος σημασίας θέμα για την κυπριακή κοινωνία και την κυπριακή οικονομία θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο συνεργασίας του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, έτσι ώστε να υπάρχει μια συνολική προώθηση και αντιμετώπισή του», είπε ο κ. Κυπριανού.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση που καταθέτει το ΑΚΕΛ, τεχνολογίες όπως το υπολογιστικό σύννεφο (Cloud), τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence), Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), Μάθηση Μηχανής (Machine Learning), Αλυσίδα των Μπλοκ (Blockchain), Ανάλυση Δεδομένων Μεγάλου Όγκου (Big Data Analytics) έχουν ήδη διεισδύσει και υιοθετηθεί σε μεγάλο βαθμό σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ανταγωνιστικό χάσμα της Κύπρου με τις άλλες χώρες.

Προστίθεται ότι η Κύπρος έχει ήδη χάσει πολύτιμο έδαφος στον διεθνή ψηφιακό ανταγωνισμό, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από τις διάφορες έρευνες και δείκτες σχετικά με την ψηφιακή οικονομία, όπου κατατάσσουν την Κύπρο στις τελευταίες θέσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τους ρυθμούς εξάπλωσης των νέων ψηφιακών επιχειρηματικών μοντέλων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και γενικά η ψηφιακή οικονομία δεν είναι μόνο προϋπόθεση για βελτίωση της οικονομίας, αλλά όρος επιβίωσης, στον σημερινό έντονα ανταγωνιστικό κόσμο, συμπληρώνεται.

Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, στην πρόταση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι ψηφιακές λύσεις μπορούν να απλοποιήσουν και συνάμα να αυξήσουν το επίπεδο ασφαλείας μιας χώρας, να βελτιώσουν την υποδομή της, και να παρέχουν στον απλό πολίτη ψηλότερο επίπεδο διαβίωσης, και κατ’ επέκταση να βελτιώσουν σημαντικά την οικονομία της.

Προστίθεται ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες δίνουν σε επιχειρήσεις και οργανισμούς την ευκαιρία να διαμορφώνουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ευελιξία.

Για τους πολίτες, η ψηφιοποίηση υπόσχεται την απαραίτητη βελτίωση στην παροχή υπηρεσιών τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης μια γενική βελτίωση στον όλο τρόπο ζωής, αγγίζοντας όλους τους τομείς της καθημερινότητας, αναφέρεται.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΑΚΕΛ, η Κύπρος λόγω μεγέθους έχει την ευελιξία να μπορέσει να αυξήσει σημαντικά τις επιδόσεις της στον ψηφιακό τομέα και να τοποθετηθεί σε πολύ καλύτερη θέση στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο.

Στην προσπάθεια αυτή, συμπληρώνεται, σημαντικό ρόλο μπορεί και οφείλει να επιτελέσει το κράτος, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα σημαντικό κλάδο της οικονομίας, αλλά δρα και ως «καταλύτης», ενεργοποιώντας και επιταχύνοντας τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

Ακόμη, αναφέρεται ότι η συνέργεια του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με την πρόταση, αυτό που απαιτείται να γίνει και στην Κύπρο είναι να μαζευτούν όλες οι σχετικές αρμοδιότητες, οι οποίες είναι τώρα σκορπισμένες σε διάφορες υπηρεσίες, τμήματα και Υπουργεία, σε ένα κεντρικό φορέα. Αναφέρεται ότι η μορφή που θα πάρει αυτός ο Φορέας μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης, με το ΑΚΕΛ να εισηγείται μια σειρά από αρμοδιότητες, όπως τη δημιουργία ολοκληρωμένης Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής (ΕΨΣ), με στόχο την εξυπηρέτηση και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών και την ενίσχυση και ανάπτυξη της οικονομίας, τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού και νομικού πλαισίου για την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και τον σχεδιασμό πλάνου δράσεων / οδικού ψηφιακού χάρτη, με συγκεκριμένους στόχους, σημεία ελέγχου και παρακολούθησης για την υλοποίηση της ΕΨΣ.

Επίσης, προτείνεται να υπάρχει συντονισμός με τα Υπουργεία και άλλους κυβερνητικούς φορείς για τα θέματα που άπτονται της ΕΨΣ, η ανάπτυξη και αναβάθμιση κοινών ψηφιακών πλατφορμών και η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών.

Καταληκτικά, αναφέρεται ότι η ικανότητα συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα μπροστά.

«Αν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε στο καθεστώς του Φορέα και στις αρμοδιότητές του, θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε από κοινού στην Κυβέρνηση και να απαιτήσουμε τη σύσταση Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει σε χρονικό πλαίσιο έξι μηνών να καταθέσει ολοκληρωμένη και λεπτομερειακή πρόταση για τη σύσταση του Φορέα, τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του», καταλήγει η πρόταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα