Οι κίνδυνοι παραμένουν στον εναέριο χώρο της Λευκωσίας

Χωρίς ουσιαστικές προτάσεις και λύσεις, απαντά γι’ ακόμη μια φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D), θέτοντας ξανά επιτακτικά τις τουρκικές παραβιάσεις στο FIR Λευκωσίας και την ανάγκη επείγουσας λήψης μέτρων για την ασφάλεια των πτήσεων.

Στη γραπτή παρέμβασή του, ο κ. Μαυρίδης ζητά από την Επιτροπή να τεθεί το θέμα ως προτεραιότητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος μέχρι σήμερα και ενώ η ασφάλεια των Ευρωπαίων επιβατών εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρωπαϊκή

Επιτροπή να θέσει το ζήτημα ως προτεραιότητα και να λάβει συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί άμεσα με τη διεθνή νομοθεσία».

Στην απάντησή της, η Σλοβένα Επίτροπος κ. Bulc, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επαναλαμβάνει ότι «στην έκθεσή της το 2016 για την Τουρκία, η Επιτροπή επεσήμανε ότι η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των Κέντρων Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας στην Τουρκία και στην Κύπρο εξακολουθεί να θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών στην περιοχή πληροφοριών πτήσης της Λευκωσίας» και ότι «ως εκ τούτου, η Επιτροπή αντιμετωπίζει ενεργά το προαναφερόμενο ζήτημα στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για μια συνολική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας, στις οποίες η Επιτροπή συμμετέχει έχοντας αναπτύξει συγκεκριμένη πρωτοβουλία διαλόγου με αμφότερα τα μέρη». Επιπλέον, η Επιτροπή παραδέχεται επίσημα ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Πιλότων και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών υποχρεώνονται να συμβιβάζονται με «ειδικές επιχειρησιακές διαδικασίες» λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων. Ωστόσο, η Επιτροπή αρκείται να υπογραμμίσει μόνο την ανάγκη εξεύρεσης επιχειρησιακής λύσης για την επίλυση του ζητήματος ασφάλειας, αναφέροντας κάποιες προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Με αφορμή την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ευρωβουλευτής επισημαίνει: «Το ζητούμενο είναι η ασφάλεια εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, που διακινούνται αεροπορικώς μέσω του FIR Λευκωσίας. Δεν είναι υπερβολές. Είναι ευτύχημα που δεν συνέβη ακόμα ατύχημα. Οι ευθύνες είναι υπαρκτές και για όσους γνωρίζουν ότι υπάρχει ήδη συμβιβασμός στο σύστημα ασφάλειας, αλλά δεν ασκούν τη μέγιστη δυνατή πίεση στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί την Τουρκία για να αναδιαρθρώσει τις αεροπορικές της δομές στο πλαίσιο του στόχου για συνολική Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, αλλά το φλέγον θέμα των παραβιάσεων δεν έχει τεθεί ως προϋπόθεση. Εύχομαι όπως η Κυπριακή Κυβέρνηση αναλάβει πρωτοβουλίες και εγκαταλείψει επιτέλους την επιδίωξη καλού κλίματος στις συνομιλίες, που έθετε ως προτεραιότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα