Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής: Η Κύπρος ηγείται του αγώνα κατά της θαλασσαιμίας

Η Κύπρος κρατά τα σκήπτρα στον παγκόσμιο αγώνα για την πρόληψη, έλεγχο και διαχείριση της θαλασσαιμίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας, Πάνος Εγγλέζος, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που διοργάνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Υγείας με θέμα «Εθνική Στρατηγική Θαλασσαιμίας και Λοιπών Αιμοσφαιρινοπαθειών», στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών.


Η δημοσιογραφική διάσκεψη διεξήχθη μετά από την έγκριση της Εθνικής Στρατηγικής Θαλασσαιμίας και Λοιπών Αιμοσφαιρινοπαθειών

από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είχε συγκληθεί στις 2 Φεβρουαρίου.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, είπε ότι «η Εθνική Στρατηγική Θαλασσαιμίας και Λοιπών Αιμοσφαιρινοπαθειών, αναμένεται να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς με συνεπακόλουθα πολλαπλά οφέλη, τόσο για τα άτομα με θαλασσαιμία, όσο και για την κυπριακή κοινωνία ευρύτερα».

Πρόσθεσε ότι η Εθνική Στρατηγική θα είναι βασικό εργαλείο για το Υπουργείο Υγείας το οποίο θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος των πολιτών. Εξέφρασε την πρόθεση του Υπουργείου και της Πολιτείας γενικότερα να «αξιοποιήσει εμπράκτως» αυτή τη στρατηγική.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας, Πάνος Εγγλέζος, στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε τη θαλασσαιμία ως «την εθνική μας πάθηση», προσθέτοντας ότι η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελεί «μια ακόμη σπουδαία κατάκτηση στον μακρύ δρόμο που έχουμε διανύσει τα τελευταία πενήντα χρόνια ως χώρα σε ό,τι αφορά την επιτυχή αντιμετώπιση της ασθένειας».

«Η Κύπρος κρατά τα σκήπτρα στον παγκόσμιο αγώνα για την πρόληψη, έλεγχο και διαχείριση της θαλασσαιμίας», συνέχισε ο κ. Εγγλέζος, προσθέτοντας ότι η χώρα μας μεταλαμπαδεύει το παράδειγμά της σε όλη την υφήλιο.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, Μίλτος Μιλτιάδους, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι «η υιοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής από την πολιτεία, δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες για να καταστεί η Κύπρος, ξανά, πρότυπο στη διαχείριση της θαλασσαιμίας».

Συμπλήρωσε ότι η υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών, πρωτοκόλλων και διαδικασιών, η πρόσβαση σε φάρμακα και ποιοτικά αναλώσιμα, η επικείμενη έναρξη των εργασιών για το Νέο Κέντρο Θαλασσαιμίας στη Λευκωσία από τον ΟΚΥπΥ καθώς και η υιοθέτηση ενός πλήρους πλαισίου κοινωνικής μέριμνας, όπως περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική, θα δημιουργήσουν ένα «καλύτερο μέλλον» για όσους πάσχουν από θαλασσαιμία στην Κύπρο.

Ακολούθησε συνοπτική παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Θαλασσαιμίας στην Κύπρο από την Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Δρα Ανδρούλλα Ελευθερίου, η οποία σημείωσε ότι κεντρικός άξονας της στρατηγικής είναι η δημιουργία κέντρων ψυχοκοινωνικής στήριξης των θαλασσαιμικών ατόμων και η πλήρης ένταξή τους στην κοινωνία.

Ένας άλλος στόχος, ανέφερε, είναι η διάθεση ειδικού κονδυλίου σε ό,τι αφορά την έρευνα για τη θαλασσαιμία.

Μετά το τέλος της δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Μιλτιάδους, ερωτηθείς για τη γονιδιακή θεραπεία, απάντησε ότι έχει αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά και πρόσθεσε ότι υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη σε σχέση με την επαναφορά της. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει σκεύασμα για την παράταση του χρονικού ορίου ανάμεσα στις μεταγγίσεις, το οποίο εγκρίθηκε πέρυσι. 

Σχετικά με τις γεννήσεις παιδιών με θαλασσαιμία, ο κ. Μιλτιάδους είπε ότι είναι κάτω από δέκα κάθε χρόνο. «Συνήθως είναι τέσσερις με πέντε γεννήσεις», συμπλήρωσε. Παράλληλα, εξήγησε ότι κάποια από αυτά τα άτομα προχωρούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ως «μια μόνιμη, ριζική θεραπεία», σημείωσε.

Επιπλέον, έκανε λόγο για τη συμβολή του Προγράμματος Πρόληψης που λειτουργεί τα τελευταία 40 χρόνια και χάρη σ’ αυτό έχουν μειωθεί κατά πολύ οι γεννήσεις παιδιών με θαλασσαιμία. 

Σε παρέμβασή της η υπεύθυνη Κλινικής Θαλασσαιμίας στο Μακάρειο Νοσοκομείο, Σωτηρούλα Χρίστου, τόνισε ότι η γέννηση παιδιών με θαλασσαιμία στην Κύπρο αποτελεί συνειδητή απόφαση των γονέων. «Η θαλασσαιμία δεν είναι πλέον η θανατηφόρα νόσος που ήταν παλιά», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα