Ανάλυση:Γιατί η Ρωσία νιώθει νικήτρια και πως οι κυρώσεις «κτυπούν» την Ευρώπη

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Επίκουρος καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας Δρ. Μιχάλης Κοντός και ο Αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Μιχάλης Μιχαήλ, οι οποίοι μίλησαν για την κρίση στα ουκρανικά σύνορα.

Αρχικά ο κ. Κοντός ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη σχετικά με την πληροφόρηση για τα όσα διαδραματίζονται στα ουκρανικά σύνορα. Συμπλήρωσε ότι η ρωσική προσπάθεια για στρατιωτική κλιμάκωση μπορεί να ερμηνευτεί ως προσπάθεια για δημιουργία συνθηκών διπλωματικής ανταλλαγής

με τη Δύση. «Η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει μια διπλωματική σκακιέρα και να διεκδικήσει κάποια ανταλλάγματα».

Διαβάστε ακόμη: Τι δείχνουν νέες δορυφορικές εικόνες για θέσεις ρωσικών στρατευμάτων (ΦΩΤΟ)

Τόνισε ότι η Ρωσία δεν αποδέχεται ότι εσκεμμένα αυξάνει την ένταση και δηλώνει ότι κάνει απλά ασκήσεις. «Είναι λογικό γιατί δεν θέλει σε περίπτωση συνδιαλλαγής ή υπαναχώρησης να ερμηνευτεί ως αδυναμία».

Επεσήμανε ότι στέλνει τα μηνύματα προς τη Δύση και τους Ουκρανούς, αλλά παράλληλα επιδιώκει να μην φανεί ότι υποχωρεί. «Συνεπώς το να υπάρχει ρωσική υποχώρηση είναι λογικό, όπως είναι λογικό και η άρνηση της Ρωσίας να δεχθεί ότι αύξησε την στρατιωτική ένταση». Συμπλήρωσε ότι οι Αμερικανοί μόλις αντελήφθησαν την συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων, παρουσίασαν την Ρωσία ως έτοιμη να επιτεθεί.

Ο κ. Κοντός επεσήμανε ότι είναι ένα παιχνίδι που εξελίσσεται κατά κύριο λόγο στη διπλωματική σκακιέρα και δευτερευόντως στην στρατιωτική.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ανέφερε ότι η για την Ρωσία τα όσα διαδραματίζονται στα ουκρανικά σύνορα είναι απότοκο της επιθετικής επέκτασης του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου προς την Ανατολή. «Το ΝΑΤΟ ενέταξε τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία παρά τη συμφωνία ότι δεν επεκτεινόταν στη πίσω αυλή της Ρωσίας».

Διευκρίνισε ότι ο πόλεμος Ρωσίας – Γεωργίας και η έναρξη της ουκρανικής κρίσης το 2014, ερμηνεύεται ως αντεπίθεση της Ρωσίας και επιδιώκει την μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα να αναγκάσει το ΝΑΤΟ να αναδιπλωθεί από την περιοχή της Ρωσίας. «Η Ρωσία τώρα αισθάνεται αρκετά δυνατή», είπε. 

Διαβάστε επίσης: Πρόεδρος Ουκρανίας: Υποβαθμίζει τις πιθανότητες ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του ο κ. Μιχαήλ μίλησε για τους οικονομικούς και ενεργειακούς παράγοντες της ουκρανικής κρίσης.

Τόνισε ότι η Ρωσία είναι πρωταγωνιστής στη διεθνή αγορά ενέργειας. «Είναι πρώτη στις εξαγωγές φυσικού αερίου και δεύτερη στις εξαγωγές πετρελαίου». Συμπλήρωσε ότι η ουκρανική κρίση δημιουργεί πολύ μεγάλη αβεβαιότητα στη προσφορά πηγών ενέργειας παγκοσμίως.

Επεσήμανε ότι αν συμβεί οτιδήποτε και η Δύση προχωρήσει με κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τότε θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου με αύξηση στις τιμές τους, με αποτέλεσμα τις αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και πολύ περισσότερο στην οικονομία της Ευρώπης.

Επεσήμανε ότι αν υπάρξει εισβολή, τότε η Δύση θα επιβάλει κυρώσεις γιατί δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή. «Αν δεν υπάρξει κάποιο επεισόδιο τότε δεν θα επιβάλει κυρώσεις επειδή θα πλήξουν και την Ευρώπη καθώς εισάγει το 40% του φυσικού αερίου από την Ρωσία».

Ο κ. Μιχαήλ ξεκαθάρισε ότι οι αγορές δεν δίνουν μεγάλες πιθανότητες εισβολής της Ρωσία στην Ουκρανία και για αυτό δεν αντέδρασαν πάρα πολύ. «Οι αυξήσεις του πετρελαίου και του φυσικού αερίου οφείλονται στις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης.

Διαβάστε ακόμη: Η Ρωσία απέλασε τον αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας

Δείτε τη συζήτηση: 

Keywords
Τυχαία Θέματα