Η Ρωσία απέλασε τον αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας

Η αμερικανική πρεσβεία στην Ρωσική Ομοσπονδία ανακοίνωσε πως o αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ Μπαρτ Γκόρμπαν απελάθηκε από την Ρωσία, αλλά δεν έγιναν άμεσα σαφείς οι λόγοι της απέλασης του.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Ρωσία απέλασε τον αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής Μπαρτ Γκόρμαν, ο οποίος ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας

και βασικό μέλος της ομάδας της», αναφέρεται σε δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν διάφορες εκδοχές για να απαντήσουν στην κίνηση αυτή της Ρωσίας, δήλωσε η πρεσβεία προς το πρακτορείο TASS. «Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης έφυγε πρόσφατα στο πλαίσιο μιας εναλλαγής, καθώς η θητεία του έληξε τον Ιανουάριο. Οι ενέργειες της Ρωσίας κατά του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ ήταν αδικαιολόγητες, θεωρούμε πως η κίνηση αυτή επιβαρύνει τις σχέσεις και διερευνούμε πιθανές επιλογές για απάντηση», δήλωσε η αμερικανική διπλωματική αποστολή.

Η πρεσβεία υποστηρίζει ότι η βίζα που διέθετε ο αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής εξακολουθούσε να είναι σε ισχύ. «Η θητεία του αναπληρωτή πρέσβη Γκόρμπαν δεν είχε ακόμη λήξει: είχε ακόμη βίζα σε ισχύ και βρισκόταν στη Ρωσία για λιγότερο από τρία χρόνια» δήλωσε η αμερικανική πρεσβεία.

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας τις αναφορές για πυρά πυροβολικού στην γραμμή επαφής στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για μια ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας, δεν υπάρχει ακόμα καμία σαφήνεια, καμία βεβαιότητα για τις ρωσικές προθέσεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους ύστερα από διήμερη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Η Ρωσία έχει τα πάντα έτοιμα για να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία χωρίς προειδοποίηση, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Έχουν αρκετά στρατεύματα, αρκετές δυνατότητες για να εξαπολύσουν μια πλήρη εισβολή της Ουκρανίας με πολύ μικρή ή και καθόλου προειδοποίηση», δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Αυτό είναι που καθιστά την κατάσταση τόσο επικίνδυνη», πρόσθεσε.

Εικόνα αναζωπύρωσης εκπέμπεται τις τελευταίες ώρες από την Ουκρανία. Σύμφωνα με ανταποκριτές διεθνών μέσων και πρακτορείων, τις τελευταίες ώρες σημειώνονται βομβαρδισμοί κοντά στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ, στα ανατολικά εδάφη της χώρας. Η περιοχή ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές. Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις.

Η Μόσχα υποστηρίζει πως έχει προχωρήσει ρωσικούς σε απόσυρση στρατευμάτων, όμως Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον κάνουν λόγο «για εξαγγελίες που δεν συνοδεύονται από πράξεις». Μετά την φαινομενική ηρεμία, η ένταση γύρω από το αεροδρόμιο του Ντόνετσκ είναι η πρώτη σαφής ένδειξη κλιμάκωσης.

Οι δύο χώρες ανταλλάσσουν κατηγορίες για επιθέσεις και παραβιάσεις των συμφωνιών εκεχειρίας. Ο ουκρανικός στρατός κατηγορεί τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές, όμως και εκείνοι κάνουν λόγο«για άκρως επιθετική συμπεριφορά».Ο ουκρανικός στρατός κατηγορεί τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία ότι εκτόξευσαν οβίδες σε χωριό στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, χτυπώντας ένα νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο

Το τελευταίο 24ωρο κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής του ουκρανικού εμφυλίου στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας ενισχύθηκαν οι «προβοκατόρικες ενέργειες του Κιέβου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος σχολίασε ότι στα δυτικά ΜΜΕ υπάρχουν πολλές αναφορές στο ότι η Ρωσία διατηρεί τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, «όμως ουδείς, ούτε ένας δυτικός εκπρόσωπος δεν μιλά για τις τεράστιες επιθετικές δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής. Και σε συνδυασμό με τις προβοκατόρικες ενέργειες, οι οποίες μόνο ενισχύθηκαν το τελευταίο 24ωρο ή μερικά 24ωρα, πρόκειται για πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση», μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Ο κ. Πεσκόφ είπε επίσης ότι «αναμφίβολα διαβάζουμε και βλέπουμε τις ανακοινώσεις, που έρχονται από εκεί, φυσικά περισσότερες πληροφορίες διαθέτουν οι στρατιωτικοί μας, διότι υπάρχουν δεδομένα από ειδικές πηγές, όμως ακόμη και χωρίς αυτές είναι απολύτως κατανοητό ότι η κατάσταση επιδεινώνεται», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει λάβει υπόψη του» το ψήφισμα της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), με το οποίο ευρεία διακοινοβουλευτική πλειοψηφία τον καλεί να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ», οι οποίες χαρακτηρίζονται από το Κίεβο αποσχιστικές διοικήσεις. «Περαιτέρω όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του προέδρου», συμπλήρωσε ο κ. Πεσκόφ.

Όπως μεταδίδουν όλα τα κεντρικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Ντονιέτσκ, αλλά και μαρτυρίες των ανταποκριτών τους, επί ένα δίωρο και πλέον από τις 05:32 έως τις 07:42 τοπική ώρα «τμήματα του ουκρανικού στρατού έβαλλαν εναντίον εννέα οικισμών στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ με 160 οβίδες και βλήματα όλμου κατά κανόνα άνω των 12,7 μμ». Αυτά δήλωσαν οι εκπρόσωποι των δύο τοπικών διοικήσεων στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού του Καθεστώτος Κατάπαυσης Πυρός, το οποίο λειτουργεί με βάση τις προβλέψεις των συμφωνιών του Μινσκ για τη διευθέτηση του ουκρανικού εμφυλίου και για την παρακολούθηση της τήρησής τους.

Οι οικισμοί που επλήγησαν αναφέρεται ότι είναι οι Κομιντέρνοβο, Οκτιάμπρ, Νοβολάσπα, Πετρόφσκοε στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ και Βεσέλενκοε, Ντονιέτσκι, Ζολοτόε-5, Νίζνε Λόζοβοε, Σοκόλνικι στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ.

Οι τοπικές ρωσόφωνες διοικήσεις ανακοίνωσαν ότι απάντησαν στα ουκρανικά πυρά και για μεγάλα διαστήματα υπήρξε ανταλλαγή πυρών, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα και για το μέγεθος των ζημιών, ενώ βέβαια θεωρείται ότι το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός δεν υφίσταται πλέον.

Η Ρωσία απάντησε στις προτάσεις των ΗΠΑ για εγγυήσεις ασφαλείας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν την απάντηση της Ρωσίας στις προτάσεις ασφαλείας της Ουάσινγκτον σήμερα Πέμπτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η απάντηση παραδόθηκε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν στη Μόσχα.

Νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα Τζον Σάλιβαν αποχώρησε από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών χωρίς να προβεί σε σχόλια, υπενθυμίζοντας ότι νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του Λούίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι οι ρωσικές απαντήσεις στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας θα διαβιβασθούν στους Αμερικανούς εκπροσώπους εντός της ημέρας.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας λέει πως η Μόσχα φέρνει στρατεύματα πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα και δημιουργεί αποθέματα αίματος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν τη Ρωσία να δημιουργεί αποθέματα αίματος, να φέρνει στρατεύματα πιο κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και να αναπτύσσει στην περιοχή περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί απόσυρσης.

«Ήμουν κι εγώ στρατιώτης και δεν πάει πολύς καιρός από τότε. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι δεν κάνεις τέτοια πράγματα χωρίς λόγο», δήλωσε ο Όστιν, ο οποίος είναι απόστρατος στρατηγός. «Και βεβαίως δεν τα κάνεις αν είσαι έτοιμος να τα μαζέψεις και να γυρίσεις σπίτι σου».

Η Maxar Technologies, μια ιδιωτική αμερικανική εταιρεία που παρακολουθεί την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε πως δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι ενώ η Ρωσία έχει αποσύρει κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό από τις περιοχές κοντά στην Ουκρανία, στις περιοχές αυτές έχει φθάσει άλλος εξοπλισμός.

«Τους βλέπουμε να φέρνουν περισσότερα αεροσκάφη, μαχητικά και υποστήριξης. Τους βλέπουμε να αυξάνουν την ετοιμότητά τους στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Όστιν. «Τους βλέπουμε ακόμα και να αυξάνουν τα αποθέματα αίματος που διαθέτουν».

Το Ρόιτερς σημειώνει πως ήταν το πρώτο που είχε αναφέρει ότι η Ρωσία μεταφέρει αποθέματα αίματος προς τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Όστιν, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο γενικό επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τόνισε πως οι σημερινές αναφορές για πυρά πυροβολικού στην Ουκρανία είναι ανησυχητικές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η συμμαχία θα διερευνήσει τρόπους για να αυξήσει τη στρατιωτική ετοιμότητά της, καθώς η ανάπτυξη της Μόσχας «φέρνει ρωσικά στρατεύματα ακριβώς στο κατώφλι του ΝΑΤΟ».

Ο Όστιν επανέλαβε επίσης τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για εν δυνάμει επιχειρήσεις προβοκάτσιας από τη Ρωσία ώστε αυτή η τελευταία να δικαιολογήσει μια επίθεση, «κάτι που έχουμε δει να γίνεται στο παρελθόν».

«Έτσι εμείς και οι σύμμαχοί μας θα παραμείνουμε σε επιφυλακή», δήλωσε ο Όστιν.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας πρόκειται να ταξιδέψει στη συνέχεια στην Πολωνία, όπου θα επισκεφθεί αμερικανικά στρατεύματα. Επισήμανε πως η Βουλγαρία συμφώνησε σήμερα να φιλοξενήσει έναν αμερικανικό λόχο για κοινή εκπαίδευση.

Ολοκληρώθηκε η άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ

Ολοκληρώθηκε η άτυπη συνάντηση των επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο twitter. Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στην ενότητα ΕΕ και ΝΑΤΟ εκφράζοντας τη στήριξη στην Ουκρανία. «Σταθεροί και αποφασιστικοί στην υπεράσπιση των αξιών μας» σημείωσε.

“Επαναβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας και τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους Ευρω-ατλαντικούς συμμάχους μας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία από πλευράς της Ρωσίας” τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας για την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας ανέφερε ότι «δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε σημάδια αποκλιμάκωσης στο πεδίο. Αντίθετα, βλέπουμε ότι η συγκέντρωση δυνάμεων συνεχίζεται. Συνεπώς τώρα χρειαζόμαστε πράξεις για να εμπιστευτούμε τα λόγια που ακούσαμε. Δεν θα μειώσουμε την επιφυλακή μας, θα παραμείνουμε σε επιφυλακή και ενωμένοι».

Μάριο Nτράγκι: «Σύντομα θα πάω να δω τον Πούτιν στο Κρεμλίνο» 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, τόνισε ότι σύντομα θα μεταβεί στην Μόσχα για να συναντηθεί στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, δήλωσε: «ουσιαστικά η κατάσταση είναι ίδια με τις προηγούμενες ημέρες. Τα γεγονότα που έδειχναν να προαναγγέλλουν μια αποκλιμάκωση, προς το παρόν δεν λαμβάνονται υπόψη με σοβαρότητα. Κατά συνέπεια, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

Η όλη στρατηγική στην φάση αυτή, σύμφωνα με τον Ντράγκι, πρέπει να αποτελείται από δυο κύρια στοιχεία. «Το πρώτο είναι η επιβεβαίωση της ενότητάς μας. Αυτό είναι ίσως το στοιχείο που εντυπωσίασε περισσότερο την Ρωσία. Το δεύτερο σημείο αφορά την διατήρηση της σταθερής στρατηγικής μας που βασίζεται στα αποτρεπτικά μέσα, χωρίς να υπάρξει καμία αδυναμία», είπε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός. «Δεν μπορούμε να απαρνηθούμε τις ιδρυτικές αρχές της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά συγχρόνως πρέπει να κρατήσουμε την πόρτα του διαλόγου όσο πιο ανοικτή γίνεται», συνέχισε ο Ντράγκι.

Ο ίδιος αποκάλυψε, τέλος, ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την Ιταλία και από άλλες χώρες να διαμεσολαβήσουν, ώστε να μιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Φυσικά δεν θα είναι απλό, αλλά ο στόχος είναι να μπορέσουν, Πούτιν και Ζελένσκι, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Όλες οι διμερείς δίαυλοι, το ΝΑΤΟ, ο ΟΑΣΕ, το «Φορμάτ Νορμανδία», είναι οδοί διαλόγου που πρέπει να χρησιμοποιηθούν με την μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα», κατέληξε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Συνεχίζεται η απόσυρση στρατευμάτων

Keywords
ρωσία, ρωσία, ηπα, ισχύ, νατο, βρυξέλλες, αποσυρση, στρατος, μμε, βουλη, υφίσταται, καιρος, εταιρεία, twitter, οασε, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, μιλα, χωρες, βουλγαρια, εδρα, ηπα, θητεια, ιταλια, μμε, ουκρανια, πλαισιο, ρωσικα, φωτογραφιες, ωρα, αεροδρομιο, αμερικανικη πρεσβεια, βιζα, βρυξέλλες, γεγονοτα, γινεται, δευτερο, δηλωση, δηλωσεις, διωρο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ερχονται, εταιρεία, εφυγε, ιδια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, ηρεμια, υφίσταται, κινηση, κυρια, κιεβο, κτιριο, λογια, λογο, μηκος, μητσοτακης, μοσχα, νατο, νηπιαγωγειο, παντα, οασε, οδοι, πεδιο, πεμπτη, πολωνια, πουτιν, πορτα, σαφης, συνεχεια, συντομα, συγκεντρωση, σημαδια, σπιτι, σχολια, τρια, ισχύ, φυσικα, χερι, ωρες, εξοπλισμος, εννεα, υπουργειο, εισβολη, πηγες, πληροφοριες, ουασινγκτον, βεβαιως
Τυχαία Θέματα