Πώς θα επηρεαστεί η Κύπρος από ελληνικό "ατυχημα"

Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο επηρεασμός της κυπριακής οικονομίας από τυχόν ελληνικό ατύχημα θα είναι σε κάθε περίπτωση αισθητά ηπιότερος απ' ότι θα ήταν πριν το 2013.

Το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα του τόπου δεν έχει σημαντική έκθεση στην Ελλάδα προσμετράται στα πολύ θετικά για την οικονομία. Πέραν τούτου κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν.

Στην πρώτη γραμμή φιγουράρουν οι εμπορικοί δεσμοί των δύο χωρών. Όπως είδαμε και τον περασμένο Μάρτιο, προκλήθηκε αναστάτωση στον επιχειρηματικό κόσμο από την κίνηση

της Ελλάδας να φορολογήσει με 26% τις συναλλαγές με την Κύπρο. Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από την Κύπρο στην Ελλάδα έχουν ως εξής:

Οι εξαγωγές στην Ελλάδα
- Οι εξαγωγές εγχώριων προϊόντων προς την Ελλάδα υπολογίζονται στα €55 εκ.

- Οι επανεξαγωγές προϊόντων από την Κύπρο στην Ελλάδα υπολογίζονται στα €165 εκ.

- Εξαγωγές υπηρεσιών €280 εκ.

- Σύνολο εξαγωγών €500 εκ. ετησίως.

Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι οι εισαγωγές από την Ελλάδα είναι πέντε φορές περισσότερες από τις εξαγωγές της Κύπρου προς την Ελλάδα. Πρέπει βεβαίως να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι ανταγωνιστές στον τουρισμό.

Μνημονιακή πορεία Ελλάδας και Κύπρου
Είναι σαφές ότι οι δύο χώρες διάγουν αντίθετους βίους σ' ότι αφορά τα προγράμματα στήριξης που εφαρμόζουν, αν και οι λόγοι που οι δύο χώρες οδηγήθηκαν σε μνημόνιο είναι διαφορετικοί.

Πρόκειται για διαφορετικά μεγέθη, διαφορετικές δομές των δύο οικονομιών και δεν μπορεί να παραγνωριστεί ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Κύπρο, δεν έχει πετύχει ποτέ τους στόχους του προγράμματός της.

Η ασπίδα της Κύπρου
- Η εφαρμογή του μνημονίου από την Κύπρο, κρίνεται επιτυχημένη από τους διεθνείς δανειστές και αποσπά εγκωμιαστικά σχόλια.

- Εκτιμάται ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης βελτίωσε σημαντικά τις σχέσεις της Κύπρου με τους εταίρους της.

- Σε περίπτωση Grexit θα αντιδράσουν στο σύνολό τους οι μηχανισμοί της ευρωζώνης.
Η Κύπρος, ως μέλος, θα μετέχει στα μέτρα που θα ληφθούν για απορρόφηση των κραδασμών.

- Η αξιοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμάται ότι έρχεται να θωρακίσει περαιτέρω την οικονομία του τόπου.

- Σε περίπτωση Grexit η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δύναται όχι μόνο να αυξήσει τα ποσά που διατίθενται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και να τυπώσει χρήμα.
Η Κύπρος θα μπορεί να διεκδικήσει το λαβείν της.

Όσον αφορά στις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων, αποτελούν δείκτη της πορείας της οικονομίας και είναι σημαντικό το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα με αποτέλεσμα να στεφθεί με επιτυχία και η δεύτερη έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές.

Βεβαίως, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξε μια ανοδική τάση, λόγω και της αβεβαιότητας στην Ελλάδα, όπως υπήρξε και στα ομόλογα άλλων χωρών της περιφέρειας.
Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι, εάν υπήρχε μεγαλύτερη έκθεση της οικονομίας στην Ελλάδα, οι αγορές θα είχαν διαμορφώσει σε πολύ ψηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα