Τσίπρας: Η Ε.Ε. πρέπει να ξαναβρεί το δρόμο της

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Ε.Ε. να ξαναβρεί το δρόμο της γυρνώντας πάλι πίσω στις καταστατικές της αρχές και διακηρύξεις - την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη – τονίζοντας ότι με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής που εντείνουν την ύφεση, αυτό δυστυχώς είναι αδύνατον.

Στην ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης,

ο κ. Τσίπρας, που επισκέπτεται για δεύτερη ημέρα τη Ρωσία, αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του, απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο ίδιος γιατί βρίσκεται στη Ρωσία και όχι στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι το κέντρο βάρος του πλανήτη έχει μετατοπιστεί μετά την κρίση του 2008 και νέες δυνάμεις διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. «Ο ρόλος των G20, η αναβάθμιση των διαδικασιών περιφερειακής συνεργασίας στην Ασία, στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών BRICS αποτελούν έναν αδιάψευστο μάρτυρα του αναδυόμενου νέου οικονομικού κόσμου», σημείωσε.

Ωστόσο, όπως είπε, οι αλλαγές αυτές δεν οδηγούν από μόνες τους ούτε σε έναν πιο ειρηνικό, ούτε σε έναν πιο σταθερό κόσμο. «Οι παλιές σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις παραμένουν, η φτώχεια, η ανεργία και η κοινωνική περιθωριοποίηση, ενώ περιφερειακές συγκρούσεις, κρίσεις και εντάσεις επιτείνονται. Στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

«Το μεγάλο διακύβευμα της νέας εποχής είναι αν η μετατόπιση του οικονομικού κέντρου βάρους του πλανήτη θα γεννήσει νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση των διεθνών κοινωνικών προκλήσεων και ανισοτήτων ή θα επιταχύνει την ανεξέλεγκτη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, που ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ είχε εύστοχα χαρακτηρίσει «οικονομία-καζίνο», και μάλιστα λίγο πριν τη παταγώδη κατάρρευση του 2008», πρόσθεσε.

Η κρίση στην Ουκρανία
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην κρίση στην Ουκρανία, η οποία άνοιξε μια νέα πληγή αποσταθεροποίησης, στην καρδιά της Ευρώπης. «Αντί της μεγαλύτερης οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας στην περιοχή, άνοιξε ένας νέος κύκλος αναβίωσης ενός παρωχημένου Ψυχρού Πολέμου, που μας οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο επιθετικής ρητορικής, στρατιωτικοποίησης και εμπορικών κυρώσεων. Ο φαύλος κύκλος αυτός πρέπει να σταματήσει το γρηγορότερο δυνατόν και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της Συμφωνίας του Μινσκ είναι πολύτιμες και πρέπει να υποστηριχθούν».

Πόλος σταθερότητας η Ελλάδα
Στη συνέχεια μίλησε για την Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε πόλο σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. «Ως χώρα ευρωπαϊκή, μεσογειακή και βαλκανική και ως χώρα της ευρύτερης παρευξείνειας γειτονιάς επιδιώκει να αποτελέσει μια γέφυρα συνεργασίας για την περιοχή της. Να καταστεί ένας κόμβος επενδύσεων, εμπορίου, ενεργειακής συνεργασίας, μεταφορών, τουρισμού, πολιτιστικών και μορφωτικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων».

Η Ε.Ε. πρέπει να ξαναβρεί το δρόμο της
Και ο κ. Τσίπρας κατέληξε στην ομιλία του: «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. βγαίνει βαθιά μέσα από τις εξελίξεις που σας περιέγραψα. Η Ε.Ε., της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος, οφείλει να ξαναβρεί το δρόμο της γυρνώντας πάλι πίσω στις καταστατικές της αρχές και διακηρύξεις. Στην αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής που εντείνουν την ύφεση, αυτό δυστυχώς είναι αδύνατον».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα