Καθησυχαστικά μηνύματα για θυγατρικές ελληνικών τραπεζών

Καθησυχαστικά μηνύματα στέλνουν Κεντρική Τράπεζα και θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, στη σκιά της αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα.

Οι επικεφαλής των τεσσάρων θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται

στην Κύπρο, είχαν διαδοχικές συναντήσεις από τις 9 το πρωί μέχρι τη μία με την Κεντρική Τράπεζα. Τόσο οι επικεφαλής των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Κύπρου, όσο και η Κεντρική Τράπεζα, διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας.

«Οι τέσσερις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών είναι κυπριακές με μέτοχο τις ελληνικές τράπεζες, αδειοδοτημένες από την Κεντρική Τράπεζα και ελέγχονται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, έχουν αρκετή ρευστότητα και δεν βλέπουμε να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος από την οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρχει στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάγκος Δημητρίου, Διευθυντής Τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Λούης, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Κυπρου, ανέφερε ότι στις κυπριακές τράπεζες ελληνικών συμφερόντων, υπάρχει σημαντική κερδοφορία, σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια και ως εκ τούτου, είναι θωρακισμένες και μπορούν να αντιμετωπίσουν τον όποιο κίνδυνο παρουσιαστεί.

Με τη σειρά του, ο Νίκος Μπέης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Κύπρου, ερωτηθείς κατά πόσο η ανησυχία μεταφράζεται σε αυξημένες εκροές, σημείωσε: «Αναμέναμε πολύ χειρότερες αντιδράσεις, αλλά ο κόσμος διατηρεί ψυχραιμία με τη βεβαιότητα ότι οι τράπεζες εδώ είναι 100% κυπριακές, είναι κάτω από την κυπριακή εποπτική Αρχή, είναι κάτω από την κυπριακή νομοθεσία, είναι αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα».

Η Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει μέτρα, έχει ενεργήσει και μαζί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, από το τέλος Δεκεμβρίου και διασφάλισε ότι τα οποιαδήποτε ανοίγματα των τεσσάρων τραπεζών έχουν εξαλειφθεί και δεν υπάρχει ελληνικός κίνδυνος στα βιβλία των θυγατρικών. Οι τέσσερις τράπεζες είναι ring-fence, πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου.

Οι ανησυχίες της Κεντρικής Τράπεζας εστιάζονται στον παράγοντα ψυχολογία, καθώς ο τρόπος αντίδρασης του κοινού, σε περίπτωση ελληνικού ατυχήματος, είναι απρόβλεπτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα