Πιθανή η έκδοση των οκτώ

Αναμένεται μείωση των προκλήσεων στο Αιγαίο και αύξηση του αυταρχισμού του Ερντογάν
O τουρκικός κατοχικός στρατός της Κύπρου δεν μπορεί να είναι φορέας δημοκρατικής γαλήνης ούτε εγγυητής της εφαρμογής μιας δίκαιης λύσης, διαμηνύει ο Νίκος Κοτζιάς

Στον αντίκτυπο της απόπειρας του τουρκικού πραξικοπήματος στα ελληνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού, αναφέρθηκε

ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του, που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real News».

Συγκεκριμένα, για την Κύπρο, αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, επανέλαβε την πάγια θέση τη Αθήνας πως μια πραγματική λύση εμπεριέχει την ολική και οριστική απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από τη Μεγαλόνησο και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.

«Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις θέσεις μας, ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός της Κύπρου δεν μπορεί να είναι φορέας δημοκρατικής γαλήνης ούτε εγγυητής της εφαρμογής μιας δίκαιης λύσης», είπε και συμπλήρωσε πως, αντίθετα, αποτελεί και θα αποτελεί κίνδυνο για κάθε συμφωνία και εστία που γεννά πραξικοπηματίες.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως βασικό κριτήριο για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμορφώθηκε στην Τουρκία, μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, είναι η όποια νευρικότητα και όξυνση των εσωτερικών αντιφάσεων της Τουρκίας να μη διαπεράσουν τις διακρατικές σχέσεις και να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων η κρίση.

Η τύχη των οκτώ
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα παραδώσει τελικά τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως αυτό θα το αποφασίσουν οι δικαστές και οι άλλες αρμόδιες Αρχές. «Οι τελευταίες ασφαλώς θα συνυπολογίσουν το κατά πόσον οι οκτώ ήταν κομμάτι του πραξικοπήματος», προσέθεσε και σημείωσε πως «δεν μπορώ να δεχθώ την ύβρη του παραλληλισμού της μάχης όσων παλεύουν για τα δικαιώματά τους, εθνικά, κοινωνικά και δημοκρατικά, με πραξικοπηματίες που ήθελαν να καταργήσουν δικαιώματα της κοινωνίας, οι οποίοι βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο, τραυμάτισαν και σκότωσαν διαδηλωτές». Αυτοί κάθε άλλο παρά δικαιούνται της αλληλεγγύης μας, συμπλήρωσε.

Ανάγκη αυτοσυγκράτησης
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει την ανάγκη «να είμαστε μετρημένοι και προσεκτικοί, νηφάλιοι και ήρεμοι και να φροντίζουμε την ανάπτυξη της φιλίας των δύο λαών», και επισημαίνει πως οι νικητές της εσωτερικής διαμάχης στην Τουρκία πρέπει να επιδείξουν μεγαλοσύνη απέναντι στους ηττημένους, να αυτοσυγκρατηθούν και να μην επαναφέρουν τη θανατική ποινή.

«Δεν θέλουμε μια Τουρκία της εκδίκησης, της διάσπασης και της αποσταθεροποίησης», κατέστησε σαφές και υπεραμύνθηκε της θέσης της ΕΕ, για μια Τουρκία δημοκρατική, στην οποία θα γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα και οι ανάγκες όλων των θρησκευτικών, εθνικών και κοινωνικών ομάδων, χαρακτηρίζοντας αντιπαραγωγική τη δήλωση Ερντογάν ως προς την Αγία Σοφία. Παράλληλα, εκτιμά πως τουλάχιστον βραχυχρόνια οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο πιθανό να μειωθούν, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν αυξηθεί ο εσωτερικός αυταρχισμός στην Τουρκία, τότε μακροχρόνια μπορεί να αυξηθούν.

Προξενείο Κομοτηνής
Όσον αφορά τον επίμαχο ρόλο του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, σημείωσε πως αυτό συχνά δρα πέρα από τις αρμοδιότητές του, υπογραμμίζοντας πως «εμείς πρέπει να φροντίζουμε να του το υπενθυμίζουμε».

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι η μουσουλμανική κοινότητα έζησε διαχρονικά καλά στην Ελλάδα, σε πολιτισμένο πλαίσιο και με τα δικαιώματά της διασφαλισμένα, και προσέθεσε πως σε αυτή την κοινότητα ανήκουν τόσο Ρομά όσο και Πομάκοι, δύο ομάδες μουσουλμάνων της Θράκης, οι οποίες δεν έχουν σχέση με τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως τουρκογενείς.

Επιπλέον, όπως τόνισε, δεν έχει παρά να συγκρίνει κανείς την ανάπτυξη της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη με τα πάνδεινα που υπέστη ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα