Κύπρος και Ισραήλ ευθυγραμμίζονται σε θέματα στρατηγικής

Κύπρος και Ισραήλ είναι αξιόπιστοι εταίροι, οι οποίοι συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις, σε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων, από την ενέργεια ως την ασφάλεια, με έναν πολύ ειλικρινή και ανοικτό πολιτικό διάλογο.

Το μήνυμα αυτό έστειλαν από την Ιερουσαλήμ ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση, που είχαν χθες βράδυ.

Ενεργειακά, κυρίως, ζητήματα και οι

εξελίξεις αναφορικά με τον 3ο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης. Συζητήθηκαν και θέματα, που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ισραήλ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, και η τριμερής συνεργασία ΚύπρουΕλλάδας - Ισραήλ.

Έγινε και προγραμματισμός για νέα τριμερή συνάντηση κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του χρόνου.

Η Κύπρος και το Ισραήλ είναι δύο μικρές δημοκρατίες στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες μοιράζονται κοινές προκλήσεις, αλλά και κοινές ευκαιρίες στη συνεργασία για την ασφάλεια, στο φυσικό αέριο, στην αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, το εμπόριο, τον τουρισμό και πολλούς τομείς, δήλωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου. Είπε, επίσης, πως είναι ιδιαίτερα περήφανος που έχει την ευκαιρία να συνεχίσει το διάλογο που Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα άρχισαν σε τριμερή βάση, στη συνάντηση κορυφής της Λευκωσίας.

Συνεχίζουμε, πρόσθεσε, αυτές τις συζητήσεις τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο, και συνεχίζουμε να ανταλλάσσουμε επισκέψεις.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ, είπε, ότι το 2010, όταν αντιμετωπίσαμε μια τρομερή δασική πυρκαγιά, η πρώτη χώρα, που κάλεσα, ήταν η Κύπρος, που προσφέρθηκε να στείλει αεροπλάνο και το έπραξε, και ήταν προνόμιο να ανταποδώσω τον περασμένο μήνα, όταν εσείς αντιμετωπίζατε μια τρομερή δασική πυρκαγιά και στείλαμε τα αεροπλάνα μας για να την κατασβέσουν.

Μετά τις δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είχαν κατ ΄ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια, μαζί με τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών παρακάθισαν σε σύσκεψη .

Νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, είχε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ του Ισραήλ.

Η επίσκεψη του Προέδρου της δημοκρατίας στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Λευκωσίας, στη σκιά της αναθέρμανσης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ και στον απόηχο του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, καθώς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα