Πενταράς-Μάζης για προκλήσεις Τουρκίας και περιθώρια αποτροπής

Την ανάγκη ανασύστασης ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Κύπρο και την αναβίωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, τόνισαν στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο πρώην διοικητής της ΚΥΠΕ α.ε. Πενταράς και ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στάση της Άγκυρας.

Ο κ. Πενταράς εξέφρασε τη δική του εκτίμηση για το πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα και διερωτήθηκε, παράλληλα, μέχρι πού

μπορεί να φτάσει και η υποχωρητικότητα της πλευράς μας. «Μήπως θα πρέπει όλο το έθνος να κάνει ένα συναγερμό και να αναρωτηθεί πού πάμε και ποιες είναι οι προθέσεις και στρατηγική της Τουρκίας», διερωτήθηκε.

«Πιστεύω πως πρέπει να δημιουργηθεί στην Κύπρο ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με ειδικούς που μπορούν να παρέχουν συμβουλές και πληροφορίες στα αρμόδια όργανα του Κράτους για τη λήψη αποφάσεων», είπε, τονίζοντας παράλληλα την επιτακτική ανάγκη αναβίωσης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος

Από την πλευρά του, ο κ. Μάζης, αφού συμφώνησε με τις τοποθετήσεις του κ. Πενταρά, είπε πως η αποτροπή είναι η απαραίτητη συνθήκη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες προκλήσεις. «Αποτροπή σημαίνει επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητα για χρήση της, ούτως ώστε να καταλάβει ο απέναντι, ακόμη και αν τελικώς, σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο, κερδίσει, ότι η ζημιά του θα είναι μεγαλύτερη από το κέρδος», είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μάζης είπε πως η Τουρκία βρίσκεται σε μια φάση που δεν χαίρει εκτίμησης από ΝΑΤΟ και Τραμπ, και υπογράμμισε τη σημασία της περιοχής της Ευρασίας σε σχέση και με τον κουρδικό παράγοντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα