ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Πολεμικές αποζημιώσεις από την Τουρκία
Η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να απαιτήσει, έστω και τώρα, πολεμικές αποζημιώσεις από την κατοχική Τουρκία. Αντί ο Ν. Αναστασιάδης, ο Αβ. Νεοφύτου και άλλοι να υποβάλλουν ότι με το φυσικό αέριο θα εξυπηρετηθεί και η Τουρκία, δεν θα ήταν πιο σοβαρό και αξιοπρεπές όπως απαιτηθούν πολεμικές αποζημιώσεις από τον Τούρκο εισβολέα; Δεν νομίζει ο Ν. Αναστασιάδης και η πολιτική ηγεσία ότι το διαχρονικό γλείψιμο και καλόπιασμα του εισβολέα δεν αποδίδει;

Αφού διεξάγονται συνομιλίες και η Τουρκία, λόγοις, όχι έργοις, διακηρύσσει ότι ενδιαφέρεται για λύση,

γιατί δεν τίθεται στο τραπέζι και θέμα πολεμικών αποζημιώσεων εκ μέρους της; Από την τουρκική εισβολή επηρεάστηκαν οικονομικά και οι Έλληνες και οι Τούρκοι της νήσου. Καταστράφηκε η οικονομία. Χάθηκαν επιχειρήσεις και περιουσίες δισεκατομμυρίων. Η Τουρκία έκλεψε τον μόχθο και τα προϊόντα των κατοίκων του νησιού. Προκάλεσε φοβερές καταστροφές. Και μόνο να αναλογιστεί κανείς την τρομακτική πολιτιστική καταστροφή, είναι απορίας άξιον γιατί κανένας Πρόεδρος και κανένα κόμμα μέχρι σήμερα δεν έθεσαν θέμα και να αξιώσουν πολεμικές αποζημιώσεις από την Τουρκία. Ακόμα και η Ελλάδα αξιώνει κατά καιρούς πολεμικές αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων από τη Γερμανία. Αφού συζητιέται το περιουσιακό, γιατί δεν τίθεται επιτακτικά να πληρώσει το κόστος η κατοχική Τουρκία; Αλλά τι λέγομεν… Να χαλάσει το καλό κλίμα; Ακατάχνωτα!..
Σ.Ι.

Κυπριακή Σαχάρα με συριακή σκόνη
Και ξαφνικά από το απόγευμα της Δευτέρας η Κύπρος μετατράπηκε σε Σαχάρα. Έβγαινες έξω από το σπίτι σου και δεν ήσουν σίγουρος αν έπρεπε να καλέσεις ταξί ή να καλέσεις... γκαμήλα να σε πάρει στον προορισμό σου. Συναντούσες τον γείτονα στον δρόμο κι αντί να του πεις «καλησπέρα», του έλεγες αυθόρμητα «σελαμαλέκουμ». Επειδή τις τελευταίες ημέρες αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες ότι θα γίνουμε αεριοπαραγωγός χώρα, σκεφτόσουν ότι ίσως ήρθε η σκόνη στην κατάλληλη στιγμή για ν' αρχίσει να σχηματίζεται ένα... σκηνικό παρόμοιο με εκείνο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών της Μέσης Ανατολής. Η σκόνη των δύο τελευταίων ημερών έκανε το τοπίο θολό. Σαν τη συζήτηση για το... περιουσιακό, όπου κανένας δεν ξέρει πού θα οδηγηθούν τα πράματα. Σκόνη παντού. Μέχρι που να πληροφορηθείς από πού ήρθε, έκανες διάφορους συλλογισμούς.

Ρε μπας και προερχόταν από το... ττόζιν που ξεσηκώνουν οι καθημερινές αντιπαραθέσεις στο ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ; Στη συνέχεια, όμως, μάθαμε από τους ειδικούς ότι η σκόνη ήρθε ξαφνικά από τη Συρία. Σπάνιο φαινόμενο, αφού συνήθως η σκόνη που καλύπτει κατά διαστήματα την Κύπρο έρχεται από τη Σαχάρα. Τελικά κάνεις τη σκέψη ότι μας στέλνει ακόμα και τη σκόνη της η Συρία. Ίσως σαν επισήμανση ότι ο εμφύλιος πόλεμος τα έχει κάνει εκεί όλα σκόνη και θρύψαλα. Οι παρανοϊκοί τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αναλάβει να μετατρέψουν την αρχαία Παλμύρα σε ερείπια και σκόνη. Τα υπόλοιπα τα μετατρέπει σε ερείπια και σκόνη η αεροπορία του καθεστώτος Άσαντ...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Λίστα Λαγκάρντ α λα κυπριακά
Μπράβο, κύριε Χάρη μου. Να σας συγχαρούμε για την επιτυχία της εξασφάλισης της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, με τα κυπριακά ονόματα που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Ελβετία. Αυτήν τη στιγμή η λίστα βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Εφόρου Φορολογίας, για να διαπιστωθεί εάν αυτοί που έστειλαν λεφτά έξω έχουν τακτοποιημένους τους σχετικούς φόρους προς το Κράτος. Εντάξει, δεν είναι παράνομο να διατηρείς τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, αλλά ίσως θα πρέπει να εξηγήσεις κιόλας πώς απέκτησες τα λεφτά που κατέθεσες εκεί και εάν όταν τα απέκτησες στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά πόσο έχεις πληρώσει και την ανάλογη φορολογία.

Σίγουρα χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί, για να μη διαρρεύσουν επιλεκτικά ονόματα φυσικών ή νομικών προσώπων και να εκτεθούν άνθρωποι που ενήργησαν καθ' όλα νόμιμα. Δεν σημαίνει ότι όποιο όνομα περιλαμβάνεται στη λίστα είναι και ύποπτο φοροδιαφυγής ή απάτης. Γι’ αυτό όσο πιο γρήγορα ξεσκονιστεί η λίστα και ξεκαθαρίσουν τα πράματα, τόσο το καλύτερο. Μπορεί όλοι όσοι καταγράφονται στη λίστα να είναι καθαροί. Αν όμως κάποιοι... λίσταρχοι διαπιστωθεί ότι βαρύνονται με τρανταχτές υποθέσεις φοροδιαφυγής, θα πρέπει να ανακοινωθούν τα ονόματά τους, για να ξέρει και ο απλός φορολογούμενος ποιοι τον θεωρούν γάδαρο που πρέπει να σηκώνει μόνος του τα φορολογικά βάρη κι εκείνοι να στέλνουν τα λεφτουδάκια τους στην Ελβετία.
ΜΠΟΞΕΡ

Η Τουρκία υποκινεί το μεταναστευτικό
Η Ελλάδα και ειδικά τα νησιά του Αιγαίου βουλιάζουν από δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως Σύρους. Γιατί, ξαφνικά, αυτή η απίστευτη ανθρώπινη ροή προς τα μικρασιατικά παράλια και εντεύθεν προς την Ελλάδα? Διότι εμφανώς, πρώτον, η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, προήλθε σε συμφωνία με το Ισλαμικό Κράτος, ως αντιστάθμισμα για τη συμμετοχή της σε βομβαρδισμούς κατά των τζιχαντιστών. Να υπογραμμιστεί ότι μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων έχουν παρεισφρήσει και τζιχαντιστές που, κατ' εντολήν, μεταβαίνουν σε ευρωπαϊκές χώρες ώστε, την κατάλληλη στιγμή, να δράσουν τρομοκρατικά. Δεύτερον, η Τουρκία έχει δεχθεί πάνω από ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, κτλ.

Κατ' επανάληψιν Τούρκοι επίσημοι κατηγόρησαν ευρωπαϊκές χώρες ότι, τάχα, δεν βοηθούν οικονομικά την Τουρκία. Τρίτον, και σπουδαιότερο, ο κατακλυσμός της ήδη ασθμαίνουσας οικονομικά και γονατισμένης Ελλάδας με δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους επιτείνει τα κρίσιμα προβλήματά της. Ήδη, ξανά, Τούρκοι επίσημοι θέτουν θέμα Αιγαίου και υφαλοκρηπίδας ελληνικών νησιών. Ναι, αυτή η αδίστακτη Τουρκία που, δήθεν, ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, παίζει ένα πάρα πολύ βρόμικο παιγνίδι με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Υπολογίζεται πως μερικά εκατομμύρια συνωθούνται στα μικρασιατικά παράλια για να διεκπεραιωθούν προς τα δεινοπαθούντα ελληνικά νησιά. Είναι εφιαλτικές οι προοπτικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σ.Ι.

Ποιο «ίδιο όραμα»… μοιράζεστε;
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να εμπαίζει μερικούς για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δεν μπορεί να περιπαίζει όλους όλον τον καιρό. Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια έκθεσης προσωπικών αντικειμένων Γλ. Κληρίδη είπε, μεταξύ άλλων, ότι «έχω το προνόμιο να είμαι εδώ με τον Μουσταφά Ακιντζί, έναν ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τον οποίον μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Ένα όραμα να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα μοντέλο εθνικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας και συνύπαρξης. Είμαστε και οι δύο γνώστες του γεγονότος ότι μετουσιώνοντας το όραμά μας σε πραγματικότητα δεν θα γίνει σε μια νύχτα. Θα χρειαστεί πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα, ώστε να ξεπεράσουμε προκλήσεις για να φτάσουμε σε μια λύση που θα σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών. Μια λύση που δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους».

Διερωτώμεθα: Ο Πρόεδρος δεν μελετά, δεν ακούει, δεν διαβάζει τι ο υποτελής της τουρκικής κατοχής βροντοφωνάζει κάθε μέρα; Την ίδια μέρα που ο Ν. Αναστασιάδης, ως χαριεντιζόμενος τουρίστας, μετέβη στα κατεχόμενα, με ιδιωτικό όχημα για να παρακολουθήσει παράσταση, ο Ακιντζί κατέθετε διά της Τουρκίας στα Ην. Έθνη έγγραφο, με το οποίο ανέλυε τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό. Και αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το «ίδιο όραμα» που, τάχα, ο Πρόεδρος μοιράζεται με τον εγκάθετο της κατοχής. Συνεπώς, να σταματήσει αυτό το χοντρό δούλεμα.
Σ.Ι.

Η πλήρης ταύτιση Τουρκίας - Ακιντζί
Με πόσους τρόπους και πόσες χιλιάδες φορές οι Τούρκοι να βροντοφωνάξουν τις θέσεις τους ώστε κωφοί, στραβοί και μωροί ηγέτες μας να τις κατανοήσουν και ανάλογα να αντιδράσουν? Ο νέος Τούρκος ΥπΕξ, Σινιρλίογλου, εισέβαλε και αυτός στα κατεχόμενα και σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον εγκάθετο της τουρκικής κατοχής, Ακιντζί, δήλωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να συμβάλλει στη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και στην Κύπρο, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει «τις ιστορικές της υποχρεώσεις έναντι της "ΤΔΒΚ" κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Κληθείς να σχολιάσει τα περί των αποζημιώσεων και τα περί «συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ή τη δημιουργία νέου κράτους», ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο διαπραγματευτής είναι ο Ακιντζί και ότι υπάρχει διαβούλευση και συνεργασία με την Άγκυρα. «Τα ζητήματα αυτά είναι τα κύρια στις συνομιλίες και η Τουρκία δεν έχει διαφορετική προσέγγιση από τους Τ/κ», είπε. Τι εννοεί ο Τούρκος ΥπΕξ, όταν αναφέρεται στις «ιστορικές υποχρεώσεις» της Τουρκίας έναντι των Τ/κυπρίων? Εννοεί να συνεχίσει να εγγυάται την ασφάλειά τους. Από τον υποτελή Ακιντζί δεν ακούσαμε διαφορετικές τοποθετήσεις και, αφού η Τουρκία συμφωνεί με τις θέσεις των Τ/κυπρίων, σημαίνει ότι εννοούν το ίδιο πράγμα: Διαιώνιση των τουρκικών εγγυήσεων. Ο λαλίστατος Ι. Κασουλίδης και ο Κυβ. Εκπρόσωπος ας μελετήσουν το τουρκικό έγγραφο της 28ης Ιουλίου.
Σ.Ι.

Keywords
Τυχαία Θέματα