Θολό το διαπραγματευτικό τοπίο

Ασαφές εξακολουθεί να παραμένει το περιουσιακό, παρά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο
Η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως τον πρώτο λόγο στην περιουσία έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης και αρνείται τις κατηγορίες περί υιοθέτησης των τουρκικών θέσεων

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς επίσης και η μέχρι στιγμής πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Κληθείς να απαντήσει στις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με την εξίσωση των δικαιωμάτων του χρήστη

και του ιδιοκτήτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο θα καθοριστεί μέσα από τα κριτήρια που συζητούν οι δυο διαπραγματευτές.

«Η θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης έχει τον πρώτο λόγο στην περιουσία του», δήλωσε, σημειώνοντας ότι είναι λανθασμένη η επιλογή τού να θεωρούνται οι τουρκικές θέσεις ότι αποτελούν συμφωνία στο τραπέζι. Απαντώντας στις κατηγορίες για ελλιπή ενημέρωση και αδιαφάνεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μας και θα πηγαίναμε "γυμνοί" στις διαπραγματεύσεις αν αφήναμε να διαρρεύσουν οι θέσεις μας».

Βιάζεται για λύση ο ΔΗΣΥ
Με γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε τη στήριξή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης, η οποία, όπως ανέφερε, θα αποτελεί τη φυσική μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση. Έχουμε εις γνώσιν μας, είπε, ότι «οι συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για να απαλλαγούμε από την κατοχή, εάν καταλήξουμε σε μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Έχοντας πάντα υπόψη μας ότι, δυστυχώς, ο χρόνος εργάζεται εις βάρος μας και τσιμεντώνει τα τετελεσμένα της κατοχής».

Συσκότιση λόγο φόβου
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε πως η διαδικασία ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων και των αρχηγών των κομμάτων είναι απαράδεκτη, κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μέχρι σήμερα αρνείται πεισματικά να δώσει όλα τα σχετικά έγγραφα που περιέχουν τις συγκλίσεις που έχουν καταγραφεί στις διαπραγματεύσεις αλλά και τις θέσεις των δυο πλευρών, με τη δικαιολογία πως η διαρροή δημιουργεί πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις.

«Πώς είναι δυνατόν να δημιουργούν τέτοια έγγραφα πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, όταν αυτά τα έγγραφα ήδη έχουν δοθεί στην τ/κ πλευρά;», διερωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός λόγος που επιχειρείται αυτή η «συσκότιση» είναι ο φόβος για τυχόν αντιδράσεις. Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε ν' αποκαλύψει τι συζητήθηκε στη σύσκεψη, και περιορίστηκε στο να εκφράσει την ανησυχία του ΔΗΚΟ για την υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση, που γίνεται «με βάση τους τουρκικούς όρους».

Στήριξη με προϋποθέσεις
Πλασματική χαρακτήρισε την «υπεραισιοδοξία» και την «προσπάθεια για την καλλιέργεια κλίματος δήθεν λύσης» στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι στο περιουσιακό πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα του ιδιοκτήτη και όχι του χρήστη. «Η θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι χρειάζεται να διασφαλιστεί το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη και όχι στον χρήστη. Δεν νομιμοποιείται ο σφετεριστής έποικος, χρήστης ε/κ περιουσιών, να αποκτήσει οποιαδήποτε δικαιώματα», είπε ο κ. Σιζόπουλος, ενώ από την άλλη διαβεβαίωσε ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις προσπάθειές του, αρκεί, όπως είπε, αυτές να στρέφονται προς μια θετική κατεύθυνση.

Περίεργες μεθοδεύσεις
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι πολλά από αυτά τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν ικανοποιούν ούτε το ελάχιστο των προσδοκιών μας. Αναφερόμενος στο καυτό ζήτημα του περιουσιακού, ο κ. Περδίκης δήλωσε πως δεν υπάρχει στον βαθμό που θα έπρεπε η διεκδίκηση του πρώτου λόγου και ρόλου στον ιδιοκτήτη και στους κληρονόμους του. «Υιοθετείται μια περίεργη και, κατά την άποψή μου, σε μεγάλο βαθμό παράνομη μορφή χρησικτησίας, αποκτά δηλαδή ιδιοκτησιακά δικαιώματα ο χρήστης πάνω στην περιουσία άλλων, και μάλιστα από πράξεις παράνομες και με τη βία».

Νωρίς για να κρίνει το ΕΥΡΩΚΟ
«Δεν είναι τώρα η ώρα να κρίνουμε την πορεία των συνομιλιών», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, εξερχόμενος του Εθνικού Συμβουλίου, εκφράζοντας εκ νέου την επιθυμία του κόμματός του όπως η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 αποτελεί τη βάση της οποιασδήποτε προσέγγισης. «Αν στη συνέχεια δούμε ότι εξουδετερώνονται ανθρώπινα δικαιώματα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, γιατί πρέπει να υποχωρήσουμε είτε λόγω διζωνικότητας είτε λόγω δικοινοτικότητας ή λόγω υπερβολικού ζήλου και καλής θέλησης, τότε θα τοποθετηθούμε την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Συλλούρης.

Ψεύτικο κλίμα ευφορίας
«Αυτοί οι οποίοι σήμερα προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα ευφορίας, το πράττουν χωρίς αυτό να στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα και στις θέσεις της τουρκικής πλευράς», δήλωσε ο Στέλιος Αμερικάνος της Συμμαχίας Πολιτών, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Η Συμμαχία Πολιτών, είπε ο κ. Αμερικάνος, ζήτησε από τον Πρόεδρο να μη γίνει αποδεκτή η λογική της τουρκικής πλευράς ότι το δικαίωμα των εκτοπισμένων ιδιοκτητών για επανεγκατάσταση θα ακυρωθεί στην ουσία εξαιτίας της διζωνικής φύσης της λύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα