Επιμένει η τοξική σκόνη ενώ ο υδράργυρος αγγίζει τους 40°C

Ανησυχητικά παραμένουν τα επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στις 9 το πρωί στη Λευκωσία καταγράφηκαν 235 μικρογραμμάρια σκόνης, με ασφαλές όριο τα 50, στη Λεμεσό 565, στη Λάρνακα 513, στο Ζύγι 622, στην Πάφο 108 και στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου 104.

Κίτρινο επίπεδο συναγερμού εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιώντας για τις ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο νησί. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 35 στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 33 στα υπόλοιπα παράλια και

στους 31 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αναμένεται υποχώρηση του φαινομένου

Στις υπόλοιπες περιοχές το ποσοστό σκόνης ήταν εντός των επιτρεπτών ορίων. Σταδιακή υποχώρηση της σκόνης αναμένεται από αργά το απόγευμα. Ουσιαστική μεταβολή αναμένεται από αύριο, αλλά σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία το φαινόμενο θα επανέλθει από το Σάββατο.

Σε επιφυλακή τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών και τα αεροδρόμια

Περισσότερα από 90 άτομα, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι και με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, επισκέφθηκαν τις Πρώτες Βοήθειες των Γενικών Νοσοκομείων σ’ όλη την Κύπρο.Σε αυξημένη επιφυλακή παραμένουν τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, λόγω του κινδύνου νέας επιδείνωσης του φαινομένου. Διαρκής είναι η επικοινωνία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις αερογραμμές.

Ο εκπρόσωπος τύπου των αεροδρομίων, Αδάμος Ασπρής, δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ότι σαφώς η σημερινή κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά παραμένει χαμηλό το όριο ορατότητας προσέγγισης διαύλου στα 1000 – 1300 μέτρα στη Λάρνακα και στα 2.000 μέτρα στην Πάφο.

Σημειώνεται ότι τα φυσιολογικά επίπεδα ορατότητας καθορίζονται στα 10km. Το πρόβλημα αρχίζει όταν το όριο ορατότητας είναι περίπου στα 800 μέτρα

Τοξικά τα σωματίδια

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι τα μικρά σωματίδια της σκόνης είναι τοξικά και διεισδύουν στο αναπνευστικό σύστημα και η σκόνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη αντίδραση στα μάτια και το δέρμα και να επιδεινώσει τις αλλεργίες.

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Ηλικιωμένοι, παιδιά και άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους, μέχρι να υποχωρήσει το φαινόμενο.

Σήμερα η αποφαση για το άνοιγμα των σχολείων

Η απόφαση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα ληφθεί σήμερα, ανάλογα με την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας αύριο ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια. Για τα ιδιωτικά σχολεία, που έχουν, ήδη, ανοίξει, το Υπουργείο Παιδείας δεν εξέδωσε εγκύκλιο για το τι πρέπει να κάνουν. Επαφίεται στα ίδια τα σχολεία ο χειρισμός της υπόθεσης.

H αστυνομία καλεί παράλληλα τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες, να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας και να κρατάνε αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα