Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να επιλέξετε κλάδο σπουδών (vid)

Εξαιρετικά σημαντικές είναι οι επιλογές που καλούνται να κάνουν οι μαθητές από 13 κιόλας ετών σχετικά με την επαγγελματική κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν, με τα μαθήματα, τα εκπαιδευτήρια και τους κλάδους να δημιουργούν μια τεράστια πρόκληση τόσο για τους ίδιους όσο και για τους γονείς.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο ειδικός σε θέματα σπουδών Αντώνης Δημητρίου ανέφερε ότι είναι δύσκολο για ένα παιδί να λάβει αποφάσεις σε τέτοιες ηλικίες, ωστόσο αν ακολουθήσει σωστούς μηχανισμούς, αυτό μπορεί να συμβεί.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι επιλογές που θα κάνουν σε τόσο

νεαρή ηλικία θα καθορίσουν τη ζωή τους, ο κος Δημητρίου ανέφερε ότι ναι μεν είναι σημαντικές, αλλά αν κάποιος κάνει λάθος επιλογές, τότε μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

Σε γενικές γραμμές, οι μαθητές καλούνται να μελετήσουν πολύ προσεκτικά τις κατευθύνσεις που προτίθενται να ακολουθήσουν, να λάβουν υπ’ όψιν τους τούς περιορισμούς και την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας, αλλά και να επιλέξουν με προσοχή το εκπαιδευτικό τους ίδρυμα, είτε πρόκειται για την Κύπρο είτε για την Ελλάδα, είτε για το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βαρύτητα στην Παιδεία πέφτει όλο και περισσότερο σε ζητήματα πολλαπλών δεξιοτήτων, παρά στην ειδίκευση, ενώ σημαντική κρίνεται η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας, με πολλές χώρες όπως η Ολλανδία να έχουν εξελίξει τα εκπαιδευτικά τους συστήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, ο κος Δημητρίου έδωσε συγκεκριμένες συμβουλές για περιπτώσεις όπου οι μαθητές έχουν ιδιαίτερη κλίση σε κάποιο άθλημα ή έχουν συγκεκριμένες καλλιτεχνικές δεξιότητες, κάτι που τους ωθεί να κάνουν σκέψεις για άσκηση συναφούς επαγγέλματος.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα