Βαθαίνει η κρίση στην Ιταλία - Πώς επηρεάζεται η Κύπρος;

Με πολύ έντονους ρυθμούς βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Ιταλία, με τους κλυδωνισμούς τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) όσο και στην παγκόσμια οικονομία να είναι εμφανείς, την ώρα που πολιτικοί και επενδυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Παράλληλα, σε κίνδυνο εισέρχεται και η δημοκρατία, με την Ευρώπη να καλείται να αντιμετωπίσει καταστάσεις δημοκρατικών ελλειμμάτων που ενισχύουν, τόσο τα εθνικιστικά όσο και τα λαϊκίστικα κόμματα, με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Ουγγαρίας και της Αυστρίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο διεθνολόγος Αντώνης Στυλιανού ανέφερε ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή.

«Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θα προκηρύξει νέες πρόωρες εκλογές που αναμένονται τον Σεπτέμβριο και οι οποίες θα μετατραπούν σε δημοψήφισμα για το μέλλον του ευρώ. Εκεί είναι το στοίχημα και το διακύβευμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της: Κατά πόσο το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα κρατηθεί, με ό,τι αυτό σημαίνει, ή η Ιταλία θα εξέλθει της ευρωζώνης, δημιουργώντας ένα τεράστιο ντόμινο επιπτώσεων για το σύνολο της Ε.Ε.», είπε.

Πώς επηρεάζεται η Κύπρος

Στην ερώτηση πώς οι εξελίξεις επηρεάζουν την Κύπρο, ο κος Στυλιανού απάντησε ότι οι προφανείς επιπτώσεις αφορούν στη διακύμανση του ευρώ και στις οικονομικές κι εμπορικές σχέσεις με τη χώρα. Ωστόσο, τα προβλήματα για την Κύπρο δεν αναμένεται να είναι τόσο μεγάλα όσο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Σίγουρα, όμως, μια υποτίμηση του ευρώ ή μια ενδεχόμενη έξοδος της Ιταλίας από την Ε.Ε., αναμφίβολα θα επηρεάσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος της ευρωζώνης. Από οποιαδήποτε άλλη άποψη, είτε πολιτικά είτε αλλιώς, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις που να αφορούν σε ουσιαστικό βαθμό τη χώρα μας», πρόσθεσε, λέγοντας ότι στην Κύπρο έχουν γίνει σωστά βήματα δημοσιονομικής εξυγίανσης που προστατεύουν την οικονομία.

Στην παρατήρηση ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία έχουν παρασύρει τις διεθνείς χρηματαγορές σε πολύ κακές επιδόσεις, ο κος Στυλιανού απάντησε ότι πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αλλά και μια τεράστια βιομηχανική δύναμη, τονίζοντας, παράλληλα, ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, κάτι που δημιουργεί επιπρόσθετο πρόβλημα.

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ότι αν η Ιταλία εξέλθει της Ε.Ε., το όλο ευρωπαϊκό οικοδόμημα τίθεται εν αμφιβόλω, ιδιαίτερα μετά και την απόφαση για Brexit.

«Η Ε.Ε. ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τη διάσωση της Ιταλίας, σε σχέση με τη διάσωση της Ελλάδας, καθώς τα μεγέθη είναι πολύ διαφορετικά. Επίσης, όταν μιλούσαμε τότε για Grexit, μιλούσαμε για μια πολύ πιο ελεγχόμενη διαδικασία, κάτι το οποίο δεν θα συμβεί στην περίπτωση της Ιταλίας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι αν τελικά γίνει απομείωση του χρέους, αυτό θα ωφελήσει και την Ελλάδα.

Εξάλλου, τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας δεν βρίσκονται σε καλά επίπεδα, κάτι που παρασύρει το ευρώ προς τα κάτω, σε μια περίοδο που το δολάριο είναι ενδυναμωμένο.

Όσον αφορά στην επιθυμία των Ιταλών πολιτών για παραμονή ή έξοδο από την Ε.Ε., ο κος Στυλιανού σημείωσε ότι αυτή είναι μοιρασμένη στο 50-50, καθώς φαίνεται ότι οι δυνάμεις των κομμάτων που επιζητούν, είτε φανερά είτε μέσω κρυφής ατζέντας, την έξοδο από την ευρωζώνη, συγκεντρώνουν περίπου τις προτιμήσεις των μισών Ιταλών.

«Αντιλαμβάνεστε, αν και μια νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές Σεπτεμβρίου, δεν θα έχει τη λαϊκή εντολή να αποφασίσει κατά πόσο η Ιταλία θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ ή όχι. Υπενθυμίζω ότι η Ιταλία μάς έχει συνηθίσει σε πολύ συχνές αλλαγές κυβερνήσεων, καθώς από τη λήξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου έχουν αλλάξει 54 κυβερνήσεις, με μέσο όρο ζωής τους 11 μήνες για την καθεμιά», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η κρισιμότερη όλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα