Ο.Πισσαρίδης: Η Altamira από τους καλύτερους διαχειριστές ΜΕΧ

Η γενική κατεύθυνση που έδινε που ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) ήταν η εξεύρεση πλατφόρμας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, δήλωσε ο Όμηρος Πισσαρίδης, Γενικός Διευθυντής της Axia Venture Group Ltd, καταθέτοντας σήμερα στην Ερευνητική Επιτροπή σε σχέση με την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος.



Ο κ. Πισσαρίδης είπε πως η Axia ήταν σύμβουλος της

Αλταμίρα σε σχέση με τη κοινοπραξία με το Συνεργατισμό και η συνεργασία των δύο πρώτων τερματίστηκε με την έναρξη της κοινοπραξίας.

Ο κ. Πισσαρίδης επεσήμανε πως η Αλταμίρα είναι από τους καλύτερους και μεγαλύτερους διαχειριστές ΜΕΧ.

Στην κατάθεσή του, αναφέρθηκε στο τρόπο με τον οποίο έγινε η επαφή με την Αλταμίρα. Όπως εξήγησε, η Απόλλο, η οποία ήταν μεγαλομέτοχος της Αλταμίρα κατά 28%, επικοινώνησε με την Axia και εξέφρασε ενδιαφέρον για τον τομέα των ΜΕΧ στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, τότε η Απόλλο εξέταζε και η ίδια την πιθανότητα εξαγοράς χαρτοφυλακίου σε τράπεζες και όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Κύπρο, τον Δεκέμβριο του 2015, είχε συναντήσεις μόνο με την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική.

Η Απόλλο ήταν μεγαλομέτοχος της Αλταμίρα οπότε είχε και συμφέρον να προωθήσει την Αλταμίρα στην Κύπρο, σημείωσε.

Είδαν επίσης τον Υπουργό Οικονομικών καθώς, σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, η Απόλλο ήθελε να σχηματίσει άποψη για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και πέραν του τομέα των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, ενδιαφερόταν και για την ιδιωτικοποίηση της Cyta και άλλα projects. Η συζήτηση, συμπλήρωσε, αφορούσε όλες τις τράπεζες, ιδίως την Τράπεζα Κύπρου που είχε μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ΜΕΧ.

«Ο κ. Υπουργός μας άκουσε πολύ προσεκτικά. Ήταν ήδη εις γνώσιν μας και από τις εκθέσεις των εποπτών και από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό ότι προωθούνταν τέτοια σχέδια και ήταν προς το συμφέρον όλων των τραπεζών να βρεθεί μια πλατφόρμα διαχείρισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» είπε ο κ. Πισσαρίδης.

Από τους επόπτες, συνέχισε -διευκρινίζοντας ότι εννοεί τον ΕΕΜ- υπήρχε αυτή η κατεύθυνση και «το γνώριζαν τόσο η Axia, όσο και ο Υπουργός και η Απόλλο. Αναφέρομαι στις γενικές κατευθύνσεις που έδιναν προς τα έξω. Αυτά τα βλέπαμε μέσω του Τύπου, της Κεντρικής Τράπεζας και του δικού μας τμήματος ανάλυσης που είχε συχνές επαφές με τις τράπεζες. Και επίσης αναφέρονταν και σε συναντήσεις που είχαμε με την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κύπρο, με το Σύνδεσμο Τραπεζών στην Κύπρο. Αναφέρθηκε η ανάγκη για κάτι τέτοιο ακόμα και από την Ανεξάρτητη Επιτροπή για το μέλλον του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, ότι θα ήταν μια καλή λύση. Οπότε ήταν γνωστό ότι αυτό θα ήταν κάτι που θα εξυπηρετούσε το τραπεζικό μας σύστημα».

Ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών τους παρότρυνε να έχουν συναντήσεις με όλες τις τράπεζες και να συζητήσουν κατευθείαν μαζί τους για τα περιθώρια συνεργασίας που υπήρχαν.

Η συνάντηση με τον Συνεργατισμό, έγινε σε δεύτερη επίσκεψη των εκπροσώπων της Απόλλο στην Κύπρο, τον Φεβρουάριο του 2016, κατά την οποία είδαν ξανά την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, αυτή ήταν η πρώτη φορά που ήρθε η Αλταμίρα στην Κύπρο. «Ήταν προκαταρκτικό το ταξίδι, δεν τέθηκε ακόμα θέμα δημιουργίας πλατφόρμας ή κοινοπραξίας των δύο στην Κύπρο. Ήταν ευκαιρία να ακούσουν η μία την άλλη» είπε. Στη συνάντηση πήραν μέρος από πλευράς Συνεργατισμού, οι Νικόλας Χατζηγιάννης, Βαρνάβας Κουρουνάς και Δημήτρης Φιλιππίδης.

Είπε πως ο ίδιος τηλεφώνησε στον Νικόλα Χατζηγιάννη, τον οποίο γνώριζε από προηγουμένως όταν εργαζόταν στη Λαϊκή, για να τον ενημερώσει ότι η Απόλλο και η Αλταμίρα θα έρχονταν στην Κύπρο. Ο Νικόλας Χατζηγιάννης «έκρινε ότι ήταν καλό να γίνει συνάντηση και έφερε τους υπαλλήλους που έκρινε ότι έπρεπε να ήταν παρόντες» πρόσθεσε ο μάρτυρας.

Ο μάρτυρας απέδωσε το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της πρώτης επαφής της Συνεργατικής με την Αλταμίρα τον Φεβρουάριο του 2016 και της υπογραφής της τελικής συμφωνίας για την κοινοπραξία στις 3 Ιανουαρίου 2018, σε ασυμφωνίες στο ΔΣ της Συνεργατικής τόσο σε σχέση με την κατεύθυνση που έπρεπε να ακολουθήσουν όσο και επί της διαδικασίας.

Είπε ακόμα πως από ένα σημείο και μετά ο ρόλος της Axia «ακολούθησε φθίνουσα πορεία», καθώς τη θέση της πήραν άλλοι σύμβουλοι πιο εξειδικευμένοι. Επίσης, πρόσθεσε, η Αλταμίρα και ο Συνεργατισμός ανέπτυξαν μια καλή σχέση.

Σε ό,τι αφορά τη γνωριμία του με τον Υπουργό Οικονομικών, ο Όμηρος Πισσαρίδης είπε ότι αυτή ξεκίνησε σε επαγγελματικό επίπεδο και εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου σε πιο φιλική σχέση.

Αναφορικά με τη σχέση της Axia με την Ελληνική Τράπεζα, είπε πως ήταν σύμβουλος το 2013 στην αύξηση κεφαλαίου της Ελληνικής και το 2015 μαζί με τη Deutsche Bank στο rights issue.

Ενώπιον της Επιτροπής ολοκλήρωσε σήμερα την κατάθεσή του και ο πρώην Ανώτερος Διευθυντής τραπεζικών δραστηριοτήτων ΣΚΤ, Mάριος Παπαδόπουλος, ο οποίος σήμερα εργάζεται στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ). Η μαρτυρία του κ. Παπαδόπουλου ολοκληρώθηκε με κατάθεση εγγράφων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα