Το φυσικό αέριο Κύπρου-Ελλάδας ως μοχλός πολιτικής πίεσης στην ΕΕ

Την άποψη ότι η Κύπρος με την Ελλάδα συνεργαζόμενες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο και την προοπτική που αυτό διανοίγει, ως μοχλό άσκησης πολιτικής πίεσης, τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και προς τις γειτονικές χώρες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών δρ Λουκάς Χριστοφόρου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος

Χριστοφόρου υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από το φυσικό αέριο της Μεσογείου και ένας τρόπος να το αποκτήσει είναι είτε μέσω του EastMed είτε μέσω της διαδικασίας υγροποίησης, ενδεχόμενα για τα οποία στις δύο χώρες υπάρχει μεγάλη προοπτική.

«Το ενεργειακό θέμα είναι μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη και η άποψή μου είναι ότι Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν και για τα εθνικά θέματα τα οποία είναι σοβαρά», είπε, προσθέτοντας ότι μόνο μέσω της ενότητας μπορούν να γίνουν σημαντικά πράγματα.

Σημείωσε δε ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει θετικά, ώστε να αλλάξει ακόμα και η δομή και ο τρόπος λειτουργίας των κοινωνιών.

«Το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς μεταφοράς και μετακίνησης, κάτι που θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα καλύτερο περιβάλλον. Επίσης, η Κύπρος στο μέλλον μπορεί να καταστεί ένα σημείο στο οποίο τα πλοία να εφοδιάζονται με υγροποιημένο φυσικό αέριο, όταν πλέον δεν θα κινούνται με πετρέλαιο ή μαζούτ», είπε.

Υποστήριξε, επίσης, ότι οι δύο χώρες, μαζί με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής έχουν να ωφεληθούν πολύ από μια στενή συνεργασία.

Διαβάστε περισσότερα στο Capital Today.

Keywords
Τυχαία Θέματα