Κύπρος: Η μετανάστευση σε αριθμoύς (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στην Κύπρο, εξαιτίας των αυξημένων ροών μεταναστών, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση τον Αύγουστο του 2018, λόγω και της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη Συρία, που αποτελεί την κύρια χώρα προέλευσης τους.

Ο αριθμός των μεταναστών κατ’ αναλογία πληθυσμού της Κύπρου είναι ιδιαίτερα αυξημένος, με τις εκκλήσεις της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να φέρνουν στο νησί τον Επίτροπο της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές

Υποθέσεις και την Ιθαγένεια Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να παρεμβαίνει για το εν λόγω θέμα στο δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε., με θέμα το Μεταναστευτικό, στην Αυστρία, αναφέροντας πως η Κύπρος έχει φτάσει στο μέγιστο της δυνατότητάς της να φιλοξενήσει μετανάστες και αιτητές ασύλου.

Με βάση και τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, παρουσιάστηκαν μαζικές αφίξεις Σύριων μέσω κατεχομένων ή με βάρκα στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία ακτές, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξει νέο κύμα μεταναστευτικών ροών.

Κύρια πιθανή χώρα αναχώρησης των ατόμων αυτών, δεν είναι άλλη από την Τουρκία.

Η Κύπρος έχει καταστεί πλέον πρώτης γραμμής προορισμός για τους μετανάστες και δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών κατ’ αναλογία κατοίκων στην Ευρώπη.

Οι αριθμοί

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, από τις 29/8/18 μέχρι και την 1/9/18 υπήρξαν 7 περιπτώσεις ομαδικής εισόδου 100 συνολικά Σύριων, μέσω κατεχομένων ή με βάρκα στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία ακτές.

Η Τουρκία φιγουράρει ως πρώτη πιθανή χώρα αναχώρησης των προσφύγων, με μόνο τρεις αφίξεις να φαίνεται ότι είχαν αφετηρία τον Λίβανο.

Αναλυτικά οι αφίξεις στον πίνακα

Αυξάνονται οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις ασύλου φαίνεται να αναδεικνύονται σε μάστιγα για την Κύπρο, καθώς μόνο κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018, τα αιτήματα για παροχή διεθνούς προστασίας παρουσιάζουν αυξητική τάση και, συγκεκριμένα, παρουσιάζονται αυξημένα κατά 55% σε σχέση την αντίστοιχη περίοδο του 2017 (4022 άτομα έναντι 2600), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2017 ήταν έτος κατά το οποίο παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση στην υποβολή αιτημάτων, της τάξης του 56%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, από την αρχή του 2018 μέχρι και τον Αύγουστο ως πρώτες εθνικότητες σε αιτήσεις ασύλου καταγράφονται οι Σύριοι (860 άτομα), οι Ινδοί (516 άτομα), οι Πακιστανοί (327 άτομα), υπήκοοι Μπαγκλαντές (321 άτομα) και οι Αιγύπτιοι (291 άτομα), ενώ μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν και οι Ιρακινοί (238 άτομα).

Όπως αναφέρεται, ενώ δικαιολογημένα οι Σύριοι παραμένουν σε υψηλούς αριθμούς εξαιτίας της αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή, ωστόσο αδικαιολόγητα μεγάλοι είναι οι αριθμοί αιτητών από χώρες που συνήθως δεν παράγουν πρόσφυγες και η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων καταχράται τις αδυναμίες ή και τα κενά του συστήματος που υπάρχει στην Κύπρο, το οποίο αποτελεί τροχοπέδη στην απέλαση μεταναστών.

Αναλυτικά, το 2008 είχαν καταχωρηθεί 3922 αιτήσεις ασύλου, το 2017 παρουσιάστηκε αισθητή αύξηση στον αριθμό αυτό, καθώς κατατέθηκαν 4582 αιτήσεις, ενώ το 2018 παρουσιάστηκε μικρή μείωση, με τις αιτήσεις να φτάνουν τις 4108.

Προσφυγικό καθεστώς δόθηκε σε 64 άτομα το 2008, ενώ το 2017 σε 224 και το 2018 σε 128. Όσον αφορά το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, το 2008 δεν δόθηκε σε κανένα, ενώ το 2017 δόθηκε σε 1026 άτομα και σε 580 το 2018.

Να σημειωθεί ότι οι εκκρεμούσες αιτήσεις κατά το τέλος Ιουλίου, αγγίζει τις 7406.

Πώς φθάνουν στην Κύπρο

Η έλευση των αιτητών, όπως αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποιείται είτε παράνομα μέσω κατεχομένων είτε νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία με βάρκες.

Συγκεκριμένα, μέχρι τον Αύγουστο του 2018, 1520 αιτητές εισήλθαν παράνομα μέσω των κατεχομένων, 1659 εισήλθαν νόμιμα στη Δημοκρατία και 72 εισήλθαν στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές με βάρκες. Για 142 αιτητές δεν καταγράφεται ο τρόπος εισόδου.

Κατά το έτος 2017, 1529 αιτητές εισήλθαν παράνομα μέσω των κατεχομένων, 1754 εισήλθαν νόμιμα στη Δημοκρατία και 961 εισήλθαν στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές με βάρκες.

Η μεγάλη πλειοψηφία των αιτητών που εισήλθαν μέσω κατεχομένων είναι Σύριοι ή καταγόμενοι από αφρικανικές χώρες, ενώ η πλειοψηφία των αιτητών που εισήλθε από τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές αφορά καταγόμενους από χώρες που συνήθως δεν παράγουν προσφυγές, όπως Μπαγκλαντές, Ινδία, Βιετνάμ κ.τ.λ.

Keywords
Τυχαία Θέματα