Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για την Θεολογική Σχολή Χάλκης

Το κέντρο Εικονολογίας της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσορογιατίσσης οργάνωσε το Σαββατοκύριακο το Β’ Επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης Θεολογία και σύγχρονος κόσμος”.

Σε μήνυμα που απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη διοργάνωση του Συνεδρίου και αναφέρθηκε στην ίδρυση της Σχολής , όπως και στη σημαντική συνεισφορά των αποφοίτων της.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπαλκετσής ανέφερε πως στο συνέδριο συμμετείχαν εκλεκτοί καθηγητές πρώην μαθητές απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και άλλοι

έγκριτοι επιστήμονες.

Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Αθανάσιος και ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ο οποίος είναι και ο σχολάρχης της Θεολογικής σχολής της Χάλκης.

Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος δήλωσε ότι οι δεσμοί της Θεολογικής σχολής της Χάλκης με την εκκλησία της Κύπρου είναι πολύ ισχυροί και παλιοί, προσθέτοντας πως πάντοτε υπήρχαν Κύπριοι φοιτητές της Θεολογικής σχολής της Χάλκης, οι οποίοι ανεδείχθησαν αρχιερείς και σημαντικοί θεολόγοι που έχουν δημιουργήσει την εκκλησία της Κύπρου.

Σε σχέση με το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής, είπε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την πρώτη μέρα στον Οικουμενικό θρόνο έθεσε ως μία από τις κύριες προτεραιότητες της Πατριαρχείας του την επαναλειτουργία της.

Μέχρι τώρα, συνέχισε, δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τις τουρκικές αρχές ότι όχι μόνο δεν αποτελεί κίνδυνο για την Τουρκία αλλά είναι και προς το συμφέρον της χώρας να επαναλειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του κέντρου Εικονολογίας Ιεράς Μονής Χρυσορρογιατίσσης Ηγούμενος Διονύσιος ανέφερε πως δεν είναι καθόλου τυχαία που το ΔΣ του Κέντρου επέλεξε ως θέμα του Β Επιστημονικού Συνεδρίου το Θέμα «Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης, Θεολογία και Σύγχρονος Κόσμος».

Πρώτο, συνέχισε, επειδή θέλει να αποτίσει με τον δικό του τρόπο, τιμή και έπαινο στην Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης της οποίας ο ίδιος γεύτηκε -όπως είπε- την πλούσια καρποφορία της.

Ο Ηγούμενος Διονύσιος είπε πως η συγκεκριμένη σχολή με την όλη λειτουργία της, δίδασκε ότι η θεολογία καλλιεργείται στο θυσιαστήριο, μελετάται στο σπουδαστήριο και μαρτυρείται στο δημόσιο.

Δεύτερον, συνέχισε, η Θεολογία δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από τον κόσμο, από το εκάστοτε σύγχρονο της περιβάλλον. Απεναντίας , καθήκον της είναι να διαλέγεται με την εποχή της, να αναδεικνύει τα διαχρονικά της μηνύματα, να προφυλάσσει τον κόσμο, από την επικράτηση του εφήμερου και της μερικής αλήθειας.

Τούτο σημαίνει – όπως είπε- “ ότι η Θεολογία δεν είναι ποτέ κλειστή στον εαυτό της, δεν φοβάται να διαλεχθεί, δεν περιχαρακώνεται αμυντικά”, κατά συνέπεια μακριά από κάθε φονταμενταλισμό και μισαλλοδοξία, η Θεολογία υπάρχει για να καταθέτει την ευαγγελική αλήθεια, να προσλαμβάνει και να μεταμορφώνει τον κόσμο.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος σε χαιρετισμό του στο συνέδριο σημείωσε πως κάθε αναφορά στην Κωνσταντινούπολη, στη Χαλκηδόνα, στη Χάλκη, στα ιερά και τα όσια της φυλής μας που βρίσκονται στη Μικρά Ασία, στον Πόντο και στην Ανατολική Θράκη, συνιστά μιαν οδυνηρή κατάδυση στο ελληνικό και χριστιανικό μας παρελθόν που βιώνεται εξίσου οδυνηρά σε πολλά επίπεδα.

Είναι, ανέφερε, και μια ανάβαση στο σύγχρονο Γολγοθά της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης που μένουν συρρικνωμένες μεν, αλλά αμετακίνητες εκεί, είναι μια συσταύρωση μαζί τους.

Αν για όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες η Θεολογική Σχολή της Χάλκης απετέλεσε μια βασική πηγή συντήρησης αλλά και διεύρυνσης των θεολογικών οριζόντων τους, έναν πόλο ευρύτερης μελέτης εκκλησιαστικών προβλημάτων, ένα σημαντικό παράγοντα στην ευρύτερη επαφή με τις παγκόσμιες εξελίξεις γύρω από θέματα φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας και θρησκευτικών φαινομένων, για μας στην Κύπρο, για την Κυπριακή Εκκλησία, υπήρξε,- όπως είπε ο Πάφου Γεώργιος- σε ένα σημαντικότατο βαθμό, υπόβαθρο στερέωσης των δεσμών με τις εθνικές μας ρίζες και γέφυρα αμφίδρομης επικοινωνίας με την Πόλη των ονείρων μας, τρόπος διατήρησης και συντήρησης του εκκλησιαστικού ήθους μας.

Από την άλλη, ανέφερε περαιτέρω, υπάρχουν σήμερα επιστήμονες, οι οποίοι αδυνατούν να καταπιαστούν με προβλήματα τα οποία προϋποθέτουν κάτι περισσότερο από την ικανότητα να χρησιμοποιούν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, να εμπιστεύονται τις μετρήσεις της στατιστικής, τους αριθμούς. Πάσχουν από τον λεγόμενο «επιστημονισμό», ο οποίος εφαρμόζει στη μελέτη των ανθρωπίνων πραγμάτων ελλιπή κριτήρια.

Είπε ακόμη πως δεν έχουμε δικαίωμα να αγνοήσουμε αυτές τις προκλήσεις και πως είναι αδύνατο να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς αναφορά στον Θεό και στην ελευθερία του ανθρώπου.

Ακολούθως συνεχάρη τους τους διοργανωτές του συνεδρίου αυτού.

Σημειώνεται πως με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο του Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου, καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, από το Μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονικής Τοπίου, εκδήλωση- παρουσίαση των Βυζαντινών Κήπων της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Στην εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη θα μιλήσουν ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος για την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η Δρ. Τζούλια Τζώρτζη, Αν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Νεάπολις, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών και Υπεύθυνη της Μελέτης των Κήπων της Χάλκης για τη Μελέτη και Υλοποίηση των Κήπων της Χάλκης.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και ο Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Γεώργιος Λεπτός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα