Με τις διευθύνσεις των σχολείων συναντιέται ο Υπ. Παιδείας

Οι εξελίξεις και οι προκλήσεις σε ότι αφορά στις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα ήταν στο επίκεντρο σημερινής δίωρης συνάντησης του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή με τις διευθύνεις των σχολείων προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας, κατά την οποία ο κ. Καδής ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς για τους στόχους και τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και άκουσε εισηγήσεις και παρατηρήσεις από πλευράς των διευθυντών

των σχολείων.

Με βάση την τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας, οι προκλήσεις που υπάρχουν αφορούν την έγκαιρη και επαρκή στελέχωση των σχολείων, την αποτελεσματική καθοδήγηση και τον έλεγχο εφαρμογής των πολιτικών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, την αναπροσαρμογή και καθολική εφαρμογή/καθιέρωση των μεταρρυθμίσεων και τον εξορθολογισμό των πολιτικών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Εξάλλου, πέραν του εκσυγχρονισμού του περιεχομένου της εκπαίδευσης, του εκσυγχρονισμού της δομής του σχολικού προγράμματος, του εκσυγχρονισμού του συστήματος διορισμών και του συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου καθώς και της δημιουργίας πλαισίου επαγγελματικής μάθησης των εκπαιδευτικών προωθούνται σε όλες τις βαθμίδες μεταρρυθμίσεις που αφορούν δράσεις για αλφαβητισμό, την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης των μαθητών, την ειδική εκπαίδευση, τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των σχολικών εφορειών και την αναδόμηση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Επίσης σε ότι αφορά τη δημοτική εκπαίδευση προωθείται αναθεώρηση των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Καδής είπε πως “εισπράττουμε, παίρνουμε ανατροφοδότηση, μπολιάζουμε με αυτή την ανατροφοδότηση τις πολιτικές μας και συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις μας. Θεωρούμε ότι είναι μια δημιουργική διαδικασία μέσα από την οποία μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε”, επεσήμανε.

Χαρακτήρισε τη συνάντηση εξαιρετική, σημειώνοντας πως “είχαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε προς τους διευθυντές το όραμά μας, τις πολιτικές που οι ίδιοι, στο τέλος της ημέρας, καλούνται να εφαρμόσουν στα σχολεία μας, αλλά και να ακούσουμε από τους διευθυντές μας τις εισηγήσεις τους, τους προβληματισμούς τους, ό,τι ήθελαν να μας μεταφέρουν μέσα από ένα δημιουργικό και εποικοδομητικό διάλογο”.

Όπως είπε “αυτές τις συζητήσεις τις έχουμε κάνει σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, με τους διευθυντές όλων των σχολείων της Κύπρου, και πραγματικά διαπιστώνουμε ότι είναι κάτι το οποίο έχουν και οι ίδιοι οι διευθυντές ανάγκη, να έχουν μια άμεση επαφή μαζί μας και να μας μεταφέρουν εισηγήσεις οι οποίες βγαίνουν μέσα από τη σχολική καθημερινότητα”.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, πως “μας δίνεται και η δυνατότητα να ενημερωθούμε από τους διευθυντές για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα σχολεία μας” και συνεχάρη τις διευθύνσεις των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς “για τις πολύ αξιόλογες πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν, οι οποίες τον κάθε εκπαιδευτικό και τον κάθε μαθητή, αλλά και εμάς στο Υπουργείο μας κάνουν περήφανους”.

Μέσα από τη συνεργασία, μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο, θεωρούμε ότι μπορούμε να πάμε μπροστά, ανέφερε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για τη στάση της ΠΟΕΔ έναντι των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Καδής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα γίνουν πιο ώριμες σκέψεις.

“Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι ακούμε, ότι δεν είμαστε δογματικοί, ότι τις πολιτικές μας τις μπολιάζουμε από αυτά που εισπράττουμε από τη βάση, από τους απλούς εκπαιδευτικούς, από τους οργανωμένους εκπαιδευτικούς, από τους γονείς, και εάν όλοι συμπεριφερθούμε με ωριμότητα και εάν όλοι μέσα από τον διάλογο δούμε πώς αυτές οι πολιτικές μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες, είμαι βέβαιος ότι θα φθάσουμε στο αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε”, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας.

Πρόσθεσε πως “δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιος τον οποιονδήποτε να συμμετέχει στην προσπάθεια για μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτό θεωρώ ότι είναι υποχρέωση προς την κοινωνία και προς τα παιδιά μας. Εάν όλοι το αντιληφθούν πιστεύω δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση”.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε πως δεν την θεωρεί και πάρα πολύ χρήσιμη “γιατί όλα τα θέματα συζητούνται επιφανειακά”.

“Μου έκανε φοβερή εντύπωση το γεγονός ότι αναφέρθηκε ο Υπουργός στο ότι άκουσε κάποιους διευθυντές και έκανε συγκεκριμένες αλλαγές. Αυτοί βεβαίως δεν είναι τρόποι για να προωθείς οποιεσδήποτε αλλαγές. Υπάρχουν και διαδικασίες”, ανέφερε ο κ. Φυλακτού.

Επεσήμανε πως αυτή είναι μια συνάντηση που δεν έχει να προσφέρει και τόσα πολλά, για να προσθέσει πως σε καμία περίπτωση η ΠΟΕΔ δεν είναι τροχοπέδη στις όποιες μεταρρυθμίσεις. Απλώς υπάρχει έντονος προβληματισμός για μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι ίδιες αξιολογήσεις που έχει κάνει το Υπουργείο Παιδείας, ανέφερε.

Επεσήμανε πως κάποιοι διευθυντές αναφέρθηκαν στους δείκτες επιτυχίας/δείκτες επάρκειας, για να προσθέσει πως “υπάρχει μονόωρο μάθημα που έχει 300 σελίδες δείκτες και από αυτό διαφαίνεται η όποια δυσκολία υπάρχει στο να εφαρμοστούν αυτά τα πράγματα που σχεδιάζονται”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα