ΟΗΕ- Πολυμερής για κυπριακό το 2016, αν επιτευχτεί πρόοδος

Δύο είναι οι προϋποθέσεις για επίτευξη του στόχου συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, όπως τις καταγράφει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην ετήσια έκθεση του για τις πολιτικές αποστολές του διεθνούς οργανισμού, μεταξύ των οποίων και της αποστολής των καλών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Στην έκθεση που υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση, ο Μπαν Κι-μουν αναφέρει ότι ο στόχος είναι να επιτευχθεί λύση, με την προϋπόθεση ότι η πολιτική βούληση των ηγετών στην Κύπρο

και των αντίστοιχων κοινοτήτων τους θα ξεπεράσει τις σημερινές πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις και ότι θα υπάρχει συνεχιζόμενη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα.

Αν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις το 2016, όπως αναφέρεται, τα Ηνωμένα Έθνη θα κληθούν να φιλοξενήσουν πολυμερή διάσκεψη για την αντιμετώπιση των τελικών εκκρεμών ζητημάτων.

Μέχρι και αυτή την περίοδο, η αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ θα συνεχίσει να διευκολύνει τις συνεδριάσεις των ηγετών, των διαπραγματευτών τους και εμπειρογνωμόνων, καθώς και τις συζητήσεις επί συγκεκριμένων πτυχών.

Με επικεφαλής τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα εμπλακεί, επίσης, σε διάλογο με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, την κοινωνία των πολιτών, καθώς και περιφερειακούς και διεθνείς φορείς για στήριξη της διαδικασίας.

Θα στηρίξει, επίσης, υπό εξέλιξη και νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με στόχο να φθάσουν τα 60 το 2016.

Στόχος είναι όπως το 2016, πραγματοποιηθούν 54 γύροι συνομιλιών, καθώς και 146 συναντήσεις των διαπραγματευτών.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να διαθέσουν για το 2016 δυόμιση εκατομμύρια δολάρια για τις καλές τους υπηρεσίες στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα