Ι.Νικολάου: Οι νέοι να δώσουν προτεραιότητα στη ζωή

Αλκοόλ και οδήγηση δεν συνδυάζονται ποτέ, αναφέρει σε μήνυμά του προς τους νέους ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, προτρέποντάς τους να δώσουν προτεραιότητα στη ζωή.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Νικολάου, αναφέρεται στον συνδυασμό της νυκτερινής διασκέδασης των νέων με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και λέει ότι η ελάχιστη κατανάλωση επιφέρει μείωση της αντίληψης και των αντανακλαστικών, μείωση της αίσθησης του κινδύνου και συνεπώς, αύξηση του κινδύνου εμπλοκής σε κάποιο ατύχημα.

Όλοι συμφωνούμε ότι ποτό και οδήγηση δεν συνδυάζονται, γι’ αυτό αν πάρετε αυτοκίνητο μαζί

σας, πρέπει να έχετε αποφασίσει να μην πιείτε καθόλου, προσθέτει.

Συνεχίζει, λέγοντας ότι εάν παρόλα αυτά τελικά καταναλώσουν αλκοόλ, δεν είναι ασφαλές να οδηγήσουν, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να καλέσουν ταξί ή να ζητήσουν από κάποιο φίλο να τους πάρει ή στην αρχή της βραδιάς να ορίσουν οδηγό ένα άτομο από την παρέα που δεν θα πιεί.

«Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας, όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης» προσθέτει.

Όπως λέει, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι σε κάθε περίπτωση τροχαίου, όπου ο οδηγός βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ, ο κάθε συνεπιβάτης θεωρείται συνυπαίτιος.

«Μην επιτρέπετε στην παρέα σας να οδηγήσει μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Πάρετε τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή συμβουλέψτε τον να επιστρέψει με άλλο τρόπο στο σπίτι του», συμπληρώνει.

Αναφέρει εξάλλου ότι το ποσοστό θανατηφόρων ατυχημάτων στους οδηγούς ηλικίας 15-24 ετών είναι διπλάσιο απ’ ό,τι στους πιο έμπειρους οδηγούς και ο κίνδυνος δεν αφορά μόνον τους ίδιους, καθώς για κάθε νεαρό οδηγό που σκοτώνεται σε σύγκρουση, βρίσκουν τον θάνατο και άλλα 1,3 άτομα κατά μέσο όρο, αναφέρουν έρευνες της ΕΕ.

Παραθέτει εξάλλου πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας Κύπρου, σύμφωνα με τα οποία το ένα τρίτο του συνόλου των θυμάτων σε οδικές συγκρούσεις (33,95%) τα τελευταία χρόνια έχασε τη ζωή του εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ, με το αλκοόλ να αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης θανατηφόρων συγκρούσεων από το 2010 μέχρι και το 2014 στη χώρα μας.

Εξάλλου, λέει ότι με βάση τις έρευνες του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά η τάση για πρώτη μέθη είναι εντονότερη στις ηλικίες 15-22, από τη μέση της εφηβείας έως τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες εκτιμάται ότι ανάμεσα στους νέους 15-24 ετών η συχνότητα κατανάλωσης 6 ή περισσοτέρων αλκοολούχων ποτών σε μια μόνο περίσταση είναι 1 στους 4, ενώ κατά το 2012, από τα άτομα που οδήγησαν αφού προηγουμένως είχαν πιει 3-6 ποτήρια, οι περισσότεροι, ανήκαν στην ηλικιακή κατηγορία, των 25-34 ετών (δηλαδή ένας στους τρεις).

Keywords
Τυχαία Θέματα