Χαιρετισμός ΠτΔ σε συμπόσιο για την ΕΟΚΑ 55-59

Το έπος του 55’-59’ γράφτηκε με την τόλμη, τις θυσίες και το ήθος των παλληκαριών μας, γεγονός που αποτυπώθηκε με τρόπο περίτεχνο στον πεζό, ποιητικό, θεατρικό λόγο αλλά και τις εικαστικές τέχνες, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του, που διάβασε εκ μέρους του ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής σε επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Η αποτύπωση του αγώνα της ΕΟΚΑ

στις τέχνες και τα γράμματα".

Ο Πρόεδρος είπε ότι η τέχνη, σε όλες τις μορφές της, αποδίδει εικόνες και γεγονότα της καθημερινής πραγματικότητας, καθώς επίσης τον ψυχισμό και την ένταση των ανθρώπινων συναισθημάτων.

"Την δεδομένη χρονική στιγμή, η ίδια η ψυχή του αγώνα, σώζεται και μέσα από τα γραφόμενα των ίδιων των παλληκαριών της ΕΟΚΑ, που με το ταλέντο τους αλλά πολύ περισσότερο την αγνότητα του χαρακτήρα τους αποτύπωσαν την ιδιοσυγκρασία, το ήθος και την καθαρή τους συνείδηση με τρόπο που συγκλονίζει και συγκινεί τον κάθε αναγνώστη", συνέχισε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η ποίηση του Παλληκαρίδη, οι νουθεσίες του Αυξεντίου στους συναγωνιστές του, τα γράμματα των ηρώων μας προς τις οικογένειες τους λίγες στιγμές πριν οδηγηθούν στην αγχόνη, οι επιστολές των φυλακισμένων και των πολιτικών κρατουμένων, δημιουργούν μια ανεπανάληπτη ιστορία που διδάσκει τη φιλοπατρία, την ανιδιοτέλεια, τα ηθικά πρότυπα αρετής.

"Όλες αυτές οι αξίες σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων, αντιφάσεων και αμφισβήτησης, αποτελούν φωτεινό φάρο, ειδικά για τη νέα γενιά του τόπου μας. Έχουμε ευθύνη να γνωρίσουμε σε βάθος το παρελθόν και την ιστορία του λαού μας για να δημιουργήσουμε στο παρόν και στο μέλλον μας τις συνθήκες εκείνες που θα διαφυλάττουν την ιστορική μας ταυτότητα, την ασφάλεια, την πρόοδο και την ευημερία", ανέφερε.

Σήμερα, είπε, καλούμαστε να αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, την απαλλαγή από τον κατοχικό στρατό και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού και με ενότητα και σύνεση να πάρουμε τις ορθές αποφάσεις.

Τέλος, συνεχάρη το Ινστιτούτο Πολιτισμού και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών για τη διοργάνωση, η οποία αφενός είναι πράξη τιμής για τους αγωνιστές της ελευθερίας, αφετέρου θα προβάλει άλλη μια σημαντική πτυχή που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ακόμα καλύτερα την πολύπλευρη διάσταση του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα