Σάλος από τη μη καταβολή φόρων από εργοδότες

Καταδικάζει η ΟΕΒ τα περιστατικά στα οποία εργοδότες δεν αποδίδουν στο κράτος τον φόρο που αποκόπτεται από τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι πολλές φορές να διώκονται από τις Αρχές.

Με αφορμή τη σχετική καταγγελία της ΣΕΚ για «ανεύθυνους εργοδότες» οι οποίοι παρανομούν, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, μιλώντας στο SigmaLive

αναφέρει ότι τέτοια περιστατικά είναι πλήρως καταδικαστέα εκεί που λαμβάνουν χώρα.

Όπως επισημαίνει, η υποχρέωση για απόδοση του φόρου, όπου αυτός αποκόπτεται, βαραίνει τον εργοδότη και σωστά ειπώθηκε ότι από αυτόν θα πρέπει να αποδίδεται στο Τμήμα Φορολογίας.

«Ο εργοδότης δεν απαλλάσσεται των ευθυνών του. Τέτοια αδικήματα είναι πολύ σοβαρά κι ενδεχομένως να επισείουν βαρύτατες ποινές», σημειώνει.

Ο κ. Αντωνίου συστήνει σε εργαζόμενους που έχουν πέσει θύματα μιας τέτοιας πρακτικής, να καταγγέλλουν το συμβάν στις αρμόδιες αρχές, ακόμα και μέσω ανώνυμης καταγγελίας, η οποία είναι αρκετή για να κινητοποιήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς.

«Ωστόσο, είναι κρίμα να δημιουργούμε λανθασμένη εικόνα, καθώς οι εργοδότες που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, δεν ξεπερνούν το 10% του συνόλου κι αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στιγματίσει μια παραγωγική τάξη, η οποία μαζί με τους εργαζόμενους παλεύει να επιβιώσει μέσα από τις δυσκολίες της εποχής», τονίζει.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δυνατότητα της ΟΕΒ να αντιμετωπίζει εσωτερικά τέτοια πρόβλημα, ο κ. Αντωνίου δήλωσε ότι όταν περνά εις γνώση της Ομοσπονδίας κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό, τότε υπάρχουν οι μηχανισμοί έτσι ώστε να κινηθούν τα νήματα και αυτό να αντιμετωπιστεί.

«Αυτό που πρέπει όμως να τονίσουμε, είναι ότι ελλείψει γνώσης του νόμου και τεχνογνωσίας, πολλοί εργοδότες προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες άθελά τους. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις αντιμετωπίζονται αμέσως, αλλά υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό που γίνεται εσκεμμένα», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα