Κίνα:Aστροναύτες ένα βήμα πριν κατασκευή διαστημικού σταθμού

Οι δύο Κινέζοι αστροναύτες που βρίσκονταν στο διαστημικό σκάφος Shenzhou-11 προσέγγισαν σήμερα και εισήλθαν στο διαστημικό εργαστήριο Tiangong-2, φέρνοντας την Κίνα ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό της για την κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού.

Ο βετεράνος Ρώσος κοσμοναύτης Σεργκέι Κρικαλιόφ, εκ μέρους όλων των κοσμοναυτών στο Roscosmos State Corporation, απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στους Κινέζους αστροναύτες.

«Πιστεύω ότι οι Ρώσοι και οι Κινέζοι αστροναύτες… στο μέλλον θα πετάξουν μαζί στο διάστημα. Το Roscosmos θα κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει αυτόν τον στόχο. Εύχομαι στους

Κινέζους αστροναύτες μια επιτυχημένη πτήση σε αυτή την αποστολή, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουμε αργότερα να συναντηθούμε στο διάστημα και στη γη», ανέφερε η επιστολή.

«Οι Κινέζοι αστροναύτες θα περάσουν 30 ημέρες σε τροχιά γύρω από τη γη και αυτό είναι μια σημαντική δοκιμασία. Πιστεύουμε ότι η εξαιρετική εκπαίδευση και οι θεωρητικές γνώσεις ακριβείας θα βοηθήσουν τους Κινέζους αστροναύτες να αντιμετωπίσουν κάθε είδους δοκιμασία», δήλωσε ο Κρικαλιόφ.

Ως βετεράνος κοσμοναύτης με έξι πτήσεις στο διάστημα και κάποτε κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ για την παραμονή του επί 803 ημέρες, 9 ώρες και 39 λεπτά στο διάστημα, ο Κρικαλιόφ ανέφερε στην επιστολή του ότι θέλει να μοιραστεί τις εμπειρίες του στο διάστημα με τους Κινέζους συναδέλφους του.

Σύμφωνα με τον Κρικαλιόφ, οι αστροναύτες βιώνουν ένα μοναδικό συναίσθημα στο διάστημα. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες προσαρμογής στο διάστημα, όπως το να μάθουν να ζουν σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και έναν κλειστό χώρο. Για να προσαρμοστούν σε αυτό το περιβάλλον, είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσουν περισσότερες αποστολές στο διάστημα. Κάθε αποστολή ενισχύει την αυτοπεποίθηση των αστροναυτών.

«Παράλληλα μειώνεται σταδιακά η αίσθηση δυσφορίας, καθώς κάθε αστροναύτης έχει προετοιμάσει την αποστολή του πολύ προσεκτικά και σοβαρά, δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα».

Εκτός από την αίσθηση του ότι βρίσκονται στο διάστημα, οι αστροναύτες νιώθουν και μεγάλη ευθύνη. «Αυτό οφείλεται στο ότι οι αστροναύτες βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή μιας τεράστιας, επανδρωμένης διαστημικής αποστολής, στην οποία είναι αφοσιωμένη ολόκληρη η διαστημική υπηρεσία της χώρας τους», δήλωσε.

Στον διαστημικό σταθμό, οι αστροναύτες πρέπει να εκτελούν κάθε μέρα διαφορετικές εργασίες. Επιπρόσθετα, πρέπει να γυμνάζονται σε τακτική βάση προκειμένου να είναι σε καλή φυσική κατάσταση, δήλωσε ο Κρικαλίοφ. Για τους αστροναύτες, αυτή η εναλλαγή εργασιών είναι ένας τρόπος χαλάρωσης, δήλωσε. «Θα ήμουν πολύ χαρούμενος εάν η εμπειρία μου θα μπορούσε να βοηθήσει τους Κινέζους αστροναύτες σε αυτή την αποστολή», ανέφερε στην επιστολή του ο βετεράνος Ρώσος κοσμοναύτης.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα