Ν. Νουρής: Δύο εισηγήσεις εκτροχιάζουν την τοπική αυτοδιοίκηση

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος μίλησε για τις αλλαγές που προωθούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αρχικά ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης φτάνει στο τέλος της. «Ποτέ άλλοτε δεν είμασταν τόσο κοντά με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να φτάσουμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση».

Συμπλήρωσε ότι την τελευταία βδομάδα έχουν εισαχθεί στο νομοσχέδιο συγκεκριμένες εισηγήσεις που διαμορφώθηκαν κατά πλειοψηφία από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. «Δύο από

αυτές συνιστούν εκτροπή από όσα συζητούσαμε μέχρι τώρα».

Εξήγησε ότι για να είναι βιώσιμη η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αντέξει 14 νέες οντότητες. «Μέσα από διάλογο με την Ένωση Δήμων φτάσαμε τις 17, μειώνοντας τα καθαρά έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης». Διευκρίνισε ότι η περαιτέρω αύξηση θα δημιουργήσει σοβαρότατη έκτροπη που θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα.

Εξήγησε ότι με την εισήγηση έχουν προστεθεί δήμοι στην επαρχία Λευκωσίας, Πάφου και Λάρνακας. «Δεν είναι τυχαία που έγιναν οι συνενώσεις. Υπήρχαν κριτήρια οικονομικής φύσεως, εμπορικής δραστηριοποίησης, κοινωνικών διασυνδέσεων μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων».

Παράλληλα, είπε ότι ελπίζει να γίνουν δεύτερες σκέψεις, ενώ το Υπουργείο βρίσκεται στη διάθεση της Βουλής. «Μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο και πρέπει να τελειώνομε με αυτές τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες το συντομότερο δυνατόν για να μην παρεισφρήσουν τα κομματικά συμφέροντα στη μέση».

Επεσήμανε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα αν παρέλθει ο Ιανουάριος και δεν υπάρξει κατάληξη στην επιτροπή Εσωτερικών. Συμπλήρωσε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της αδειοδότησης στη Δημοκρατία, ενώ τέθηκε ως εισήγηση τα επαρχιακά συμβούλια να έχουν μόνο τις πολεοδομικές άδειες, αφήνοντας τις οικοδομικές άδειες στους δήμους. «Αυτό θα τορπιλίσει την προσπάθεια και δεν θα είναι προς όφελος των πολιτών».

Τέλος ανέφερε ότι  με την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών διπλασιάζονται τα έσοδα των δήμων και των νέων οντοτήτων, ενώ υπάρχει και πλήρης διοικητική αυτονομία. «Όλα αυτά ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της μεταρρύθμισης».

Διαβάστε ακόμη: 

Νουρής: Θέλουμε Δήμους και Κοινότητες που να είναι βιώσιμοι σε βάθος χρόνου

Νουρής για επεισόδια Πουρνάρα - Δυνατότητες Κύπρου &ευθύνες Τουρκίας (BINTΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα