Νεες προοπτικές στην ΑΟΖ Κυπρου - Συνάντηση ΠτΔ με CEO ENI

Στον απόηχο της ανακάλυψης του τεράστιου κοιτάσματος στην Αίγυπτο, που αλλάζει τα ενεργειακά δεδομένα στην περιοχή, ολιγόωρη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει σήμερα ο επικεφαλής του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλζι.

Στις 10:30, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα δεχθεί στο Προεδρικό

Μέγαρο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΝΙ, παρουσία και του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές, που ανακύπτουν από τα νέα δεδομένα.

Τα σχέδια της ΕΝΙ για την Κύπρο, τα επόμενα βήματα, τα χρονοδιαγράμματα και η νέα γεωλογική εικόνα της περιοχής αναμένεται να απασχολήσουν τη συνάντηση. Δεν αποκλείεται να συζητηθούν και θέματα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου με την Αίγυπτο, αφού το κοίτασμα Ζohr συνορεύει με την κυπριακή ΑΟΖ.

Η επίσκεψη σχετίζεται και με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να παρατείνει το συμβόλαιο με την ΕΝΙ για έρευνες στα τεμάχια των οποίων έχει τα δικαιώματα. Η ΕΝΙ αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το γειτονικό τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ , το οποίο έχει εγκαταλειφθεί από την ΤΟΤΑL.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το «Σίγμα», ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENI μετά τη συνάντηση θα προβεί σε δηλώσεις, προκειμένου ν’ ανοίξει τα χαρτιά του και να δώσει στη δημοσιότητα επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και ενισχύεται.

Λακκοτρύπης: Αναμένεται δυναμική παρουσία της ΕΝΙ στην περιοχή

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, με στόχο την ενημέρωση του Προέδρου της δημοκρατίας για την ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και τις προεκτάσεις της τόσο όσον αφορά την Κύπρο, όσο και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΝΙ, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, επιθυμεί, επίσης να ευχαριστήσει την Κύπρο για τη διευκόλυνση, που της έκανε για το ερευνητικό της πρόγραμμα και αναμένεται να επανατονίσει τη δέσμευσή της στη χώρα. Οι ιταλικές εταιρείες, δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης έχουν επενδύσει πολύ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναμένω, είπε, ότι θα δούμε πιο δυναμικά την ΕΝΙ στην περιοχή.

CEO ENI: Οι ποσότητες ΦΑ στην Αίγυπτο μπορεί να αυξηθούν

Στο μεταξύ, κατά την ενημέρωση επιτροπών του ιταλικού κοινοβουλίου, ο κ. Ντεσκάλτζι χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις για παραγωγή 850 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το υπεργιγαντιαίο ενεργειακό κοίτασμα Ζohr, που ανακάλυψε η ΕΝΙ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, ως «συντηρητικές».

«Οι εκτιμήσεις είναι συντηρητικές και μπορεί να αυξηθούν, αφού έχουμε βρει ένα άλλο κοίτασμα πιο κάτω», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι ο επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να επιβεβαιώσει αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ιταλικού κολοσσού ενημέρωσε επίσης ότι η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή από το αιγυπτιακό κοίτασμα στο μέγιστο της ανάπτυξής του κυμαίνεται μεταξύ 70 και 80 κυβικών μέτρων την ημέρα και 30-35 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο, ποσότητα την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική.

Η Αίγυπτος, είπε, χρησιμοποιεί για εγχώρια κατανάλωση 46 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει περιθώριο για εξαγωγές. Ωστόσο κάτι τέτοιο, ανέφερε, είναι θέμα, που πρέπει να αποφασίσει η ίδια η αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα