Mήνυμα Σουλτς σε Αναστασιάδη-Ακιντζί

Η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αστέρι αυγής για την Ευρώπη
Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η Ένωση σήμερα, και καλείται να προβεί σε κοινές ριζοσπαστικές λύσεις των προβλημάτων, τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Sigmalive

Η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει το αστέρι της αυγής για την Ευρώπη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στις πιθανότητες εξεύρεσης μιας λύσης στο κυπριακό

πρόβλημα.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξής του στο SigmaLive, για το μήνυμα που θέλει να στείλει για τον εν εξελίξει διάλογο στο Κυπριακό, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι το μήνυμά του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί είναι να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ και το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει αυτήν τη στιγμή. Ανέφερε, επίσης, ότι βρίσκεται σε συχνή επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις.

«Eίμαι απόλυτα πεπεισμένος, ότι αν αυτοί οι δύο άντρες, οι σύμβουλοί τους και οι πληθυσμοί που εκπροσωπούν, τους υποστηρίξουν και τελικά έχουμε μια συμφωνία στην Κύπρο, αυτό θα δείξει σε όλους μας εδώ στην Ευρώπη ότι, ακόμα και σε περιόδους μεγάλων κρίσεων, η Ευρώπη έχει στιγμές που με καλή θέληση μπορεί να πετύχει την ειρήνη και τη σταθερότητα», είπε χαρακτηριστικά.
«Η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημάδι ελπίδας για τη χώρα, αλλά και ένα αστέρι της αυγής για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Άδικες οι επικρίσεις για μεταναστευτικό
Προχώρησε, παράλληλα, στην παραδοχή ότι η ΕΕ βρίσκεται ενώπιον της δυσκολότερης κατάστασης των τελευταίων δεκαετιών, ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά από προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ένωση, μεταξύ των οποίων το μεταναστευτικό, η οικονομική κρίση και το επερχόμενο δημοψήφισμα για παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Βρισκόμαστε σε μια σημαντική στιγμή για την Ένωση. Έχουμε το State of the Union, το οποίο αποτελεί έναν απολογισμό για τα έργα και τις ημέρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον τελευταίο χρόνο. Το ερώτημα είναι κατά πόσον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ικανοποιημένο με τις επιδόσεις της Επιτροπής. Βρισκόμαστε ενώπιον σημαντικών προκλήσεων, παρ’ ολίγο να είχαμε Grexit, έχουμε το μεταναστευτικό, αλλά και ένα επερχόμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία…

Είμαστε ίσως στη δυσκολότερη θέση που βρεθήκαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Όσον αφορά την Ελλάδα, αντιμετωπίσαμε προσωρινά το πρόβλημα, όμως χωρίς ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται. Χρειάζονται επενδύσεις. Αν συγκρίνουμε τον ρόλο της Κομισιόν το 2014 και αυτόν του 2015, μπορούμε να βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα. Ήμασταν αντίπαλοι με τον κύριο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όμως, μετά τις εκλογές, συμφωνήσαμε ότι ένας από τους στόχους μας θα ήταν να βελτιώσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο οργάνων. Δηλαδή το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής δραστηριότητας. Κοιτάξτε τη συζήτηση που αφορά την Ελλάδα.

Ένας από τους κύριους παίκτες ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι καταφέραμε να φέρουμε πίσω την Επιτροπή, στην καρδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής. Οπότε αυτό απαντά το πρώτο μέρος της ερώτησής σας. Λανθασμένα κάποιες κυβερνήσεις κατηγορούν ή προσβάλλουν ή επιτίθενται κατά της Επιτροπής, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις δικές τους αδυναμίες. Η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότειναν συγκεκριμένα πράγματα για το μεταναστευτικό πριν από αρκετό καιρό. Ένα συγκεκριμένο μοντέλο διαχείρισης και διανομής των προσφύγων. Αυτοί που δεν αποφάσιζαν ή δεν συμφωνούσαν ήταν οι εθνικές κυβερνήσεις. Το να κατηγορείς την Επιτροπή και την ΕΕ, επειδή οι εθνικές κυβερνήσεις αποδεικνύονται ανεπαρκείς στο να χειριστούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα, είναι από κάθε άποψη άδικο.

Εμπλοκή του ΕΚ στο ελληνικό ζήτημα
Αναφερθήκατε στην Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει το αίτημα του κυρίου Τσίπρα για περισσότερη εμπλοκή του Κοινοβουλίου στην εποπτεία του προγράμματος στήριξης της χώρας;
Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα ήταν, στην ουσία, η αντανάκλαση των όσων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη είχε αποφασίσει. Ήδη αρκετά άρθρα αναφέρονται στο γεγονός ότι βλέπουν περισσότερη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Κοινοβούλιο ζήτησε ακριβώς όσα καταγράφει ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του. Και εγώ θα προχωρήσω με αυτές τις προτάσεις. Ήδη τις έχω συζητήσει με τους Προέδρους των πολιτικών ομάδων και θα τις συζητήσουμε περαιτέρω, ώστε η Επιτροπή πλέον να είναι πιο δημοκρατική ως προς την εμπλοκή της στους ούτω καλούμενους θεσμούς για το ελληνικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα
Μεταναστευτική κρίση. Άλλη μια τεράστια πρόκληση για την Ένωση. Άκουσα τις δηλώσεις σας τις τελευταίες μέρες και διαπίστωσα πως αυτές ήταν ευθυγραμμισμένες με τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους ηγέτες των οποίων οι δηλώσεις είναι εκτός αυτών των αξιών;

Αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ακριβώς αυτό που θα συμβεί, εάν οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ, και πως μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα πράγματα σε εθνικό επίπεδο. Αυτοί οι εθνικιστές, οι οποίοι πολλές φορές βάζουν τις χώρες να διαπληκτίζονται μεταξύ τους, καταστρέφοντας το πνεύμα συνεργασίας αν κερδίσουν, τότε θα δημιουργήσουν μια κρίση ανάλογη με αυτήν που αντιμετωπίζουμε σήμερα με το μεταναστευτικό. Γι' αυτό και επιμένω στην ιδέα ότι κανένα εθνικό συμφέρον και καμιά εθνικιστική προσέγγιση δεν μπορεί να δώσει την απάντηση σε αυτήν την παγκόσμια πρόκληση. Ο ΓΓ του ΟΗΕ σωστά ανέφερε, πριν από μερικές μέρες, ότι το μεταναστευτικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα.

Δεν είναι μόνον ευρωπαϊκό, της Μέσης Ανατολής ή της Μεσογείου. Όταν έχεις παγκόσμια προβλήματα, δεν μπορείς να δίνεις εθνικές λύσεις. Και γι’ αυτό η ΕΕ καλείται να δώσει μια κοινή λύση. Την περασμένη βδομάδα, συνάντησα τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας. Διαφωνώ απόλυτα με τις μεθόδους της κυβέρνησης της Ουγγαρίας. Του είπα ότι αν διανέμουμε για παράδειγμα 500 χιλιάδες πρόσφυγες, μεταξύ 507 εκατομμυρίων πολιτών που ζουν σε όλη την επικράτεια της ΕΕ, τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αν μαζέψεις όμως 500 χιλιάδες ανθρώπους σε μόνο μερικές χώρες, τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε κάποιες παραμέτρους για τον τρόπο διανομής. Αυτές είναι ο αριθμός των κατοίκων σε σύγκριση με το ΑΕΠ της κάθε χώρας, καθώς επίσης και τον αριθμό των προσφύγων που ήδη φιλοξενεί η καθεμιά. Με αυτόν τον τρόπο η Ουγγαρία, για παράδειγμα, θα πάρει μια τεράστια ανάσα. Συνεπώς, αντί να επιστρατεύουμε συναισθήματα ή ιδεολογικά επιχειρήματα, είναι καλύτερα να βρούμε πιο πραγματικές λύσεις.

Ριζική αντιμετώπιση
Η ΕΕ θα καταλήξει σε μια λύση η οποία θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα από τη ρίζα του, ή μια λύση διαχείρισης της υφιστάμενης κατάστασης;
Xρειαζόμαστε και τα δύο. Διαχείριση αυτής της δραματικής κατάστασης κατ' αρχήν. Όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά για να αποφύγουμε τυχόν συγκρούσεις μεταξύ των προσφύγων και των Ευρωπαίων πολιτών. Γι’ αυτό και προανέφερα αυτόν τον φόβο. Αν τους συγκεντρώσεις μόνο σε μερικές χώρες, τότε θα δημιουργήσεις προβλήματα και στο τέλος οι πρόσφυγες θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα. Γι' αυτό θα πρέπει να τους διανέμουμε σε όλα τα κράτη-μέλη. Πρέπει όμως να καταπολεμήσουμε την κατάσταση και στη Μέση Ανατολή. Χρειάζεται μια ισχυρή συζήτηση για τη Συρία και το Ιράκ, το πώς αντιμετωπίζουμε αυτούς τους τρομοκράτες, τις φατρίες που τρομοκρατούν τον κόσμο και τον αναγκάζουν να στραφεί προς εμάς για να σωθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα