Στα άκρα η σύγκρουση για τα απορρίμματα

Δημόσια πλέον η αντιπαράθεση Χάσικου-Οδυσσέα, μετά το χθεσινό δημοσίευμα της «Σ»
Ο Υπ. Εσωτερικών είπε πως η σύμβαση για την ΟΕΔΑ Κόσιης είναι νόμιμη και εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Παράνομη η συμφωνία «με κερδισμένο μόνο τον εργολάβο», απάντησε ο Γ. Ελεγκτής

Εντείνεται και γίνεται δημόσια πλέον η σύγκρουση μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για το θέμα της επέκτασης της δημόσιας σύμβασης με τον Ανάδοχο της Μονάδας Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμάτων (ΟΕΔΑ) των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου

(περιοχή Κόσιης), μετά και το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Σημερινής». Το δημοσίευμά μας αναδείκνυε το δαιδαλώδες παρασκήνιο, σε σχέση με τη νομιμότητα της δρομολογούμενης υπογραφής νέας σύμβασης για την ΟΕΔΑ Κόσιης και τις προειδοποιητικές επιστολές του Γενικού Ελεγκτή προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Η εφημερίδα μας αποκάλυψε χθες το περιεχόμενο δύο επιστολών του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ημ. 23 Ιουλίου 2015 και ημ. 8 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις οποίες ο Σωκράτης Χάσικος αγνόησε τόσο συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή όσο και νομική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφραζε έντονες επιφυλάξεις για τη νομιμότητα της χρονικής επέκτασης γι' άλλα επτά χρόνια που ζητά ο Ανάδοχος της ΟΕΔΑ Κόσιης, ως αντάλλαγμα για μείωση της τιμής μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, και τόνιζε τους κινδύνους που υπάρχουν για ενδεχόμενη επιβολή ευρωπαϊκών προστίμων εκατομμυρίων ευρώ εναντίον της Δημοκρατίας. Σημειώνεται πως ο Ανάδοχος της ΟΕΔΑ Κόσιης είναι εταιρεία συμφερόντων ομίλου-κολοσσού στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα, της γνωστής οικογένειας Μπόμπολα.

Δριμεία επίθεση κατά Ελεγκτή
Η χθεσινή δημοσίευση από τη «Σ» των επιστολών του Γενικού Ελεγκτή, οι οποίες προχθές είχαν κοινοποιηθεί στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Γεν. Ελεγκτή. Για τη νέα συμφωνία στην οποία προχώρησε με τον Ανάδοχο του ΟΕΔΑ Κόσιης, κατόπιν εξουσιοδότησης από το Υπουργικό, ο κ. Χάσικος είπε ότι αυτή προνοεί «καταβολή από τους φορολογούμενους ποσού 39 ευρώ ανά τόνο για τα σκύβαλά του, αντί 75 ευρώ που ήταν η αρχική σύμβαση». Πρόσθεσε πως «για εμάς όμως πρώτιστο μέλημα ήταν πώς να μειωθεί το ποσό που πλήρωνε ο φορολογούμενος».

«Δεν μπορεί να μας αποτρέψει...»
«Ποιος κυβερνά στο τέλος της ημέρας;» διερωτήθηκε ο Υπουργός. «Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος και το διορισμένο από αυτόν Υπουργικό, ή ο Γενικός Ελεγκτής; Δηλαδή εμείς δεν μπορούμε να αποφασίζουμε; Ας έρθει να κάνει τον έλεγχό του πάνω στην πράξη εκ των υστέρων. Δεν μπορεί να μας αποτρέψει», είπε, για να προσθέσει: «Φοβούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι να πάρουν αποφάσεις, γιατί επικρέμαται συνεχώς ο μπαμπούλας του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος θέλει να συμπεριφέρεται και σαν εκτελεστική εξουσία, και σαν Νομική Υπηρεσία, και σαν Γενικός Ελεγκτής».

«Νόμιμη η επέκταση της σύμβασης»
Ερωτηθείς, αν η επέκταση της δημόσιας σύμβασης με τον εργολάβο είναι νόμιμη, ο κ. Χάσικος απάντησε θετικά, λέγοντας πως η απόφαση συνάδει με την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. «Σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του εργολάβου», ανέφερε. Ο Υπουργός επισήμανε πως ο Γενικός Ελεγκτής εισηγείται όπως η απόφαση του Υπουργικού παραπεμφθεί σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να κριθεί, τη στιγμή που υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία του 2014/24, που νομιμοποιεί 100% την απόφαση της Κυβέρνησης. «Ναι στον έλεγχο, όχι στην υπερβολή, όχι στην ανθρωποφαγία», κατέληξε ο Σωκράτης Χάσικος.
Στο μεταξύ, ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε χθες προηγούμενη απόφασή του με την οποία, «για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, ρυθμίζει με απόλυτα νόμιμο τρόπο τη μείωση των τελών για τα σκύβαλα και απορρίμματα, από 75 ευρώ σε 39 ευρώ τον τόνο, και για τον σκοπό αυτόν τροποποιήθηκε πρόσφατα το συμβόλαιο του υφιστάμενου εργολάβου».

Ελεγκτής: «Μόνος κερδισμένος ο εργολάβος»
Άμεση ήταν η απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία δήλωσε πως η ίδια, βάσει του νενομισμένου ρόλου της, θεώρησε υποχρέωσή της να εκφράσει στον Υπουργό τις ανησυχίες της και να υποβάλει τις εισηγήσεις «για το πώς θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους να κληθεί ο Κύπριος φορολογούμενος να πληρώσει πρόστιμο». Σε ανακοίνωση, αναφέρει πως μόνος κερδισμένος από τη συμφωνία είναι ο εργολάβος, «ο οποίος από μία τιμή που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να μειωθεί, αποδέχεται μείωση της τάξης των 20 εκ. ευρώ συνολικά για τα πέντε χρόνια που κανονικά απομένουν μέχρι τη λήξη της σύμβασής του, με αντάλλαγμα να εισπράξει ποσό 70 εκ. ευρώ τα επόμενα 12 χρόνια, χωρίς ανοικτό διαγωνισμό και διαφανείς διαδικασίες».

Προσθέτει ότι «ο εργολάβος θα πληρώνεται τα επόμενα 12 χρόνια προς €40/τόνο αποβλήτων, ενώ στην αντίστοιχη μονάδα της Λεμεσού, μέσα από ανοικτές διαδικασίες, η τιμή του χαμηλότερου προσφοροδότη ήταν €19/τόνο, και του ίδιου του εργολάβου που διαχειρίζεται τη Μονάδα της Κόσιης ήταν €35/τόνο και κάθε €10/τόνο μεταφράζονται σε ένα ποσό της τάξης των €18 εκ. για τα δώδεκα χρόνια που ακολουθούν». Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι είναι κρίμα που Υπουργός της Κυβέρνησης φαίνεται να αγνοεί τέτοια θέματα, που άπτονται της δημοκρατικής λειτουργίας και ελέγχου του κάθε σύγχρονου κράτους.

Σε σχέση με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/24/ την οποία επικαλέστηκε ο Υπουργός Εσωτερικών ότι νομιμοποιεί την επταετή επέκταση της σύμβασης, η Ελεγκτική Υπηρεσία σχολίασε πως είναι η ίδια Οδηγία που επικαλέστηκε και ο Γενικός Εισαγγελέας, «για να εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις του ως προς τη νομιμότητα της σκοπούμενης χρονικής επέκτασης». Τέλος, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει πως δεν θα σχολιάσει τα όσα άλλα αναφέρει ο Υπουργός περί ανθρωποφαγίας ή τρομοκρατίας, αφού είναι αόριστα και ατεκμηρίωτα».

Keywords
Τυχαία Θέματα