Η Βουλή ενέκρινε μειώσεις στα αποχετευτικά Λευκωσίας & Πάφου

Μειώσεις στα αποχετευτικά τέλη της τάξεως του 27% στη Λευκωσία και του 11% στην Πάφο, ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής μετά από την εκ νέου πρόταση νόμου που κατατέθηκε μετά την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι μειώσεις θα επιβληθούν επί του συνόλου των εισπράξεων.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στη διαδικασία καθορισμού των όρων εντολής μελέτης για επανακαθορισμό της μεθοδολογίας του υπολογισμού των αποχετευτικών τελών, ώστε να ισχύει από το 2018.

Αποφυγή στημένων αγώνων

Επιπλέον,

εγκρίθηκε η νέα νομοθεσία που αφορά στην αποφυγή της ρύθμισης για το ενδεχόμενο χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων.

Σκοπός είναι η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα βασίζεται πάνω σε διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές και θα περιλαμβάνει νομοθετικά μέτρα και διαδικασίες για αποτροπή και πάταξη του ενδεχομένου των προσυνεννοημένων αγώνων, αποτρεπτικές ποινές για όλα τα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) που κινούνται στον χώρο του αθλητισμού και την εγκαθίδρυση της ανεξάρτητης επιτροπής για τον αποτελεσματικό μηχανισμό διερεύνησης τέτοιων περιπτώσεων.

Πόθεν έσχες

Τέλος, η Ολομέλεια, με 32 ψήφους υπέρ και 6 κατά, ενέκρινε το νομοσχέδιο για το «πόθεν έσχες» όπως διαμορφώθηκε από την Επιτροπή Νομικών.

Βάσει του νομοσχεδίου, 79 κατηγορίες αξιωματούχων και Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων θα υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες, εκ των οποίων οι 17 κατηγορίες αφορούν σε αξιωματούχους των οποίων η δήλωση θα δημοσιοποιείται.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων οι οποίοι δεν είναι μέλη της Βουλής, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Διευθυντές του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, του γραφείου του Προέδρου της Βουλής, Δημάρχους μη κατεχόμενων Δήμων, Διοικητή και Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Γενικό και Βοηθό Γενικό Ελεγκτή.

Επιπλέον, προβλέπει την εξαίρεση των μελών των σχολικών εφορειών.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο αναμένεται, όπως συμφωνήθηκε στην Επιτροπή Νομικών, όπως συζητηθούν εκ νέου θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα