Οι θέσεις των υποψηφίων Προέδρων για το Κυπριακό

Σε επίκαιρη εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με τους εκπροσώπους τους

Τις θέσεις των υποψηφίων στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές για την προτεινόμενη λύση στο Κυπριακό, παρουσίασαν και ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι των επιτελείων τους, κατά τη διάρκεια εξαιρετικά επίκαιρης εκδήλωσης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Με συντονιστή της εκδήλωσης τον δημοσιογράφο Σάββα Ιακωβίδη, οι Αννίτα Δημητρίου (Επιτελείο Ν. Αναστασιάδη), Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου

(Επιτελείο Ν. Παπαδόπουλου), Τουμάζος Τσελεπής (Επιτελείο Σ. Μαλά), Κωνσταντίνος Ζένιος (Επιτελείο Γ. Λιλλήκα) και Γεάδης Γεάδη (Επιτελείο Χ. Χρίστου), εξέθεσαν διεξοδικά τις προτάσεις των πέντε υποψηφίων για το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπροστά σε πολυπληθές κοινό, στο αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

«Η προτεινόμενη λύση βασισμένη στην Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), που προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είναι η πλέον ενδεδειγμένη», ανάφερε η εκπρόσωπος του, Αννίτα Δημητρίου, τονίζοντας ότι ουσιαστικά πρέπει να αποφασίσουμε κατά πόσο θέλουμε ή όχι λύση και έθεσε τον προβληματισμό αν έχουμε την πολυτέλεια να συζητείται το Κυπριακό ακόμα τόσα χρόνια. Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στον ρόλο της Τουρκίας και στη ζημιά που κάνει και που μπορεί να κάνει και στο μέλλον στην ΚΔ η Άγκυρα με την πολιτική της. Μίλησε για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και τις ευρύτερες γεωπολιτικές συνθήκες και ανακατατάξεις, και υποστήριξε πως η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Ο εκπρόσωπος του Σταύρου Μαλά, Τουμάζος Τσελεπής, επιχείρησε ιστορική αναδρομή του όρου ΔΔΟ, τονίζοντας πως οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή στη διαδικασία για επίλυση του προβλήματος. «Eξ ορισμού η ΔΔΟ έχει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο», υποστήριξε ο κ. Τσελεπής, υπογραμμίζοντας πως «Δικοινοτική» σημαίνει αποτελεσματική συμμετοχή των δυο μερών. Ανέλυσε το πώς βλέπει την Ομοσπονδία ο υποψήφιος Πρόεδρος της παράταξης του, θύμισε τις συγκλήσεις Χριστόφια και Ταλάτ, ενώ συμφώνησε με τη θέση της προλαλήσασας, σύμφωνα με την οποία η διεθνής κοινή γνώμη ακούει την άποψη του ΓΓ του ΟΗΕ, και στη συγκεκριμένη περίοδο, αυτή του κ. Γκουτέρες.

«Ο ΟΗΕ οφείλει να είναι αμερόληπτος και ουδέτερος όσον αφορά στο Κυπριακό αλλά δεν είναι», υπέδειξε η Άννα Κουκίδου Προκοπίου, εκπροσωπώντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Μίλησε για τη χειρότερη έκθεση που παρουσίασε ποτέ ΓΓ του ΟΗΕ (Γκουτέρες), λέγοντας πως, όπως διαφαίνεται, αυτή η έκθεση ενθαρρύνει τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. «Πουθενά δεν αναφέρονται οι λέξεις εισβολή και κατοχή», επισήμανε, ενώ τόνισε πως πρωταρχικό μέλημα ενός σοβαρού κράτους είναι να παρέχει στους πολίτες του ασφάλεια: «Η Λύση πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια του κράτους, την ασφάλεια των πολιτών». Εξέφρασε επίσης την άποψη πως πρώτα πρέπει να επέλθει συμφωνία επί των Αρχών και ύστερα να ελεγχθούν οι λεπτομέρειες, κάτι που δε συμβαίνει στη παρούσα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Κωνσταντίνος Ζένιος, εκπροσωπώντας τον Γιώργο Λιλλήκα, αναφέρθηκε στα όσα είπαν οι προηγούμενοι, τονίζοντας πως ακούστηκαν αρκετές αναδρομές και επικρίσεις. Μίλησε για διαφαινόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό, υπέδειξε πως η Τουρκία προωθεί το στρατηγικό στόχο της, που είναι ένα μη λειτουργικό κράτος στην Κύπρο, με διχοτόμηση και δύο κράτη. Μίλησε επίσης για ακραίες Τουρκικές θέσεις, ζήτησε να υπάρξει συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για το εθνικό ζήτημα, ενώ επισήμανε πως το Κυπριακό πρέπει να καταστεί ένα πραγματικά Ευρωπαϊκό ζήτημα. «Να ανασταλεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας όσο καιρό τηρεί αυτή τη στάση στο Κυπριακό», ζήτησε ο κ. Ζένιος, συμφωνώντας και αυτός, πως το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής, ενώ λύση βασισμένη στη ΔΔΟ δεν οδηγεί σε κανονικά κράτη.

Την πλήρη αντίθεση στη σκέψη για ΔΔΟ και κάθε είδος Ομοσπονδίας ανέφερε ο Γεάδης Γεάδη, εκπροσωπώντας τον Χρίστο Χρίστου. «Επιδιώκουμε το ενιαίο κράτος», τόνισε ο κ. Γεάδης, ενώ επισήμανε ότι «το Κυπριακό δεν είναι διακοινοτικό πρόβλημα. Πρόκειται για πρόβλημα εισβολής και κατοχής», προσθέτοντας πως «σήμερα δεν πάμε για λύση, αλλά για συμβιβασμό». Ο κ. Γεάδης κάλεσε την πολιτική ηγεσία να σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία, και το «ΟΧΙ» του κυπριακού λαού το 2004. Μίλησε για την ανάγκη σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας, ενώ υπογράμμισε πως «Χρειάζεται υψηλή στρατηγική η οποία να στηρίζεται σε πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους για την επίλυση του Κυπριακού».

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών αρχηγών είχαν, τέλος, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με το κοινό που παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα