Μογκερίνι: Ρυθμιστές εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ οι δημάρχοι

350 ηγέτες τοπικής αυτοδιοίκησης συμμετέχουν στις εργασίες της 114ης Συνόδου Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών στις Βρυξέλλες.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Federica Mogherini, τους χαρακτήρισε ως σημαντικούς ρυθμιστές της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Ιταλίδα Επίτροπος, προσφώνησε τους εκπροσώπους της Τοπικής αυτοδιοίκησης αποκαλώντας τους ‘βασικούς παίκτες

της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής’

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η κ Mogherini επικεντρώθηκε στην ομιλία της σε καίρια επίκαιρα θέματα όπως η εν εξελίξει αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΓΠ), η μεταναστευτική κρίση, οι κλιματικές αλλαγές καθώς και οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές στην Ουκρανία, όπου η Επιτροπή των Περιφερειών θα στείλει εκλογικούς παρατηρητές.

Τόνισε ιδιαίτερα το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η «Διπλωματία των πόλεων» και των περιφερειών για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη, μια από τις κυριότερες χώρες από τις οποίες οι μετανάστες φθάνουν στην Ευρώπη από το 2011 και τη δέσμευση της ΕΕτΠ προς τους δήμους της Λιβύης που αποτελούν το μόνο δημοκρατικό επίπεδο διακυβέρνησης το οποίο λειτουργεί αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος, δήλωσε ότι η μεταναστευτική κρίση είναι μια δοκιμασία κατά την οποία η ΕΕ έδειξε το καλύτερο και το χειρότερο πρόσωπο της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι το καλύτερο πρόσωπο ήταν αυτό το οποίο έδειξαν οι πόλεις, οι κοινότητες και γενικά ο λαός της Ευρώπης προς τους πρόσφυγες/μετανάστες. Τελειώνοντας η Ύπατη Εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Δήμοι και οι περιφέρειες αξίζουν κάθε υποστήριξη σε αυτό το θέμα και δεσμεύθηκε να διερευνήσει τρόπους συνεργασίας.

Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών, Αντιδήμαρχος Λευκωσίας κα Ελένη Λουκαίδου σε σύντομη συνομιλία που είχε με την κα Mogherini την προσκάλεσε να παραστεί στη Σύνοδο Ολομέλειας της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM) που θα φιλοξενήσει ο Δήμος Λευκωσίας τον προσεχή Ιανουάριο στη Λευκωσία.

Στα πλαίσια της ολομέλειας συζητήθηκε επίσης το επίκαιρο θέμα της «δέσμης μέτρων για τη φορολογική διαφάνεια» η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της υποχρεωτικής αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών.

Η Επιτροπή των Περιφερειών εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με το γεγονός ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς επιβολής συγκεκριμένων κυρώσεων στα κράτη μέλη που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις διαφάνειας , ενώ σημείωσε την ικανοποίηση της για την υποβολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2015 Σχεδίου Δράσης για τη φορολογία των επιχειρήσεων, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και μέτρα αποτροπής της φοροδιαφυγής.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα